Verstuur je soms tientallen brieven tegelijk? Je kan adreslijsten in Excel 2007 gebruiken en die volautomatisch op etiketten afdrukken.

Intro

Je kan met Word dan wel rechtstreeks op enveloppen afdrukken, maar dat is niet altijd even vanzelfsprekend. Bij veel printers moet je namelijk de enveloppen manueel aan de printer voeden. Dat kost heel wat tijd. En omdat enveloppen wel eens de neiging hebben om de printer te blokkeren, betekent dat nog meer tijdverlies. Sneller en efficiënter is adresetiketten maken, die je dan achteraf dan gewoon op de enveloppen plakt.

Dat kan met vellen zelfklevende adresetiketten die je in de papierwinkel kan kopen – voor zo’n € 15 heb je al een doos met daarin 400 etiketten. Om adresetiketten te bedrukken, moet je natuurlijk eerst een aantal stappen op je computer doorlopen. In deze workshop gebruiken we daarvoor Excel en Word 2007, al kan het natuurlijk ook met een oudere versie van Office.

STAP 1: Office downloaden en installeren

Heb je Office 2007 al, dan kan je deze stap overslaan. Is dat niet het geval, dan kan je het programma gratis downloaden en zestig dagen lang uitproberen, ruimschoots genoeg om visitekaartjes te maken en af te drukken. Ga naar http://trial.trymicrosoftoffice.com en kies BELGIUM als land. Op de volgende pagina kies je bovenaan NEDERLANDS.

Onder OFFICE STANDARD 2007 klik je op NU TESTEN. Daarna klik je op NU DOWNLOADEN. Er wordt gevraagd je aan te melden met je Windows Live ID. Heb je een Hotmail of MSN-account, dan kan je die hiervoor gebruiken, anders klik je op NIEUWE ACCOUNT MAKEN.

Nadat je een aantal vragen beantwoord hebt, krijg je een productsleutel, die je kopieert en ergens opslaat. Door op NU DOWNLOADEN te klikken, haal je het installatiebestand (zo’n 300 MB) van Office binnen. Tot slot installeer je Office door op het bestand te dubbelklikken en de wizard te volgen.

Office downloaden en installeren

 

STAP 2: Adreslijst aanmaken

Start eerst Excel op en maak de adreslijsten aan. Wees zo nauwkeurig mogelijk: op de eerste rij moeten er duidelijke kolomlabels staan, zoals NAAM, VOORNAAM, STRAAT, NUMMER, POSTNUMMER, STAD, LAND. Maak de kolommen zo precies als je kan.

Het is dus beter twee aparte kolommen te hebben voor NAAM en VOORNAAM in plaats van één kolom die zowel naam als voornaam bevat. Vul het rekenblad aan met de adressen die je op de etiketten wil zetten. Zorg er wel voor dat er geen lege cellen, kolommen of rijen zijn!

Daarna geef je je adreslijst een naam. Selecteer daarvoor de volledige lijst met de muis en klik in de ruimte boven A1, waar de referentie van een cel staat (bijvoorbeeld H11). Wis die en tik een naam in als ADRESLIJST. Sla tot slot de map op en verlaat Excel.
 

Adreslijst aanmaken

 

STAP 3: Etiketten maken in Word

De adreslijst is nu af. Tijd om aan de slag te gaan met Word, waar we de etiketten vorm zullen geven. Open Word en klik op het tabblad VERZENDLIJSTEN. Klik op de knop AFDRUK SAMENVOEGEN STARTEN. Kies helemaal onderaan in het pop-upmenu STAPSGEWIJZE WIZARD AFDRUK SAMENVOEGEN.

Vervolgens kies je bij de vraag MET WAT VOOR TYPE DOCUMENT WERKT U? voor ETIKETTEN. Klik op VOLGENDE. In STAP 2 kies je DOCUMENTINDELING WIJZIGEN en daarna klik je op OPTIES. Selecteer nu de precieze referentie van de etiketten die in de printer steken.

Gebruik je gewoon A4-papier (dat je daarna zelf knipt), dan kies je als ETIKETPRODUCENT MICROSOFT en 30 PER PAGINA onder PRODUCTNUMMER. Klik dan op OK en VOLGENDE.

Etiketten maken in Word

 

STAP 4: Adressen toevoegen

In STAP 3 van de WIZARD AFDRUK SAMENVOEGEN klik je op BLADEREN en kies je het Excel-bestand dat je hebt aangemaakt. Vervolgens selecteer je de naam die je in stap 2 aan de tabel gegeven hebt; in ons geval ADRESLIJST. Zorg er ook voor dat er een vinkje staat voor DE EERSTE RIJ MET GEGEVENS BEVAT KOLOMKOPPEN.

Als alles goed gaat, krijg je nu een netjes ingedeelde preview van je lijst. Je kan hier eventueel adressen uitvinken om ze niet op de etiketten af te drukken. Klik gewoon op OK. In de volgende stap selecteer je MEER ITEMS onder LABELS SCHIKKEN. Kies daar hoe je de Excel-cellen op het adresetiket wil hebben. Vergeet daarbij geen spatie te zetten tussen de items.

Daarna klik je op ALLE ETIKETTEN BIJWERKEN om ze op alle etiketten toe te passen. In de volgende stap, LABELVOORBEELD, zie je een tiental samengevoegde etiketten, precies zoals ze normaalgezien uit de printer zullen rollen. Met de pijltjes bovenaan in het tabblad VERZENDLIJSTEN kan je doorheen de etiketten bladeren.

Adressen toevoegen

 

STAP 5: Afdrukken maar

Ben je helemaal door de wizard heen, dan heb je als resultaat een Word-document met alle adressen, netjes geformatteerd voor de etiketten die je in de printer hebt gedaan. Het volstaat nu om alles met de standaardinstellingen af te drukken. Sla het DOCX-bestand dat je zonet maakte zeker op.

Als je later de adreslijst aanpast, dan volstaat het om de wizard opnieuw te volgen om een bijgewerkt etikettenbestand te krijgen.

Afdrukken maar