Wie thuis over een Windows-pc én een Mac beschikt kan beide besturingssystemen probleemloos naast elkaar gebruiken in het netwerk.

Intro

Wie thuis over een Windows-pc én een Mac beschikt kan beide besturingssystemen probleemloos naast elkaar gebruiken in het netwerk. Daarvoor moet je wel even in de configuratieschermen duiken.

Er zijn tussenoplossingen zoals Dropbox om bestanden tussen verschillende computerplatformen te delen, maar eigenlijk hoeft dat niet. Tussen Mac en Windows lijken de plooien immers gladgestreken. Laten we even stapsgewijs overlopen hoe je Windows en Mac via een netwerk in elkaars armen laat vallen.

STAP 1: Bestandsdeling aan Windows

Om de inhoud van mappen in Windows en Mac te delen moeten bij beide de optie Bestandsdeling aanstaan. Zowel in Vista als in XP staat die optie standaard aan. Wil je het nog even nakijken, dan ga je in de Windows Verkenner naar Deze computer. Kies bovenaan het scherm Extra, mapopties.

Onder het tabblad Weergave vind je in de Geavanceerde instellingen de optie Eenvoudig delen van bestanden gebruiken (aanbevolen). Klik op OK.

In Vista ga je via de Startknop naar Netwerk. Daar klik je in de optiebalk van dit venster het netwerkcentrum open om te controleren of de optie Bestanden delen actief is. Je moet toestaan dat je via de map ‘Openbaar’ bestanden kan uitwisselen. Wil je later bestanden delen, dan bewaar je die in de map Openbaar (C: UsersPublic).

In dit venster bepaal je welke rechten de gebruikers hebben tot die map. Je hebt de keuze uit: Geen netwerktoegang, Personen met netwerktoegang kunnen bestanden openen maar niet wijzigen of maken en tenslotte Personen met netwerktoegang kunnen bestanden daarnaast ook wijzigen en maken.

STAP 1: Bestandsdeling aan Windows

 

STAP 2: Deel de map in Windows

Om een map te delen op de Windows-pc maak je een speciale map aan die je bijvoorbeeld Deelmap noemt. Klik met de rechtermuisknop op de map en selecteer Eigenschappen, delen. Activeer ook de optie Netwerkgebruikers mogen mijn bestanden wijzigen.

Vergeet je dat laatste, dan zal de Mac-gebruiker die straks het bestand binnenhaalt er niets aan kunnen wijzigen, tenzij hij het met Bewaar als een andere naam geeft. Bespaar hem dus die moeite.

STAP 2: Deel de map in Windows

 

STAP 3: Bestandsdeling aan in Mac

Ook het Mac-besturingssysteem ondersteunt standaard het delen van bestanden. Controleer toch maar of je het niet per vergissing hebt uitgeschakeld. Klik linksboven op het Apple-icoontje en in het uitklapmenu selecteer je de systeemvoorkeuren. Dubbelklik op het pictogram Delen. In het venster vink je de optie Bestandsdeling aan.

Op die manier weet het systeem dat het anderen van buitenaf mag toelaten op de harde schijf. Het is mogelijk dat je in het linkervak die optie niet kan activeren omdat alles lichtgrijs is afgebeeld. Dat kan gebeuren als de instellingen vergrendeld zijn. Dubbelklik op het kleine hangslotje, geef het beheerderswachtwoord in en maak de vergrendeling ongedaan.

Werk je niet in Leopard of Snow Leopard, de twee meest recente Apple-besturingssysteem, dan moet je hier ook nog de optie Windows-bestandsdeling activeren. Vanaf Leopard heeft Apple die instelling weggelaten.

STAP 3: Bestandsdeling in Mac

 

STAP 4: Gedeelde mappen in Mac

Nog altijd in het venster Delen kan je in het vak Gedeelde mappen de map selecteren die je voor andere gebruikers toegankelijk wil maken. Klik op het plusteken en navigeer naar de map die je wil delen. Klik dan op Voeg toe. Om alleen specifieke gebruikers toegang tot een map te geven, klik je op de knop met het plusteken onder in de lijst Gebruikers.

Selecteer een bestaande gebruiker, gebruikersgroep of voeg via de plusknop een nieuwe gebruiker toe. Klik op het driehoekje naast de gebruikersnaam en kies het gewenste toegangsniveau voor de geselecteerde map:

  • Geen toegang: hij kan de bestanden in deze map niet zien, laat staan kopiëren
  • Lezen en schrijven: deze gebruiker kan de bestanden zien, bovendien kan hij naar en van deze map bestanden kopiëren
  • Alleen lezen: de gebruiker kan de inhoud van de map zien maar kan geen bestanden naar de map wegschrijven
  • Alleen schrijven (Aflevermap) : de gebruiker kan alleen bestanden in deze map plaatsen, maar hij kan de inhoud van deze map niet zien.

STAP 1: Gedeelde mappen in Mac

 

STAP 5: Samba

Nu je hier toch bent, controleer je het protocol van de bestandsdeling. Klik daarvoor in het venster Delen op de knop Opties en selecteer het AFP en SMB-protocol. AFP is handig als je je bestanden wil delen met andere Mac-gebruikers. Dit is de standaard manier om bestanden onderling te delen tussen Apple computers.

SMB (Samba) is een handige optie om bestanden en mappen te delen met andere platformen zoals Windows. Windows-gebruikers kunnen de gedeelde mappen dan gewoon benaderen via smb\naam van de computernaam van de map. In het vakje onderaan zie je de naam van iedere Windows-gebruiker.

Vink de naam aan van de Windows-gebruiker die je op deze manier toegang wil geven. Klik weer op Ok.

STAP 5: Samba

 

STAP 6: Dezelfde werkgroep

Het is gemakkelijker om een verbinding tot stand te brengen als de Mac- en Windows-machine tot dezelfde werkgroep behoren. ‘Workgroup‘ is in Windows de standaard werkgroepnaam voor Mac OS X. Open op de Mac het venster Netwerk in de systeemvoorkeuren.

Daar klik je links op de manier waarop je met het netwerk bent verbonden, dat kan Airport of Ethernet zijn. Klik vervolgens op Geavanceerd. Dan kom je in een venster met verschillende tabbladen. Kies het tabblad WINS en zorg dat daar de werkgroep de naam Workgroup heeft.

In XP ga je naar Start, Instellingen, Configuratiescherm, Systeem, tabblad Computernaam waar je de computernaam en de werkgroep leest en eventueel wijzigt. In het netwerkvenster van Vista krijg je zicht op het totale netwerk: de servers, de domeinen en de werkgroepen. In het venster rechts verschijnen de volumes waartoe je toegang hebt.
 

STAP 6: Dezelfde werkgroep

 

STAP 7: Verbinding maken

Herstart de Windows-computer. Op de Windows-machine open je in een Verkenner-venster Mijn netwerklocaties, waar je de publieke en de gedeelde mappen op de Mac-computer aantreft. Sleep de gedeelde map naar je bureaublad zodat daar een alias wordt gemaakt van de gedeelde map op de Mac. Zo’n alias is de snelste manier om snel bestanden naar ‘de overkant’ te versluizen.

Vanuit Mac verloopt de gemakkelijkste weg via Finder, zeg maar de Verkenner van het Mac OS. Kies in Finder het menu Ga, netwerk en hoop dat daar de gedeelde map van de Vista-machine verschijnt. Eerst moet je het ip-adres kennen van de Vista-computer. Open daartoe in de Windows-machine het netwerkcentrum, klik onder Verbinding op Status weergeven en klik daarna op Details.

Het ip-adres van de computer staat in de kolom Waarde, naast ‘IPV4 IP-adres’. Geef dan in het venster Netwerk op de Mac het ip-adres in van de Vista-machine, voorafgegaan door smb://.

De verbinding van Mac naar XP verloopt vlotter dan over Vista. Daar werkt de functie uit het menu Ga, netwerk wel. Eenmaal je verbinding hebt, verschijnt de Windows-machine in ieder Finder-venster gewoon onder de gedeelde volumes.

STAP 7: Verbinding maken

 

STAP 7: Verbinding maken