Ik zou een eigen radiostation willen opstarten via internet, hoe begin ik hier aan ?

Ik zou een eigen radiostation willen opstarten via internet: hoe begin ik hier aan ?
Carlo Dehaas

Als je je tevreden stelt met een mp3-server die je mp3-collectie via het web streamt, dan heb je aan Vibe Streamer een gebruiksvriendelijke én gratis tool. Die laat je bovendien toe in te stellen wie precies je server kan benaderen, en het is ook mogelijk allerlei beperkingen op de bandbreedte in te stellen.

Een alternatief vind je op www.radionomy.com. Met deze gratis dienst kan je uit allerlei online muziekbibliotheken putten, die je met je eigen muziekcreaties kan mixen. Het is ook mogelijk om eigen podcasts te uploaden.

Wat je broadcast, wordt automatisch via je eigen kanaal gedeeld. Je hoeft je ook geen zorgen te maken over auteursrechten: daar zorgt Radionomy immers voor – in ruil voor niet al te storende reclame op je radiostation. 

Peercasting
Een alternatief is ‘peercasting’, waarbij je de audiobronnen voor je radio via een p2p-netwerkje naar je luisteraars verstuurt. Hiervoor kan je terecht bij www.peercast.org, al zijn de ontwikkelaars zijn niet bijster actief. Zie je er geen graten in je eigen pc als server te laten fungeren, dan vind je in SHOUTcast een gratis webcast, in combinatie met mediaspeler Winamp.

In een notendop pak je de installatie als volgt aan. Download allereerst Winamp en vervolgens de SHOUTcast Radio DSP plug-in for Winamp en de SHOUTcast DNAS applicatie voor Windows. Installeer Winamp en sluit het programma vervolgens weer af.

Installeer daarna de DNAS-applicatie (met de standaardopties) en start sc_serv.exe in de installatiemap van de tool op. Hier tref je trouwens ook nog het bestand sc_serv.ini aan waar je (vanuit je Kladblok) onder meer het maximum aantal simultane luisteraars (MaxUser) kunt instellen, evenals een wachtwoord (Password) en het poortnummer van de service (standaard 8000). Tijd nu voor het derde onderdeel: de DSP-plugin, die zich al even makkelijk laat installeren.

Klaar? Start dan Winamp op en druk op CTRL+P. In het venster PREFERENCES klik je op DSP/EFFECT. In het rechterpaneel selecteer je NULLSOFT SHOUTCAST DSP. In het nieuwe venster selecteer je op het tabblad PORT het juiste poortnummer (standaard 8000) en vul je het juiste wachtwoord in (zie boven).

Ga op het tabblad ENCODER tevens na of ENCODER 1 op het gewenste type – mp3 wellicht – staat ingesteld. Zodra je bij OUTPUT nu op CONNECT drukt, wordt er een verbinding met de SHOUTcast-server opgezet.

Je hoeft nu maar je browser af te stemmen op het ip-adres van de server (http://ip-adres-server:8000), op de knop LISTEN te drukken en je radio galmt over het internet.

External links

Vibe Streamer

External links

Radionomy

External links

Peercast

External links

Winamp