De hardwareknoop is doorgehakt: onze router staat klaar en we zijn voorzien van de nodige patchkabels voor de verbinding tussen pc’s en modem enerzijds en de router anderzijds (Cat-5e, of eventueel Cat-6 voor een gigabitverbinding).

We pakken eerst de connectie tussen router en modem aan. Verbind ze met zo’n patchkabel, waarbij je er wel op let die in de WAN-poort (wide area network) van de router plugt – en dus niet in een van de LAN-poortjes van de ingebouwde switch. Schakel vervolgens beide toestellen in. Nu kan het zijn dat er op dit niveau verder niks meer hoeft te gebeuren, maar dat willen we uiteraard wel even verifiëren.

IP-adres zoeken
Verbind daarom ook eerst een pc met de router, met behulp van alweer een andere patchkabel die je enerzijds aan het poortje van netwerkadapter op je pc, en anderzijds aan een van de LAN-poortjes (local area network) van je router hangt. Schakel je pc in en start Windows op.

Haal er meteen ook de handleiding van je router bij. Die vertelt je namelijk wat het standaard ip-adres van de router is, hoewel je dat adres normaliter ook als volgt kan vinden: ga in Windows naar de opdrachtprompt en tik daar het commando ipconfig in – het adres lees je dan af bij STANDAARDGATEWAY.

Genoteerd? Start dan je favoriete browser op en surf naar het volgende adres: http://<ip-adres_router> (bijvoorbeeld: http://192.168.02.54).

Lukt het niet? Dan is mogelijk nog een ingreep in je browser vereist. In Internet Explorer open je achtereenvolgens EXTRA, INTERNETOPTIES, VERBINDINGEN en LAN-INSTELLINGEN, waarna je (tijdelijk?) het vinkje verwijdert naast EEN PROXYSERVER VOOR HET LAN-NETWERK GEBRUIKEN. In Firefox schakel je die proxy als volgt uit: ga naar EXTRA en kies OPTIES, GEAVANCEERD, INSTELLINGEN, GEEN PROXY.

Nog altijd geen succes? Dan is de DHCP-service van je router blijkbaar niet geactiveerd. In dat geval sta je voor een iets technischer ingreep: het aanpassen van de tcp/ip-configuratie. Tik daarvoor de opdracht ncpa.cpl in bij UITVOEREN, klik het icoon van je LAN-VERBINDING met de rechtermuisknop aan en kies EIGENSCHAPPEN.

TCP/IP aanpassen
Op het tabblad ALGEMEEN selecteer je INTERNET-PROTOCOL (TCP/IP) en druk je op de knop EIGENSCHAPPEN. Vervolgens vul je bij STANDAARD-GATEWAY (tijdelijk) het ip-adres van je router in, bij SUBNETMASKER tik je 255.255.255.0 in en bij IP-ADRES voer je een adres in waarbij alleen het laatste cijfer verschilt van dat van je router (bijvoorbeeld: http://192.168.0.10; zorg er wel voor dat dit cijfer tussen 1 en 254 ligt).

Bevestig met OK en met SLUITEN.