Of een camera ervoor zorgt dat je geen dieven over de vloer krijgt, kunnen we niet garanderen, maar achteraf heb je wel het nodige bewijsmateriaal.

Intro

We gaan er in deze workshop van uit dat je een simpel thuisnetwerkje hebt draaien. Dat betekent dat je een al dan niet draadloze router hebt geïnstalleerd. Dankzij de vrije Ethernet-poorten kan je meerdere computers in een netwerk plaatsen, maar het is ook mogelijk om er een camera op aan te sluiten. Op die manier hoeft je computer niet de hele tijd op te staan. Wij gaan aan de slag met de Linksys WVC54GCA.

Camera’s mogen niet overal!
Een camera is dikwijls heel handig, maar weet dat je ze niet zomaar overal mag hangen. Is jouw camera bijvoorbeeld gericht op een publieke plaats, dan moet je daar toestemming voor hebben. Bovendien moet je ook duidelijk aangeven dat er gefilmd wordt. Dat is op zich niet zo erg, want een dief wordt wellicht wel afgeschrikt bij het zien van zo’n bord.

 

 

STAP 1: Ip-camera installeren

Voor we alles gaan configureren, sluit je natuurlijk eerst je netwerkcamera aan op een vrije Ethernet-poort. Zelfs als je router en camera draadloos kunnen werken, moet je het toestel eerst even aansluiten met een internetkabel. Hang ook de camera aan het stopcontact.

STAP 1: Ip-camera installeren

 

STAP 2: Installatie-cd starten

Steek nu de installatie-cd in je computer. Nadat je NEDERLANDS als taal hebt gekozen, klik je op VOLGENDE. Kies daarna KLIK HIER OM TE BEGINNEN en CAMERA INSTALLEREN. Vink IK ACCEPTEER DE OVEREENKOMST aan en klik op VOLGENDE. Duidelijke plaatjes leggen je uit hoe je je camera moet installeren, net zoals we al in stap 1 hebben gedaan.

Is alles goed aangesloten, dan zal de software naar je camera zoeken. Vindt je pc hem niet? Dan kan het helpen om even de stekker uit het stopcontact te halen en weer in te steken.

Zodra de camera verschijnt, klik je op VOLGENDE. De software zal daarna vragen om je gebruikersnaam en wachtwoord. Die vind je terug in de handleiding. Achteraf kan je ze altijd nog aanpassen. Geef je camera nog een naam en duid aan dat je een automatisch ip-adres toegewezen wil krijgen. Klik tot slot op AFSLUITEN.

STAP 2: Installatie-cd starten

 

STAP 3: Je netwerkcamera draadloos gebruiken

Heb je een draadloze router en ondersteunt je ip-camera een draadloze verbinding? Handig, want zo kan je je camera overal in huis plaatsen. Daarvoor heb je wel het ip-adres van je camera nodig. Dat kan je eventueel achterhalen met het gratis tooltje Angry IP Scanner. Dit programma scant heel je ip-bereik, zodat je snel het netwerkadres van je camera terugvindt.

Typ dit ip-adres in je browser en je krijgt de netwerkpagina van je camera te zien. Meld je aan en ga naar het tabblad WIRELESS LAN. Bij onze Linksys-camera bevindt deze optie zich onder het tabblad INSTELLINGEN. Achter SSID vul je de naam in van je draadloze router. Kies daarna de beveiliging van je router, gevolgd door het wachtwoord van je netwerk.

De meest gekozen en beste beveiliging is WPA. Ontkoppel je camera van de netwerkkabel en plaats hem ergens in je huis in de buurt van een stopcontact. Geen verbinding? Kijk dan het wachtwoord en SSID na. Hou er rekening mee dat die laatste hoofdlettergevoelig is.

STAP 3: Je netwerkcamera draadloos gebruiken

 

STAP 4: Beeldkwaliteit instellen

De opnamekwaliteit van camera’s durft wel eens verschillen, afhankelijk van waarvoor ze bedoeld zijn. Vergeet in elk geval niet met de lens te draaien tot je een scherp beeld hebt. Roep je echtgenote of een van je kinderen erbij, zodat één iemand achter de pc in de gaten kan houden of het beeld inderdaad scherper wordt. Jammer genoeg beschikken niet alle camera’s over die mogelijkheid.

De opnamekwaliteit bepaal je ook via de netwerkpagina van je camera. Bij Linksys ga je naar INSTELLINGEN, waarna je klikt op BEELD. Daar kan je onder meer de resolutie instellen, in ons geval tot maximum 640 x 480. Onder het tabblad VIDEOKWALITEIT vind je waarden terug van 64 kbps tot 1,2 mbps. Hou er rekening mee dat hoe hoger dit getal is, hoe groter het videobestand zal worden.

Als laatste optie kan je het aantal beelden per seconde kiezen onder FPS. Dat varieert van 1 tot 30. Hoe hoger het getal, hoe vloeiender je beelden zullen zijn.

STAP 4: Beeldkwaliteit instellen

 

STAP 5: Beelden overal bekijken

Het is heel handig om beelden thuis te bekijken, maar het is nog veel gemakkelijker als je ze overal ter wereld kan bekijken. Dit is mogelijk via DDNS, wat je meestal terugvindt onder INSTELLINGEN. Hier kan je verschillende websites selecteren die dit soort diensten aanbieden.

Bij sommige camera’s, zoals die van Linksys, krijg je automatisch een gratis abonnement voor één jaar op www.toz.com. Je krijgt dan je eigen login- en wachtwoordgegevens, waarna je van eender waar de beelden kan bekijken die jouw camera filmt.

STAP 5: Beelden overal bekijken

 

STAP 6: Bewegingsdetectie inschakelen

Beelden bekijken waar en wanneer je wil is leuk, maar nog handiger is het als je ze ook kan opnemen. Je kan nu eenmaal niet de hele tijd achter je scherm zitten. Bijna elke camera is voorzien van bewegingsdetectie, die in gang schiet als er iets voor je camera beweegt. Bovendien kan je instellen of de camera op dat moment moet filmen of een foto moet nemen.

Vink op de internetpagina van je camera de optie E-MAIL aan, zodat je via mail op de hoogte gehouden wordt. Heb je een eigen ftp-server, dan kan je alle bestanden daar ook op wegschrijven. Je bepaalt bovendien zelf op welke dagen en uren de bewegingsdetectie actief moet zijn. Bij foto’s kan je kiezen hoeveel hij er neemt per minuut, terwijl je bij video kan kiezen tussen bestandsformaten als ASF, mpeg4 en 3GP.

Belangrijk is ook het tijdsinterval tussen twee sessies van bewegingsdetectie. Linksys geeft bijvoorbeeld de keuze tussen 0 en 15 minuten. Ook niet onbelangrijk is hoe gevoelig je camera is voor beweging. Ga naar INSTELLINGEN, BEWEGINGSDECTECTIE en klik op GEVOELIGHEID INSTELLEN. Stel dat je de camera aan de garagepoort monteert, maar in het gezichtsveld valt nog net een fietspad.

Je wil natuurlijk niet dat je camera begint te filmen elke keer er een fietser passeert. Daarom kan je een vak selecteren waarop hij detectie moet toepassen. Om dit te testen, kan je beter even voor de camera lopen en de proef op de som nemen.

STAP 6: Bewegingsdetectie inschakelen

 

External links

Angry IP Scanner

External links

TOZ