Met Pantry beheer je de voorraadkast en genereer je automatisch boodschappenlijstjes, zodat je nooit te veel of te weinig koopt.

Intro

Je staat in de supermarkt en weet niet precies meer of er nog een pot chocopasta in de kast staat? Met het programma Pantry beheer je de voorraadkast en genereer je automatisch boodschappenlijstjes, zodat je nooit te veel of te weinig koopt. In deze workshop laten we je zien hoe je er mee aan de slag kan.

STAP 1: Pantry installeren

Ga naar www.thinkfresher.com/pantrywindows en klik op DOWNLOAD PANTRY. Installeer het programma vervolgens door er tweemaal op te klikken en volg gewoon de wizard. Als Pantry voor het eerst opstart, klik je op CREATE A FREE ACCOUNT.

Linksboven klik je vervolgens op SETUP FREE PANTRYLIST.NET ACCOUNT; het volstaat een naam of pseudoniem in te geven en een wachtwoord, en die geef je vervolgens in het programma zelf in.

STAP 1: Pantry installeren

 

STAP 2: Items toevoegen

Pantry is Engelstalig en bevat 12 categorieën, waar je items of levensmiddelen aan moet toevoegen. Ga nauwgezet te werk, want je kan zelf geen categorieën toevoegen. Heb je bijvoorbeeld enkele pakken spaghetti liggen, dan voeg je die toe aan PACKAGED FOOD. Selecteer PACKAGED FOOD en klik op de het grote plusteken bovenaan links (ADD).

Geef de naam in en klik vervolgens op ADD ITEM. Vervolgens geef je naast NUMBER ON MY SHELF in hoeveel je er in voorraad hebt, bijvoorbeeld 3. Je kan eventueel de prijs ingeven, maar dat is niet nodig (en het vergt veel extra werk). Ook kan je een getal invullen naast REFILL BELOW.

Vul je hier bijvoorbeeld 2 in, dan wordt spaghetti automatisch toegevoegd aan je boodschappenlijstje als je minder dan 2 pakken in de kast hebt liggen. Klik tot slot op het disketje naast de naam van het product om alles op te slaan.

STAP 2: Items toevoegen

 

STAP 3: Vervaldatum ingeven

Voeg je een bepaald product toe dat een vervaldatum heeft, bijvoorbeeld yoghurt, dan kan je het vinkje voor NO EXPIRATION weghalen en de vervaldatum invullen. Pantry waarschuwt je dan automatisch als een product vervallen is, en de vervallen producten kan je ook bekijken door op EXPIRED te klikken.

Het is aan jou om af te wegen of dit ook nodig is, want dan moet je ze natuurlijk wel na elke aankoopbeurt ingeven.

STAP 3: Vervaldatum ingeven

 

STAP 4: Boodschappenlijst maken

Artikels waarvan je een REFILL BELOW-waarde hebt opgegeven, worden automatisch aan je boodschappenlijstje toegevoegd als de voorraad bijna op is. Andere artikels voeg je zelf toe door een vinkje te plaatsen voor RUNNING LOW en vervolgens op het disketje te klikken. Er verschijnt dan een getal in het winkelkarretje in de knoppenbalk.

Klik je op SHOPPING, dan krijg je een overzicht van je boodschappenlijstje en kan je dit makkelijk afdrukken door op PRINT SHOPPING LIST te klikken.

STAP 4: Boodschappenlijst maken

 

STAP 5: Shoppen bij Delhaize en bij Aldi

Misschien winkel je niet bij maar één supermarkt, maar ook bij andere. Dan is het belangrijk om te weten wat je waar moet kopen – ook daarop is Pantry voorzien. Selecteer je een product, dan kan je onderaan op ADD NEW STORE klikken. Vervolgens geef je twee of meer winkelnamen in en selecteer je voor elk product de naam van de winkel.

Eenmaal een winkelnaam ingegeven is, volstaat het om die winkel te selecteren voor elk product dat je ingeeft of aanpast – je hoeft de winkelnaam niet meer opnieuw in te tikken. Klik je daarna op het winkelkarretje om je boodschappenlijst af te drukken, dan kan je naast SHOW STORE de juiste winkel selecteren en enkel de producten voor die winkel afdrukken.

Erg handig!

STAP 5: Shoppen bij Delhaize en Aldi

 

STAP 6: Je boodschappenlijstje op internet

Stel dat je op het werk bent en daarna nog even naar de supermarkt wil, maar het boodschappenlijstje staat op je computer thuis. Geen probleem, want Pantry synchroniseert je boodschappenlijstje ook vanop de Pantry-servers. Ga naar www.pantrylist.net en klik bovenaan op PANTRY VIEWER. Met Internet Explorer geeft dit voorlopig nog wel problemen; je gebruikt dus best Firefox.

Geef je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op LOG IN. Je krijgt nu precies dezelfde Pantry-interface te zien, en je kan ook producten toevoegen of verwijderen. Op het moment van schrijven kan je je boodschappenlijstje nog niet afdrukken omdat het een testversie betreft, maar je kan wel alle producten zien. Die kan je dan weer wel afdrukken.

Wil je toch boodschappenlijstjes afdrukken op het werk, dan kan je daar ook Pantry installeren, als dat tenminste mag (en kan) van de informatica-afdeling van je bedrijf.

STAP 6: Je boodschappenlijstje op internet

 

External links

Pantry

External links

Pantrylist.net