De meeste fabrikanten van (merk-)pc’s voorzien in een herstelpartitie of -cd waarmee je je systeem zonodig weer leven kan inblazen als dat nodig blijkt. Vaak kan je dan kiezen tussen het herstellen van startbestanden, herstellen van systeem- en driverbestanden en het terugkeren naar de originele toestand (bij levering). Kan een middelmatige computeraar ook zelf zoiets in elkaar knutselen – ik denk dan met name ook aan toepassingen en drivers?
Dany Stemgee

Je kan je op verschillende manieren ‘indekken’. Zodra je alle apparaten vlekkeloos aan de praat hebt en er dus geen vraag- of uitroeptekens meer overblijven in het Apparaatbeheer van Windows, doe je er goed aan een back-up van alle geïnstalleerde stuurprogramma’s te maken. Dat kan met de gratis tool DriverMax www.innovative-sol.com.

Na de installatie start je het programma op, kies je DRIVER OPERATIONS en selecteer je EXPORT DRIVES. Duid de (gewenste) drivers aan en druk op NEXT, waarna je het exporttype (al dan niet in zip-formaat) aanduidt en nogmaals met NEXT bevestigt. Bij een herinstallatie van Windows kan je de veilig gestelde drivers dan weer heel eenvoudig importeren.

Geïnstalleerde toepassingen kan je normaliter niet zomaar kopiëren, omdat die in het Windows-register allerlei sleutels hebben toegevoegd. Daarom doe je er goed aan tijdens de installatie de serienummers en gebruikte (product)codes bij te houden – desnoods helpen gratis tools als Magical Jelly Bean Keyfinder www.magicaljellybean.com of Softkey Revealer http://cakirbey.googlepages.com (gratis voor niet-commercieel gebruik) je die alsnog op te vissen.

Heb je de installatie van Windows en alle programma’s volledig op orde, dan raden we je aan een zogenoemde image te maken: een byte-voor-byte kopie van de complete partitie – inclusief gegevens- en systeembestand en geïnstalleerde programma’s. Crasht je systeem, dan heb je het binnen een halfuurtje weer compleet in de running.

Daar bestaan commerciële krachtpatsers voor (zoals Acronis), maar desnoods kan je ook al weg met het gratis DriveImage XML www.runtime.org/data-recovery-downloads.htm. Het nadeel van deze tool is dat je min of meer eigenhandig in een opstartbare herstel-cd moet voorzien van waaruit je zo’n image kan terugzetten. Wel vind je de nodige instructies op www.runtime.org/peb.htm.

Je kan natuurlijk ook uitwijken naar het eveneens gratis Paragon Backup & Recovery 10 Free Edition www.paragon-software.com/home/db-express, die wél in de mogelijkheid voorziet om een opstartbaar herstelmedium te creëren.

Breng je opvallende wijzigingen aan in je systeem, dan raden we je aan een nieuwe image te maken. Op die manier hoeft een plotse systeemcrash niet in een nachtmerrie te ontaarden…

 

External links

DriverMax

External links

Magic Jelly Bean Keyfinder

External links

Softkey Revealer

External links

DriveImage XML

External links

Paragon Backup & Recovery 10