Hoe kan ik zien welke toepassing de grootste verbruiker van mijn internetaansluiting is?Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Kan ik op een of andere manier nagaan hoeveel verkeer er over mijn breedbandaansluiting gaat, en hoe kan ik zien welke toepassing mijn internetaansluiting gebruikt? Mijn breedbandverbinding is de laatste tijd namelijk sterk vertraagd. Er zitten een aantal pc’s in het netwerk en ik vermoed dat ergens op die pc’s een of meer programma’s teveel bandbreedte afsnoepen.
Christophe De Pauw

Een uitstekende en gratis tool om in real time na te gaan welke programma’s er datapakketjes versturen of ontvangen, is NetLimiter 2 Monitor.

Na installatie start je de tool op en dubbelklik je op het nieuwe icoontje, rechts in de Windows taakbalk. In het programmavenster selecteer je bovenaan, bij ZONE, de optie INTERNET. Zodra nu een of andere toepassing internetverkeer genereert lees je dat meteen af, inclusief de uitgaande en binnenkomende transfersnelheid.

Maar daar eindigt het niet. Wil je bijvoorbeeld weten hoeveel data een programma versluisd heeft binnen een bepaalde periode (op voorwaarde weliswaar dat NetLimiter binnen die periode op die pc actief was), dan klik dat item met de rechtermuisknop aan en kies je SHOW STATS.

NetLimiter kan bovendien uitvlooien waarheen zo’n programma al die gegevens stuurt. Klik het plusje naast de bewuste toepassing aan tot je niet dieper in de hiërarchie kunt afdalen. Achter de blauwgroene pijltjes lees je nu de ip-adressen die bij het uitgaande verkeer horen.

Gewapend met zo’n ip-adres vis je op een site als www.samspade.org wel uit wie achter dat adres steekt.

Het spreekt vanzelf dat je NetLimiter op alle toestellen installeert waarvan je het netwerkverkeer wil monitoren. Om een globaal overzicht te krijgen van het aantal pakketjes dat je router is gepasseerd, kan je altijd wel de webinterface van die router aanspreken. Vul daarvoor het lan ip-adres van je router in de adresbalk van je browser in – dat adres lees je normaliter af bij Standaardgateway, wanneer je op de opdrachtprompt het commando ipconfig uitvoert.

In die webinterface vind je vast wel iets als STATISTICS, LOGS en/of ACTIVE SESSIONS – verwacht hier echter geen namen van concrete toepassingen op clientniveau.

External links

NetLimiter

External links

Sam Spade