Het tooltje Hard Disk Monitor geeft bij al mijn externe usb-schijven de melding 'SMART not enabled' . Hoe kan ik die functie toch activeren?Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Ik installeerde het programma Hard Disk Monitor en kwam tot de vaststelling dat alle externe schijven die via usb zijn aangesloten, de melding ‘Smart not enabled’ geven. Hoe kan ik S.M.A.R.T op die schijven activeren?
Pierre Vandam

S.M.A.R.T staat voor ‘self-monitoring, analysis and reporting technology’. Deze technologie laat toe dat harde schijven hun status aan het besturingssysteem rapporteren. Met de gepaste tools (zoals de gratis versie van Active@ Hard Disk Monitor) kan je die status op de achtergrond monitoren.

Vooraleer je S.M.A.R.T in de praktijk kan gebruiken, moet je systeem wel aan een paar voorwaarden voldoen. Zo moet deze functie in je systeem-BIOS geactiveerd zijn en moet het besturingssysteem met deze technologie overweg kunnen – onder Windows is dat alvast geen probleem.

Er is echter nog een derde voorwaarde: de harde schijf zelf moet ook van deze technologie voorzien zijn. Dat geldt nagenoeg voor alle moderne ATA- en SCSI-schijven, maar er zijn slechts weinig externe schijven – verbonden via usb of FireWire – die S.M.A.R.T-gegevens (correct) rapporteren.

Ook schijven in een RAID-configuratie, waarbij de individuele fysieke schijven gewoonlijk verborgen zijn voor het besturingssysteem, rapporteren meestal geen S.M.A.R.T-gegevens. Je kan het proberen met een andere S.M.A.R.T-tool, maar de kans dat je (correcte) S.M.A.R.T-informatie over je externe usb-schijven krijgt, lijkt ons klein.

Op http://smartlinux.sourceforge.net/smart/dload.php staan in elk geval een flink aantal tools voor verschillende besturingssystemen. Hou er ook rekening mee dat heel wat S.M.A.R.T-tools alleen correct functioneren onder een administrator-account.

External links

NTFS

External links

S.M.A.R.T. site