Je gebruikt de agenda van Outlook 2007. Hoe krijg je die nu online, zodat bijvoorbeeld je familie die af en toe kan inkijken?

Intro

In dit artikel stellen we je twee mogelijkheden voor: je publiceert je Outlook-agenda via Office Online, of je synchroniseert die met Google Calendar.

Lezers die met andere – gratis – offline agenda’s werken, laten we evenmin in de kou: GCALDaemon zorgt er wel voor dat ook die netjes in de pas blijven met Google Calendar.

STAP 1: Aanmelden bij Office Online

Voor Office Online heb je een Windows Live ID nodig.

Open de rubriek AGENDA in het linkerpaneel van Outlook 2007 en klik op MIJN AGENDA PUBLICEREN – merk trouwens op dat je hier ook een optie vindt om een deel van je agenda snel via e-mail te verzenden. Heb je deze agenda nog niet eerder gepubliceerd, dan beland je in een venster waarin je wordt verteld dat hiervoor een registratie bij Office Online vereist is.

Daarvoor heb je dan weer een Windows Live ID nodig. Klik dus maar op AANMELDEN, vul je e-mailadres en het wachtwoord van je Live ID in en druk nogmaals op AANMELDEN. Beschik je nog niet over zo’n Live ID, klik dan eerst de link AANMELDEN VOOR GRATIS ACCOUNT aan en volg de instructies, waarna je naar dit venster terugkeert.

Er verschijnt nu een venster waarin je je akkoord verklaart met de overeenkomsten: vul je e-mailadres nogmaals in en bevestig met IK GA AKKOORD. Vervolgens kies je een geschikte weergavenaam, vul je je land in, geef je aan of je van Microsoft (en derden) al dan niet e-mails wil ontvangen en druk je op VOLGENDE en op VOLTOOIEN.

STAP 1: Aanmelden bij Office online

 

STAP 2: Agenda publiceren

Je beslist zelf welke agendagegevens, hoe en aan wie worden getoond.

We zijn nu al een stap verder. Rest ons nog vóór de eigenlijke publicatie aan te geven wat we hoe – en aan wie – willen tonen… Bij TIJDSPERIODE stel je alvast in van hoeveel dagen je de gegevens online wil zetten, en via een vinkje bij ALLEEN DE TIJD BINNEN MIJN WERKTIJDEN WEERGEVEN voorkom je dat ook je nachtleven bekend geraakt.

Bij DETAIL kan je uit drie opties kiezen, met als extremen ALLEEN BESCHIKBAARHEID (vertelt alleen op welke tijdstippen je beschikbaar bent) en ALLE GEGEVENS (de complete informatie). Tenzij je iedereen toegang wil geven tot je agenda laat je maar beter de optie ALLEEN GENODIGDEN KUNNEN DEZE AGENDA WEERGEVEN aangestipt.

Tot slot maak je via de knop GEAVANCEERD duidelijk of het om een eenmalige operatie gaat, dan wel of Outlook regelmatig agenda-updates richting internet moet sturen (standaard gebeurt dit om het halfuur). Zodra je op OK drukt, is de publicatie een feit en krijg je via de JA-knop meteen de gelegenheid mensen via e-mail uit te nodigen.

Dat kan je uiteraard ook later nog doen: klik in het linkerpaneel met de rechtermuisknop op de agenda en kies PUBLICEREN OP INTERNET, GEPUBLICEERDE AGENDA DELEN. Stuur voor de aardigheid ook even een uitnodiging naar jezelf: je krijgt dan een e-mail met de webadressen van je gepubliceerde agenda.

Wil je bepaalde personen toch liever niet meer in je agenda laten gluren, kies dan in dit snelmenu SHAREMACHTIGINGEN WIJZIGEN, selecteer het gewraakte e-mailadres en druk op VERWIJDEREN. In het snelmenu vind je verder nog een optie om de publicatie weer stop te zetten: VERWIJDEREN VAN SERVER.

STAP 2: Agenda publiceren

 

STAP 3: Outlook & Google synchroniseren

Google Calendar Sync houdt beide agenda’s netjes synchroon.

Met behulp van een extra tooltje, Google Calendar Sync, is het een koud kunstje om de gegevens van Outlook in je online Google Agenda te krijgen (waarna je die via INSTELLINGEN, DEZE AGENDA DELEN voor specifieke personen toegankelijk kan maken). Bovendien kan je beide agenda’s synchroon houden, als je dat wil.

Download het programma via www.tinyurl.com/gcsync en installeer het – de installatie wijst zichzelf uit.

Aan het einde van de rit verschijnt een venster waarin je je Google account-id hoort in te tikken – klik op SIGN UP FOR GOOGLE CALENDAR mocht je nog niet over zo’n account beschikken. In ditzelfde venster geef je ook aan in welke richting(en) en hoe frequent de synchronisatie tussen je Outlook en Google Calendar moet verlopen. Klaar? Druk dan op de knop SAVE.

Op elk moment kan je trouwens de status van Google Calendar Sync aflezen via een icoontje, rechts op de Windows taakbalk. Vanuit het snelmenu van dit pictogram is het ook mogelijk een synchronisatie te forceren (SYNC) of de instellingen te wijzigen (OPTIONS).

Andere agenda’s & Google Calendar
Werk je niet met Outlook maar met een gratis iCal(endar) compatibele desktopagenda als Rainlendar of Mozilla Sunbird, en had je die ook graag met Google Calendar synchroon gehouden, dan klop je best aan bij GCALDaemon. Download de Windows-installer van GCALDaemon op http://gcaldaemon.sourceforge.net en installeer die (enkele keren op NEXT drukken en op INSTALL volstaat – wel is ook Java 1.5 vereist).

Hoe je nu met behulp van deze tool Rainlendar en Google Calendar synchroniseert, vertellen we je in de rest van dit artikel – instructies voor de synchronisatie met Sunbird vind je op http://gcaldaemon.sourceforge.net/usage.html.

STAP 3: Outlook en Google synchroniseren

 

STAP 4: GCALDaemon configureren

Een manuele configuratie is vooralsnog het trefzekerst.

Om Rainlendar en Google Agenda in de pas te laten lopen, is wel enig voorbereiding nodig… Ga naar ALLE PROGRAMMA’S, GCALDAEMON en start PASSWORD ENCODER op. Tik je wachtwoord in van je Google-account en bevestig met ENTER. Noteer nauwgezet het “encode password”.

Over nu naar je Google Agenda, waar je de ICAL-url van je private Google Agenda naar het klembord van Windows kopieert – deze procedure hebben we beschreven in het kaderstukje. Start vervolgens Kladblok op en open het bestand gcal-daemon.cfg in de (standaardinstallatie-)map C:Program FilesGCALDaemonconf.

Breng nu de volgende wijzigingen aan, die zich allemaal bevinden in de rubriek # CONFIGURATION OF THE FILE-BASED SYNCHRONIZER #:

file.enabled=true
file.google.username=je_e-mailadres_van_je_Google_account (bijvoorbeeld [email protected])
file.google.password=het_genoteerde_encode_password (bijvoorbeeld 609$8nZUlmCpNVM)
file.private.ical.url=het_private_adres_van_je_Google_agenda
(opgelet: dit adres moet beginnen met /calendar – dus laat http://www.google.com hier weg!)

Sla het gewijzigde configuratiebestand op. Navigeer met je Verkenner naar de map C:Program FilesGCALDaemonbin en dubbelklik op standalone-start.bat om het bestand uit te voeren.

STAP 4: GCALDaemon configureren

 

STAP 5: Rainlendar configureren

Tik in het veld Bestandsnaam het juiste pad van je agenda.

Start nu Rainlendar op, klik de agenda met de rechtermuisknop aan en kies OPTIES (we gaan ervan uit dat je het Nederlandstalige taalbestand hebt gedownload en geactiveerd). Druk op de knop KALENDERS en op TOEVOEGEN en op VOLGENDE. In het veld BESTANDSNAAM tik je het pad C:/Progra~1/GCALDaemon/google.ics in, waarna je op VOLGENDE drukt en een geschikte agendanaam invoert.

Eventueel verwijder je nu de standaardagenda DEFAULT, en je rondt af met OK. Telkens je GCALDaemon, SYNC NOW! uitvoert, worden beide agenda’s gesynchroniseerd. Eventueel kan je deze Sync Now! opnemen in de programmagroep OPSTARTEN, zodat de synchronisatie ook bij het opstarten van Windows automatisch wordt uitgevoerd.

STAP 5: Rainlendar configureren

 

External links

Google Calendar Sync

External links

Rainlendar

External links

Mozilla Sunbird

External links

GCALDaemon