Aan routerzijde is (voorlopig) alles in gereedheid, over dus naar de laptop met Windows 7. We gaan er wel van uit dat die al een draadloze netwerkadapter heeft ingebouwd en dat ook de bijhorende stuurprogramma’s zijn geïnstalleerd. Let er bovendien op dat de adapter is ingeschakeld: de meeste laptops beschikken namelijk over een knopje of een sneltoets waarmee je die kan aan- en uitzetten.

Normaliter hoort Windows 7 je nu via een pop-up automatisch op de hoogte te brengen dat er een draadloos netwerk is gedetecteerd. Het volstaat dan de naam van dat netwerkje in het pop-upvenstertje aan te klikken en op VERBINDING MAKEN te drukken.

Heb je het netwerkje op de router toch al van een beveiliging voorzien, dan zal Windows 7 je nu om het bijhorende wachtwoord vragen – houd er rekening mee dat Windows een onderscheid maakt tussen kleine letters en hoofdletters. Even later hoor je dan verbinding te krijgen en is ook jouw pc in het netwerkje opgenomen.

Het juiste netwerkprofiel
Wanneer Windows 7 om het gewenste netwerkprofiel voor je draadloze verbinding vraagt, geef dan te kennen dat het om een Thuisnetwerk gaat – dat voorkomt dat je nadien op problemen botst als je de andere genetwerkte pc’s via de draadloze connectie wil bereiken.

Een alternatief is dat je het NETWERKCENTRUM opstart en in het linkerpaneel DRAADLOZE NETWERKEN BEHEREN aanklikt, waarna je op de knop TOEVOEGEN drukt en HANDMATIG EEN NETWERKPROFIEL TOEVOEGEN (7) of EEN NETWERK BINNEN BEREIK VAN DEZE COMPUTER TOEVOEGEN (Vista) selecteert.

Je geeft vervolgens de SSID, het beveiligingstype (bijvoorbeeld WPA2-Personal), het versleutelingstype (bijvoorbeeld AES) en de bijhorende sleutel in, waarna het netwerkje wordt toegevoegd en een effectief verbinding nog slechts een muisklik verwijderd is.

Verschijnt tijdens je verbindingspogingen een foutmelding als Unidentified network en/of Geen internettoegang, dan moet je wellicht nog even sleutelen aan de netwerkeigenschappen van de adapter. Open hiervoor het Windows startmenu en tik ncpa.cpl in.

Klik het icoon van de draadloze verbinding met de rechtermuisknop aan en kies EIGENSCHAPPEN. Selecteer INTERNET PROCOTOL VERSIE 4 (TCP/IP) en druk op EIGENSCHAPPEN. Als je DHCP op je router had ingesteld (zie boven) dan mag je hier ip-adres en DNS-serveradres automatisch laten toewijzen.