Intro

Messenger is zo’n programma dat zich na de installatie (http://download.live.com/messenger) gedraagt als een losgeslagen flipperkast.

Je wordt immers getrakteerd op een hoop toeters en bellen waarvan iedereen die de puberteit is ontgroeid, zenuwziek zou worden. Gelukkig is bijna alles aan te passen aan je eigen behoeften, bovendien kan je de functionaliteit behoorlijk opdrijven.

STAP 1: Geluiden kiezen, uitschakelen en toevoegen

Messenger probeert als een kleuter voortdurend je aandacht trekken door allerlei geluiden te produceren voor acties: wanneer een bepaald contact zich aanmeldt, wanneer je een chatbericht ontvangt, wanneer een e-mailbericht binnenloopt enzovoort. Je kan die geluiden uitschakelen of wijzigen. Daarvoor moet je eerst de menubalk tevoorschijn halen.

Dat gaat het snelst als je de ALT-toets indrukt, maar dat is slechts een tijdelijke oplossing. Even later floept de menubalk weer weg. Om de interface een beetje rustiger te maken, heeft Microsoft de menubalk verstopt achter een knop net boven de scrollbalk. Daarin kies je de opdracht MENUBALK WEERGEVEN. Vanaf dan staat het menu waar het altijd heeft gestaan. In de menubalk klik je op EXTRA en daarna op OPTIES.

Wil je Messenger gebruiken zonder geluiden, dan plaats je een vinkje bij het vak ALLE GELUIDEN DEMPEN. Om slechts bepaalde geluiden aan te passen, klik je op de actie die je wil aanpassen en selecteer je een ander geluid.

Door op het rode kruisje te klikken, verwijder je het geluid uit de geluidsbibliotheek. Wil je voor die bepaalde actie geen geluid horen, dan selecteer je de optie GEEN GELUID AFSPELEN. Met de knop NIEUW GELUID TOEVOEGEN koppel je een eigen geluidsbestand aan deze actie.

STAP 1: Geluiden kiezen, uitschakelen en toevoegen

 

STAP 2: Byebye buzzers en winks

Een wink kan je vergelijken met een emoticon, een animatie om gevoelens uit te drukken en berichten iets levendiger te maken. Op die manier kan je een klapzoen laten zien en horen. Om iemand erop attent te maken dat je reactie verwacht, kan je geluiden sturen naar die contactpersoon. Leuk voor wie er van houdt, maar soms ben je niet in de stemming.

Bovendien kunnen die geluidjes en dat opzichtig gedoe je behoorlijk de keel uithangen. Vooral buzzen is knap vervelend, omdat daarmee het scherm van drammerige types naar voren komt op een behoorlijk agressieve manier. Gelukkig kan je dat uitschakelen.

Ga naar EXTRA, OPTIES, BERICHTEN en verwijder het vinkje bij de opties IK WIL BUZZERS KUNNEN VERZENDEN EN ONTVANGEN en WINKS AUTOMATISCH AFSPELEN BIJ ONTVANGST (zie afbeelding 2). Het resultaat is dat je bij winks de keuze hebt om ze al dan niet te laten afspelen en dat buzzen helemaal onmogelijk wordt.

STAP 2: Byebye buzzers en winks

 

STAP 3: Bijnamen geven

Er zijn altijd wel gebruikers die voortdurend hun schermnaam wijzigen.

Om verwarring te vermijden, kan je zelf bepalen onder welke naam je contacten op je scherm verschijnen. Klik met de rechtermuisknop op de schermnaam die een vaste naam moet krijgen en kies EEN BIJNAAM TOEVOEGEN.

STAP 3: Bijnamen geven

 

STAP 4: Dynamische schermafbeeldingen

Waarschijnlijk heb je al een leuke afbeelding gekozen die aangeeft hoe je contacten jou te zien krijgen. Wist je dat je die schermafbeelding automatisch kan aanpassen aan je gemoedstoestand? Via EXTRA, SCHERMAFBEELDING WIJZIGEN kom je bij de opdracht DYNAMISCHE AFBEELDING.

Zorg dat je haar goed zit, want je gaat enkele plaatjes schieten met de webcam. Een videofilmpje van vier seconden kan ook. In dit scherm zie je een vakje met het beeld van je webcam en daarnaast twee knoppen om een foto te schieten of video op te nemen. Klik op FOTO NEMEN en maak eerst een standaardfoto.

Daarna klik je op elk van de volgende vakjes en neem je een foto die past bij het emoticon dat eronder staat. Je hoeft geen genoegen te nemen met de emoticons die hier worden getoond. Wanneer je op het kleine pijltje boven zo’n pictogram klikt, kan je andere emoticons selecteren waaraan je een kort clipje of zelfgenomen genomen foto verbindt.

Klik op GEREED. Voortaan zal je schermafbeelding zich aanpassen wanneer je een gekoppeld emoticon gebruikt.

STAP 4: Dynamische schermafbeeldingen

 

STAP 5: Koppel Windows Media Player

In het vak bovenaan rechts, naast je schermafbeelding, kan je statusberichten ingeven die aangeven hoe je je voelt. Daaronder kan je bovendien de titels te laten verschijnen van de muziek die je op dat ogenblik met Windows Media Player beluistert.

Gebruik weer EXTRA, OPTIES, PERSOONLIJKE GEGEVENS. Zorg dat er een vinkje staat voor de optie DE NUMMERS WAAR IK IN WINDOWS MEDIA PLAYER NAAR LUISTER ALS PERSOONLIJK BERICHT LATEN ZIEN. In dat venster kan je er trouwens voor zorgen dat anderen niet zien dat je een webcam hebt.

Als je liever niet wil dat iedereen begint te zeuren om de webcam aan te zetten, zet je onder de groep WEBCAM de optie ANDERE GEBRUIKERS MOGEN ZIEN DAT IK EEN WEBCAM HEB uit.

STAP 5: Koppel Windows Media Player

 

STAP 6: Omgeving en kleurschema’s

Ben je uitgekeken op de blauwe interface van Live Messenger, dan kan je het uiterlijk drastisch wijzigen. Het is mogelijk om zowel de hoofdbalk (wat ze de omgeving noemen) als het kleurenschema te wijzigen. Klik op EXTRA, OMGEVING WIJZIGEN.

Om de omgeving snel te wijzigen kan je ook met de muisaanwijzer naar de rechterbovenhoek van het hoofdscherm gaan en daar klikken op de vouw in hoofdvenster van Messenger.

Je kan een standaardafbeelding kiezen uit de collectie die Messenger toont. Zint dat je niet, kan je met de knop BLADEREN naar een zelfgekozen plaatje gaan en dat opladen. Tegelijk is het mogelijk om een foto rechtstreeks naar de bovenkant van Messenger te slepen.

Tenslotte kan je heel snel een geschikte afbeelding via een zoekmachine plaatsen. Gebruik bijvoorbeeld Google. Geef een zoekterm in en klik op AFBEELDINGEN. Klik op de afbeelding naar keuze en daarna op BEKIJK DE AFBEELDING OP WARE GROOTTE. Sleep de afbeelding naar de bovenkant van het hoofdvenster van Messenger waar ze automatisch wordt ingesteld.

Onderaan in het venster OMGEVING staan verschillende kleuren waarmee je het kleurschema aanpast. Deze kleur slaat op het hoofdvenster van Messenger.

STAP 6: Omgeving en kleurschema's

 

STAP 7: Achtergronden

In deze stap hebben we het niet over het hoofdvenster maar over het venster waar daadwerkelijk conversaties worden gevoerd.

Zulke chatvensters kan je via EXTRA, ACHTERGRONDEN van een andere achtergrond voorzien. Zie je het menu niet, dan druk je alweer op de ALT-toets. Kies een van de voorgeïnstalleerde achtergronden of selecteer met de knop BLADEREN een plaatje dat ergens op je harde schijf staat. Het programma bevat ook een aantal dynamische achtergronden.

Ze hebben hun naam verdiend aan het feit dat ze kleine animaties bevatten waardoor Messenger alweer wat levendiger wordt. Het gaat om visjes die in een vijver zwemmen, of gras dat heen en weer wiegt. Via de knop MEER ACHTERGRONDEN (links onderaan) kom je terecht op een webpagina waar je zowel gratis als betaalde achtergronden kan downloaden.

STAP 7: Achtergronden

 

STAP 8: Berichtengeschiedenis

Wanneer je met een heleboel mensen communiceert, is het niet ondenkbaar dat je niet meer precies weet wat je tegen wie hebt gezegd. In de BERICHTENGESCHIEDENIS kan je de gesprekken automatisch laten opslaan in een bestand. Kies EXTRA, OPTIES, BERICHTEN en open de optie BERICHTENGESCHIEDENIS.

Daarna plaats je een vinkje bij GESPREKKEN AUTOMATISCH IN EEN BESTAND OPSLAAN. Onthoud daarbij wel dat de geschiedenis van je gesprekken wordt opgeslagen, voor het geval dat je dingen bespreekt die je liever niet in de openbaarheid wil hebben.

Als je deze optie hebt geactiveerd, wordt de optie daaronder ook beschikbaar: MIJN LAATSTE GESPREK LATEN ZIEN BIJ START VAN EEN NIEUW GESPREK. In dat geval zie je precies waar je vorige keer was gebleven wanneer je een nieuw chatvenster opent.

STAP 8: Berichtengeschiedenis

 

STAP 9: Messenger Plus! Live

Yuna Software brengt al jaren Messenger Plus! uit. Het gaat om een gratis uitbreiding van Messenger. Wanneer je de software hebt gedownload, moet je tijdens de installatieprocedure opletten dat je de optie zonder sponsor selecteert. De gesponsorde versie bevat een dosis spyware en daar zit je waarschijnlijk niet op te wachten.

Start Messenger na de installatie opnieuw op zodat de VOORKEURENWIZARD van Messenger Plus! in actie schiet. In de loop van deze wizard krijg je al een eerste beeld van de massa extra snufjes die deze uitbreiding voor Messenger in petto heeft. Zo kan je voortaan alle gesprekken laten opslaan in logboeken die je kan versleutelen en beveiligen met een wachtwoord.

Je krijgt een reeks aangepaste geluiden en visuele meldingen. Bovendien is het mogelijk om externe pop3 e-mailaccounts te laten volgen, niet alleen de mail die gekoppeld is aan je Windows Live ID. Je beschikt over meer mogelijkheden om de tekst in boodschappen vorm te geven.

Moet je regelmatig dezelfde woorden typen, dan kan je via een korte alias of via sneltoetsen de boodschap automatisch laten uittikken. Eenmaal je de wizard hebt doorlopen, staat de knop van Messenger Plus! Live rechtsboven in het hoofdvenster.

Messenger Plus! Live is een fijne uitbreiding, die volgens de website al meer dan 62 miljoen keer is geïnstalleerd, maar het is niet van Microsoft en soms kunnen er bugs in zitten. Via de extra PLUS-KNOP in Messenger bereik je de nieuwe instellingen van deze uitbreiding. Zo kan je bijvoorbeeld heel snel een aantal skins downloaden, zodat jouw Messenger er anders uitziet dan die van anderen.

Niets is onherroepelijk. Messenger Plus! Live kan worden verwijderd zoals ieder ander programma op je computer. Klik op CONFIGURATIESCHERM en kies dan voor SOFTWARE (Windows XP) of PROGRAMMA’S EN ONDERDELEN (Windows Vista).

In de lijst die wordt getoond kies je MESSENGER PLUS! LIVE of MESSENGER PLUS! LIVE & SPONSOR, klik op WIJZIGEN/VERWIJDEREN en volg de instructies op.

STAP 9: Messenger Plus! Live