Mijn computer blijft hangen tijdens het opstarten wanneer mijn nieuwe externe schijf is aangesloten via een usb-hub. Hoe komt dat?

Op mijn computer zijn twee externe harde schijven aangesloten met behulp van een usb-hub. Onlangs kocht ik nog een derde externe harde schijf en alles werkt prima. Tijdens het opstarten blijft mijn pc echter hangen bij het eerste scherm (logo van de producent) en bevriest alles – inclusief muis en toetsenbord. Ik moet dan de usb-kabel uit mijn nieuwe schijf verwijderen, de pc opnieuw opstarten en eens Windows is opgestart de usb-kabel weer inpluggen. Wat is hier het probleem?
Jean De Bersaques

Wellicht heeft het probleem vooral te maken met (een tekort aan) stroomvoorziening. Vooral wanneer het om een ‘passieve’ hub gaat die zijn stroom uit de usb-aansluiting – en dus uit de pc – haalt, in combinatie met 2,5-inch externe harde schijven, die evenmin over een eigen stroomvoorziening beschikken, kan het gebeuren dat het systeem daarop afknapt.

Probeer het even door alleen die schijf aan de hub – of, beter nog, rechtstreeks aan de usb-connector van je pc – te hangen. Een andere mogelijke reden, die ons hier iets minder waarschijnlijk lijkt, is dat je systeem van op die usb-schijf tracht op te starten, wat dus niet lukt.

Controleer daarom ook even je BIOS-instellingen en zorg ervoor dat je systeem eerst van cd/dvd of van je interne harde schijf probeert op te starten – en eventueel daarna pas van de usb-apparaten.