Ik gebruik een externe harde schijf met 3 partities. Die hebben elk hun eigen stationsletter en waren tot nu toe probleemloos bereikbaar. Maar plots is een van deze partities niet langer toegankelijk: in de Verkenner verschijnt die als Lokale schijf en wanneer ik hem aanklik krijg ik het bericht dat ik ze zou moeten formatteren. Die partitie bevat echter mijn imagebestanden. Op het internet vind ik geen afdoende oplossing. Kunnen jullie mij helpen?
Wim Meyvis

Jammer dat je niet vermeldt welke suggesties je eventueel al hebt uitgeprobeerd. We raden je in elk geval aan om in eerste instantie de partitie te bekijken met het Schijfbeheer van Windows (tik hiervoor het commando diskmgmt.msc in bij UITVOEREN of bij ZOEKOPDRACHT STARTEN).

Als je in de kolom BESTANDSSYSTEEM geen aanduiding (zoals NTFS) te zien krijgt, dan betekent dat inderdaad dat die partitie voor Windows niet (correct) geformatteerd lijkt. De oorzaak ligt wellicht in een corrupte partitietabel of bestandssysteem – en dat kan dan weer te wijten zijn aan een buggy programma, een stroomonderbreking of malware.

Vooraleer je er herstelsoftware op loslaat, kan je proberen de partitie te benaderen met behulp van een Ubuntu Live cd www.ubuntu.com: die beschikt over een bestandsbrowser waarmee ook NTFS-partities zijn te benaderen. Lukt het daarmee wel, dan kan je je imagebestanden veilig stellen en de weerbarstige partities vervolgens vanuit Windows (her)formatteren.

Zoniet, dan zit er weinig anders op dan te proberen een en ander weer in het gareel te krijgen. Een goede, gratis tool voor zo’n herstelpoging is TestDisk, die je ook in de vorm van een live-cd kan binnenhalen www.cgsecurity.org/wiki/testDisk_Livecd. Dit programma kan de bootsector met de back-up bootsector te overschrijven. TestDisk is niet zo eenvoudig te bedienen, maar op www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk kan je alvast terecht voor de nodige documentatie.

Een gebruiksvriendelijker alternatief is Acronis Disk Director Suite, en met name Acronis Recovery Expert www.easycomputing.com. De tool kost € 49,95, maar met de gratis demoversie kan je wel een analyse uitvoeren.

Nog altijd geen succes? Dan vrezen we dat geavanceerd dataherstel zowat de enige resterende optie is. In dat geval zal je je toevlucht moeten zoeken tot een fysieke sectoreditor. Een gratis exemplaar is Roadkil’s Sector Editor www.roadkil.net.

External links

TestDisk

External links

RoadKil’s Sector Editor