Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Intro

Sinds de komst van Windows Vista maakt Windows Media Center (WMC) integraal deel uit van het besturingssysteem, althans in Vista Home Premium en Ultimate, en in 7 Home Premium, Professional en Ultimate. WMC kan je zien als een apart programmaatje voor je digitale entertainment. Dat gaat van foto’s en muziek over film en dvd tot tv-opnames en live tv.

De versie in Windows 7 ondersteunt bovendien HD-tv en digitale kabel-tv. De software komt met een handig menusysteem dat zich ook via een afstandsbediening laat besturen (aan te sluiten op de USB-poort van je pc).

Al dat moois vergt natuurlijk de nodige verwerkingskracht: een stevige processor en dito grafische kaart zijn aangewezen en wil je ook live tv-kijken, dan mag een tv-tunerkaart evenmin ontbreken – of zelfs twee stuks als je tegelijk wil tv-kijken en op een ander kanaal opnemen.

Ten slotte zijn een fraaie behuizing en een stille pc geen overbodige luxe voor wie zijn mediamonster een plaatsje in de huiskamer gunt. Een flatscreen-tv of een lcd-monitor mag evenmin ontbreken en als het even kan (in Windows 7) ook nog eens in HD-resolutie (1920×1080 pixels).

In deze workshop bekijken we enkele configuratiemogelijkheden en stellen we je in vogelvlucht een paar leuke opties voor. In ons kaderstukje kan je terecht voor enkele extra plug-ins.

STAP 1: Basisconfiguratie

Start je de eerste keer WMC op, dan krijg je (via de knop DOORGAAN) de gelegenheid om enkele basisinstellingen vast te leggen. Je kan daarbij kiezen tussen de opties SNEL en AANGEPAST.

Ga je voor die laatste, dan kan je onder meer aangeven of je af en toe anonieme rapporten richting Microsoft wil doorsturen en of je WMC de toelating geeft om geregeld allerlei data, zoals afbeeldingen van hoezen of programmagegevens over tv-series, van het net af te halen.

Eenmaal die vragen beantwoord, kom je terecht in het menu van de aanvullende installatie, waar je diverse onderdelen verder naar je hand kan zetten: tv-signaal, -gids en –tuners, de weergave op het beeldscherm, geluid en de (locatie van de) mediabibliotheken.

Je hoeft op dat moment niet de hele zwik te doorworstelen, gezien je die instellingen ook vanuit het programma zelf altijd nog kan bijspijkeren: dat doe je dan door de groene WMC-knop aan te klikken, TAKEN te selecteren, en INSTELLINGEN te kiezen. We bekijken hier wel al even de configuratie van je tv-aansluiting.

STAP 1: Basisconfiguratie

 

STAP 2: Configuratie tv-tuner

Voor de eigenlijke installatie van je tv-tuner(s) moeten we wel verwijzen naar de bijhorende handleiding: die kan namelijk voor elk model anders zijn.

Wij hadden alvast geluk: Windows 7 herkent onze externe USB-tuner Hauppauge WinTV PVR2 onmiddellijk en is zelfs zo galant om de nodige drivers op te halen en te installeren. In het menu voor de aanvullende installatie selecteren we vervolgens TUNERS, TV-SIGNAAL EN GIDS CONFIGUREREN.

Een wizard gidst je dan door de configuratieprocedure: we kozen regio Belgium, vulden onze postcode in, verklaarden ons akkoord met een aantal servicevoorwaarden, gaven aan dat we over kabel-tv beschikten (geen satelliet of antenne dus), deelden mee dat we geen settop-box hadden, duidden de juiste tv-signaalaanbieder aan in de lijst en rondden even later af met VOLTOOIEN.

De nodige software evenals een programmagids voor de komende veertien dagen worden daarbij automatisch van het net geplukt.

STAP 2: Configuratie tv-tuner

 

STAP 3: Foto’s bekijken

WMC maakt het makkelijk om je fotocollecties in een knappe diavoorstelling te gieten. Logischerwijze klik je daarvoor de optie AFBEELDINGEN EN VIDEO’S aan, gevolgd door AFBEELDINGEN. Nog snel even DIAVOORSTELLING WEERGEVEN aanklikken en klaar. Natuurlijk kan je zelf aangeven wat je precies wil zien.

Klik daarvoor met de rechtermuisknop op een lege plaats in het afbeeldingenvenster en kies INSTELLINGEN, AFBEELDINGEN, DIAVOORSTELLINGEN. Je belandt nu in een menu met diverse (voor de hand liggende) opties, zoals de achtergrondkleur en de volgorde en duur van elke dia. Eventuele wijzigingen leg je vast met OPSLAAN en via de pijlknop helemaal linksboven keer je stapsgewijs terug naar de vorige vensters.

Standaard krijg je de foto’s te zien die Windows Media Player voor jouw account beheert, maar je kan probleemloos bijkomende mappen toevoegen, zelfs als je die deelt met andere gebruikers. Over dus weer naar TAKEN, INSTELLINGEN, waar je deze keer MEDIABIBLIOTHEKEN selecteert en vervolgens AFBEELDINGEN aanklikt.

Bevestig met VOLGENDE, stip MAPPEN TOEVOEGEN AAN DE BIBLIOTHEEK aan en druk alweer op VOLGENDE. Je kan nu uit een drietal opties kiezen, waaronder OP DEZE COMPUTER (INCLUSIEF TOEGEWEZEN NETWERKSTATIONS). Nu kan je naar de bewuste locatie bladeren en die van een vinkje voorzien.

Zodra je dan bevestigt met JA, GEBRUIK DEZE LOCATIES en VOLTOOIEN, is je fotobibliotheek alweer wat aangedikt.

STAP 3: Foto's bekijken

 

STAP 4: Muziek beluisteren

Misschien heb je je multimediamonster wel aan je hifiketen aangesloten. Dat mag gehoord worden! Snel dus naar de rubriek MUZIEK, waar je nogmaals MUZIEK selecteert. Nu kan je je er snel vanaf maken door ALLES AFSPELEN aan te klikken, maar het mag uiteraard ook iets selectiever: bovenaan tref je namelijk een hele reeks sorteercriteria aan, waaronder albums, artiesten, genres, afspeellijsten enzovoort.

In de (hoofd)rubriek MUZIEK tref je trouwens nog enkele andere interessante opties aan. Naast de mogelijkheid om live (FM-)radio te beluisteren, kan je via de optie ZOEKEN ook gericht speuren naar specifieke songs. Terwijl je nog volop aan het intikken bent, verschijnen al de eerste mogelijke hits.

Die tekens kan je trouwens ook met de afstandsbediening invoeren. Even klikken op zo’n hit volstaat om meer informatie op te diepen en tegelijk kan je vanuit een handig menu het nummer laten afspelen, het naar cd/dvd branden of, via de optie INFORMATIE BEWERKEN, metadata als titel of artiest aanpassen.

STAP 4: Muziek beluisteren

 

STAP 5: TV kijken & opnemen

Heb je een (compatibele) tv-tuner aangesloten, dan zou het zonde zijn die niet te gebruiken: WMC biedt namelijk voortreffelijke tv-ondersteuning aan. Het volstaat om in het hoofdmenu de optie TV te openen en LIVE-TV aan te klikken. Je krijgt dan meteen de tv-beelden te zien van het kanaal dat je laatst hebt bekeken.

Liever een ander kanaal? Open dan de optie GIDS en blader met de pijltjestoetsen (op je toetsenbord of afstandsbediening) naar het gewenste kanaal. Links in dat overzicht merk je het paneel CATEGORIEËN op: daar kan je snel filteren op topics als MEEST BEKEKEN, FILMS, SPORT, KINDEREN, NIEUWS enzovoort. WMC laat zich echter ook als video recorder aanspreken.

Om live tv in te blikken volstaat een druk op de rode opnameknop. WMC ondersteunt ook time shifting: daarmee kan je fragmenten die je gemist heb via een ‘terugspoelknop’ zo weer tot leven brengen. Wil je absolute zekerheid dat je voortaan geen aflevering van je favoriete serie meer mist? Open dan de GIDS, klik de aflevering aan en selecteer SERIE OPNEMEN.

Een overzicht van je (geplande) opnames vind je dan terug via TV, TV-OPNAMEN. Door zo’n opname met de rechtermuisknop aan te klikken kan je die (onder meer) ook weer annuleren.

STAP 5: Tv kijken en opnemen

 

Extra: Plug-ins

WMC is een fraai stukje software, maar met behulp van plug-ins laat het programma zich ook op allerlei manieren uitbreiden. Even googlen naar "windows media center plugins" zet je al een heel eind op weg. In de meeste gevallen zorgt een eenvoudige installatiewizard voor de integratie met WMC (gewoonlijk te bereiken via de rubriek EXTRA’S).

We beperken ons hier tot een bescheiden overzicht van een handvol leuke toevoegingen. My movies geeft je allerlei bijkomende informatie over je films – zoals de casting en een korte inhoud. Heb je een fotoarchief bij Flickr of Picasa, dan zorgt MCEPicasa er wel voor dat je al die kiekjes voortaan ook direct via WMC te zien krijgt.

Je filmmanie en je harde schijf blijken geen al te beste maatjes? Installeer dan MCEBuddy: die comprimeert na een instelbaar aantal dagen je tv-opnames tot een kleiner formaat en verwijdert in één moeite door ook eventuele commercials.

Radio Time is dan weer de perfecte oplossing voor wie heimwee heeft naar die korte golfradio waarmee je uitzendingen uit exotische oorden binnenhaalde.De plug-in zorgt er namelijk voor dat duizenden radiostations uit de hele wereld uit je boxen schallen.

MCEBrowser laat je dan weer toe met (de afstandsbediening van) MCE over het web te struinen.

Hou er wel rekening mee dat (nog) niet alle plug-ins ook met de MCE-versie uit Windows 7 overweg kunnen, MCEPicasa en MCEBrowser, bijvoorbeeld, blijken wat weerbarstig.

EXTRA: PLug-ins