Je wil nog snel iets opzoeken op internet? Staat je pc uit, dan moet je vaak lang wachten voor de pc klaar is met opstarten en je aan de slag kan.

Intro

Je hebt je pc net afgesloten, tot je je plots herinnert dat je nog een belangrijk mailtje moet schrijven, even de beurskoersen wil checken of een website wil bezoeken. De pc opnieuw aanzetten duurt vaak 30 seconden tot 2 minuten, afhankelijk van het aantal programma’s dat je hebt geïnstalleerd en de ouderdom van je computer.

Gelukkig is er Presto, waarmee je al na 10 à 15 seconden aan de slag kan. Je hebt bovendien toegang tot alle bestanden en documenten op je harde schijf. Presto is dus ideaal om snel te gebruiken, zonder dat je Windows moet verwijderen. Presto heeft geen nieuwe partitie nodig, maar installeert alles in een map van ongeveer 4 GB op een bestaande harde schijf, zodat je geen gegevens kan verliezen.

Toch raden we je aan een back-up te nemen voor je aan de workshop begint.

STAP 1: Presto downloaden

Ga naar www.prestomypc.com en klik op TRY PRESTO en daarna op DOWNLOAD.COM. Presto is bijna 500 MB groot, dus het downloaden kan makkelijk een halfuurtje duren, afhankelijk van de snelheid van je internetverbinding. Vervolgens klik je op het bestand presto101-setup.exe en kies je DOORGAAN als je Vista gebruikt.

Doorloop de wizard door alle standaardwaarden te aanvaarden. Klik tot slot op FINISH en JA om de computer opnieuw op te starten.

STAP 1: Presto downloaden

 

STAP 2: Presto voor het eerst opstarten

Start je de pc opnieuw op, dan krijg je eerst een menu te zien: het WINDOWS OPSTARTBEHEER. Met de pijltjestoetsen navigeer je naar XANDROS PRESTO en druk je op ENTER. Enkele seconden later verschijnt het Presto-bureaublad en kan je aan de slag. Misschien krijg je een venstertje over PRODUCT LICENSING te zien.

Klik dan op CONTINUE IN TRIAL MODE. Standaard gebruikt Presto een Amerikaans QWERTY-toetsenbord, dat je wellicht wil aanpassen. Dat kan: klik onderaan op PRESTO SETTINGS onder de groene startknop. Ga naar ADD/REMOVE KEYBOARDS en klik op BELGIAN, ADD. Kies dan US ENGLISH en klik op REMOVE en tot slot op OK.

STAP 2: Presto voor het eerst opstarten

 

STAP 3: Aan de slag met de standaardprogramma’s

Presto bevat een aantal standaardprogramma’s die je meteen kan gebruiken. Linksboven klik je op het wereldbolletje om de browser (FIREFOX) te starten. Je kan meteen surfen, net zoals je dat op een Windows-computer doet. Lukt het niet, dan is er waarschijnlijk een netwerkprobleem.

Door linksonder op het netwerkicoontje onder de startknop te klikken, kan je dit in orde maken. Tijdens onze tests ondervonden wij echter geen problemen.

Onder het wereldbolicoontje vind je een snelkoppeling naar de instant messenger Pidgin, waarmee je online kan chatten op MSN, ICQ, IRC, Google Talk, Yahoo en een tiental andere netwerken. Klik op ADD, geef je e-mailadres en wachtwoord in en je kan meteen beginnen chatten. Ook OpenOffice.org is standaard geïnstalleerd: klik op het vijfde icoontje (APPLICATION STORE) en kies dan OFFICE SUITE.

Tot slot is er ook nog een snelkoppeling naar Skype en het bestandsbeheer (File Manager), waar je ook toegang hebt tot je Windows-partities (vind je je partities niet, kijk dan eens onder /MNT/WINDOWS of /MNT/USER).

STAP 3: Aan de slag met de standaardprogramma's

 

STAP 4: Zelf programma’s installeren

Met Firefox, Skype, Pidgin en OpenOffice.org kan je al heel wat doen, maar het kan ook handig zijn om andere programma’s te installeren. Dat kan met enkele muisklikken: klik opnieuw op APPLICATION STORE en kies een van de programma’s bovenaan onder SOFTWARE SPECIALS.

Dit zijn de populairste programma’s, zoals Adobe Reader, Picasa, Java, virusscanner AVG, enzovoort. Klik je op een snelkoppeling, dan wordt er een webpagina geopend en moet je op INSTALL klikken. De programma’s worden rechtstreeks van internet gedownload. Dat kan even duren.

Geïnstalleerde programma’s roep je op door weer APPLICATION STORE te klikken – je vindt ze dus niet terug in de taakbalk!

STAP 4: Zelf programma's installeren

 

STAP 5: Nog meer programma’s installeren

Klik in de APPLICATION STORE op MORE APPLICATION STORE (onder INSTALLED APPLICATIONS), waarna een nieuwe pagina je nog meer programma’s toont. Op http://presto.cnr.com kan je ook vanuit Windows zien welke programma’s er beschikbaar zijn. Via het zoekvak naast SEARCH kan je programma’s zoeken – er zijn er duizenden, het overgrote deel gratis.

Enkele nuttige toepassingen:

  • Gimp, een beeldbewerkingspakket zoals Paint of Photoshop
  • Remote Desktop Client, om van op afstand op een Windows-computer te kunnen
  • CD Burner, om cd’s en dvd’s te branden
  • Last.fm, om naar online radiostations te luisteren
  • Presto Printing Configuration, om een printer te installeren en configureren, zodat je ook rechtstreeks vanuit Presto kan afdrukken

Verder vind je er ook nog tientallen games, kantoorprogramma’s en audio- en videospelers.

STAP 5: Nog meer programma's installeren

 

External links

Presto