Een virusscanner en een spywaretool heb je ongetwijfeld geïnstalleerd, maar zit je netwerk ook veilig en wel achter een firewall? Als je Windows gebruikt wel, tenzij je de ingebouwde firewall hebt uitgeschakeld natuurlijk.

Een firewall kan je vergelijken met de stadsmuren uit de Middeleeuwen: ze beschermen de stad tegen ongewenste indringers, zonder communicatie met de buitenwereld onmogelijk te maken. De meeste securitypakketten hebben tegenwoordig ook een firewall aan boord, al zijn die niet altijd even goed.

Een goede firewall beschermt je tegen zoveel mogelijk dreigingen, terwijl hij je zo weinig mogelijk lastigvalt met de vraag of deze of gene toepassing verbinding mag maken met het internet. Het ingebouwde exemplaar van Windows doet die taak behoorlijk goed, dus als je hem uitgeschakeld hebt, zet je hem best weer aan.

Net als bij virusscanners geldt overigens dat meerdere exemplaren op één computer niet per se voor een betere beveiliging zorgen. Vaak lopen ze elkaar meer in de weg dan iets anders. Je router heeft zelf overigens ook een firewall ingebouwd, de firewall op je computer dient als tweede verdedigingsmuur.