Ik gebruik iTunes om mijn cd’s te kopiëren en naar mijn iPod te sturen. Nu wil ik met de gratis tool MP3Gain van elk nummer het geluidsniveau normaliseren, maar iTunes blijkt de muziek in een ander formaat op te slaan en daar kan Mp3Gain blijkbaar niet mee overweg. Hoe kan ik dat verhelpen?
Chris Kerckx

Misschien eerst dit: iTunes bevat zelf een functie waarmee alle songs in de iTunes-bibliotheek genormaliseerd worden. Ga hiervoor naar het menu BEWERKEN en selecteer VOORKEUREN. Open het tabblad AFSPELEN en plaats een vinkje bij GELUIDSCONTROLE.

Hou er wel rekening mee dat zolang deze functie is ingeschakeld, iTunes automatisch ook het geluidsniveau van alle songs zal normaliseren die je nieuw toevoegt aan de iTunes-bibliotheek. Deze normalisatiedata worden standaard toegevoegd aan de ID3-tags van de audiobestanden. 

Wil je toch MP3Gain gebruiken – dat overigens betere resultaten blijkt neer te zetten dan de geluidscontrole van iTunes – dan moet je er wel voor zorgen dat iTunes de nummers van je audio-cd’s in het mp3-formaat ript. Dat heb je gelukkig snel voor elkaar: open opnieuw het menu BEWERKEN en kies VOORKEUREN.

Op het tabblad ALGEMEEN druk je op de knop IMPORTINSTELLINGEN en kies je bij IMPORTEREN MET niet voor AAC-codering, maar voor mp3-codering, waarna je de gewenste kwaliteit (bitrate) instelt. Voortaan ript iTunes songs automatisch in mp3 en daar kan MP3Gain uiteraard wél mee overweg.

Is het opnieuw rippen van je audio-cd’s geen optie en zoek je een snelle manier om de al bestaande m4a-bestanden naar mp3 te converteren, dan kan je de gratis tool Free M4a to MP3 Converter overwegen www.maniactools.com – wel even opletten dat je tijdens de installatie niet ongewild ook de Ask-toolbar mee op schijf zet. Via de SETUP-knop kan je de gewenste bitrate instellen. Veel luisterplezier!

External links

MP3Gain