Intro

Het principe van het externe bureaublad is eenvoudig: via een netwerkverbinding leg je op afstand contact met een andere computer, waarna je die machine kan besturen alsof het je lokale computer is. Zit je – bijvoorbeeld – op het werk, dan kan je eenvoudig je pc thuis benaderen en belangrijke documenten kopiëren of informatie opzoeken.

Wanneer je dat doet, moet je een onderscheid maken tussen de client en de host. De client is de computer die je gebruikt om op afstand contact te leggen met de externe computer. Die laatste duiden we aan met ‘host’. Op de clientcomputer kan je gebruikmaken van Windows 98/Me, Windows 2000, Windows XP, Vista of 7.

Voor die besturingssystemen is een clientversie van ‘Verbinding met extern bureaublad’ beschikbaar. De hostcomputer moet gebruik maken van Windows XP Professional, Vista of 7.

Er zijn heel wat andere oplossingen die je een soortgelijke functionaliteit bieden, maar Extern Bureaublad is gratis, veilig en krachtig, en het staat waarschijnlijk al op je systeem. Waarom zou je dan een alternatief zoeken?

STAP 1: Installatie

Extern Bureaublad is niet altijd standaard ingeschakeld, zelfs als het geïnstalleerd is. In Windows Vista en 7 is de functie standaard beschikbaar, terwijl je het programma in Windows XP expliciet moet inschakelen. In het Configuratiescherm kies je voor PRESTATIES EN ONDERHOUD, SYSTEEM.

Selecteer het tabblad VERBINDINGEN VAN BUITENAF en plaats een vinkje bij de optie GEBRUIKERS MOGEN EEN EXTERNE VERBINDING MET DEZE COMPUTER MAKEN. Voor zowel Windows XP als Windows Vista of 7, geldt dat alle gebruikersaccounts op de computer van een wachtwoord voorzien moeten zijn, anders weigert Extern Bureaublad dienst.

Geen Extern Bureaublad?
Remote Desktop werkt met zowat alle versies van Windows, maar staat niet altijd standaard geïnstalleerd. Je kan de software downloaden en installeren op www.microsoft.com/windowsxp/downloads/tools/rdclientdl.mspx. Dat lukt jammer genoeg niet altijd.

Windows XP Home, bijvoorbeeld, kan je niet met het externe bureaublad benaderen. Er bestaan trucs om dat te omzeilen, maar die zijn ingewikkeld en illegaal. Wellicht is het beter om dan meteen voor één van de gratis alternatieven, zoals UltraVNC te kiezen. De installatie en werking lijkt erg op die van Extern Bureaublad, en bovendien is het helemaal gratis.

STAP 1: installatie

 

STAP 2: Verbinding maken

Op de clientcomputer open je VERBINDING MET EXTERN BUREAUBLAD. Het venster is opgebouwd uit zes tabbladen. Met een klik op de knop OPTIES open je het venster, zodat alle mogelijkheden zichtbaar worden. In het vak COMPUTER geef je het ip-adres of de netwerknaam op van de computer die je wil benaderen.

Klik op VERBINDEN OF VERBINDING MAKEN. Vervolgens verschijnt het aanmeldingsscherm van Windows, waarin je gebruikersnaam en wachtwoord kan opgeven. Let op dat bij die verbinding het lokale scherm en invoerapparaten geblokkeerd worden.

Lukt het niet om verbinding te maken met de externe computer? Controleer dan of het Extern Bureaublad niet wordt gehinderd door je firewall en pas de instellingen waar nodig aan. Normaal gebeurt dat automatisch, maar je kan het voor alle zekerheid beter even controleren. Klik dus op START, CONFIGURATIESCHERM, WINDOWS FIREWALL en ga naar UITZONDERINGEN.

Staat er een vinkje voor EXTERN BUREAUBLAD, dan zit je goed. Zie je EXTERN BUREAUBLAD nergens staan, dan moet je zelf nog een regel aanmaken. Klik op POORT TOEVOEGEN. Bij NAAM vul je Extern bureaublad in en bij POORTNUMMER 3389. Klik tot slot op OK.

STAP 2: verbinding maken

 

STAP 3: Router aanpassen

Thuis een computer overnemen via het lokale netwerk is natuurlijk leuk, maar Extern Bureaublad wordt pas echt nuttig als je overal aan je computer kan. Om via eender welke computer met internetverbinding het externe bureaublad thuiscomputer op te starten moet je wel een paar obstakels overwinnen.

Allereerst moet je je computer vinden op het internet. Daarvoor het je het ip-adres nodig, een groep van vier maal drie cijfers dat je van je provider krijgt. Alleen verandert jouw provider dat ip-adres regelmatig. Om dat op te lossen lees je best ‘Vind je computer op het web’.

Als je een router gebruikt om thuis internet te verdelen, heb je nog een probleem. Het ip-adres dat je van je provider krijgt wijst dan namelijk niet naar je computer, maar naar je router. Om dat op te lossen moet je die router zodanig instellen dat Extern Bureaublad automatisch afgeleid wordt naar de juiste pc in je thuisnetwerk.

Poort forwarden
Daarvoor moet je een poort forwarden. Een poort is een soort virtuele afrit voor gegevensverkeer in je netwerk, en door die afrit intern af te leiden voor een specifiek programma – in dit geval Extern Bureaublad – kan je je router als het ware omzeilen. Laat je niet afschrikken door onderstaande procedure; ze is relatief makkelijk en je kan er amper schade mee aanrichten.

Voor het Extern Bureaublad gebruik je poort 3389 (TCP). De procedure om te forwarden hangt af van router tot router. Op www.portforward.com kom je precies te weten hoe het bij jouw router moet. Je moet diezelfde poort forwarden naar poort 3389 TCP van de pc waar je van op afstand toegang tot wil hebben.

Je hebt dus ook het interne ip-adres van die pc nodig. Om dat te weten te komen, ga je naar START, CONFIGURATIESCHERM, NETWERKVERBINDINGEN. Kies je netwerkverbinding, klik er op met de rechtermuisknop en kies STATUS. Ga naar het tabblad ONDERSTEUNING. Daar vind je het ip-adres, bijvoorbeeld 192.168.1.10.

STAP 3: router aanpassen

 

STAP 4: Instellen

Welke instellingen je kiest, is afhankelijk van de verbindingssnelheid. Hoe hoger de bandbreedte, hoe beter je de computer op afstand kan gebruiken. Op het tabblad WEERGAVE kies je de gewenste grootte van het externe bureaublad met de schuifregelaar.

Plaats een vinkje bij de optie VERBINDINGSBALK WEERGEVEN BIJ WEERGAVE OP VOLLEDIG SCHERM, voor een gemakkelijk onderscheid tussen de lokale en externe computer. In het vak KLEUREN geef je aan in hoeveel kleuren het extern bureaublad moet worden getoond. Je zal merken dat er een enorm snelheidsverschil is tussen 256 en 32-bit kleuren!

Erg leuk is ook dat je lokale bronnen, zoals je printer, toegankelijk kan maken voor de externe computer. Zo kan je een document van de externe computer afdrukken op je eigen printer. Klik op het tabblad LOKALE BRONNEN. Bij LOKALE APPARATEN EN BRONNEN selecteer je de apparaten of bronnen die je op de externe computer wil gebruiken.

Verder vind je op het tabblad de mogelijkheid om het geluid van de externe computer op de lokale machine af te spelen en jou instellingen voor toetsencombinaties op de externe computer over te nemen.

STAP 4: installatie

 

Extra

Vind je computer op het web
Niet elke provider geeft je een vast extern ip-adres – meestal wordt het periodiek ververst. En dat is natuurlijk lastig als je je thuisnetwerk over het internet wil benaderen. Gelukkig bestaat er een makkelijke oplossing. Je kiest voor een zogenaamde dynamische DNS-dienst, zoals www.no-ip.org.

De installatie is erg makkelijk; je registreert je eerst gratis bij de dienst en kiest voor een makkelijke url – bijvoorbeeld ‘jouwnaam.no-ip.org’. Daarna installeer je een kleine applicatie op de computer die je wil overnemen en voer je jouw registratiegegevens in. De dynamische DNS-dienst stuurt vanaf dan continu je huidige, publieke ip-adres door naar de dienst.

Als je nu ‘jouwnaam.no-ip.org’ invult in het vakje ‘Computer’ van Extern Bureaublad, dan kom je automatisch op de juiste computer terecht. Dit werkt zelfs van binnen je thuisnetwerk!

Meer dan één computer?
Wil je meerdere computers binnen je thuisnetwerk overnemen, dan heb je een probleem. Je krijgt van je internetprovider maar één openbaar ip-adres. Met een kleine omweg kan je toch verschillende computers benaderen via hetzelfde ip-adres. Zorg ervoor dat je elke computer een uniek RDP-poortnummer toekent (zoals bij de instelling van je firewall).

Vervolgens pas je in je router de instellingen van ‘port-forwarding’ aan. Daarbij geef je aan dat aanvragen gericht aan een specifieke poort door de router worden doorgestuurd aan de juiste computer binnen het thuisnetwerk. Open het configuratiescherm van je router en ga op zoek naar de sectie PORT REDIRECTION of NAT SETUP.

Bij PUBLIC PORT geef je het juiste poortnummer op, terwijl je bij PRIVATE IP het adres van de gewenste RDP-computer en wederom het poortnummer opgeeft. Om verbinding met een specifieke computer binnen je thuisnetwerk op te zetten, geeft je in het vak COMPUTER (op het tabblad ALGEMEEN van de RDP-clientsoftware) de computernaam of het ip-adres op, gevolgd door een dubbele punt en de poort van de computer die je wil benaderen.

Een alternatieve manier is ‘trapsgewijs’ te verbinden. Daarbij maak je verbinding met je externe computer. Vervolgens start je via die machine een nieuwe sessie met een andere computer binnen het netwerk. Voordeel van die aanpak is dat je niet gedwongen wordt de standaard poortnummers aan te passen of de routerinstellingen aan te passen.

Aan de andere kant werkt het wel wat omslachtiger en trager dan een rechtstreeks verbinding.