Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Bij bepaalde sites staat links van de adresbalk een logo of een icoontje van die site. Ik zou dat ook willen voor mijn eigen site. De vraag is alleen: hoe doe ik dat?
Roland Blanckaert

Zo’n icoontje of logo noemen we een favicon en wie een voorbeeldje zoekt, hoeft maar in de adresbalk te kijken, naast de url van deze site.Het is niet zo moeilijk om ook je eigen site van zo’n favicon te voorzien, bijvoorbeeld via een gratis online service als FavIcon from Pics.

Druk hier op de knop BLADEREN en selecteer een geschikt plaatje, het liefst in jpeg-formaat. Druk nu op OPENEN: het pad naar het bestand verschijnt op de website. Druk op GENERATE FAVICON.ICO.

Op de volgende pagina zie je meteen een statisch en een bewegend voorbeeldje op de webpagina zelf.  Wil je meer aanpassingen doen, dan klik je op CUSTOMIZE. In het andere geval druk je op DOWNLOAD FAVICON PACKAGE.

Pak het zip-bestand uit en upload het gewenste bestandje naar dezelfde map als je webpagina. Open vervolgens je webpagina – met Kladblok of met je favoriete webeditor – en tik de volgende html-code tussen de <head>-tags: <link rel="shortcut icon" href="favicon.ico">.

Voor een geanimeerd icoon moet je hier eveneens de volgende coderegel opnemen: <link rel="icon" href="animated_favicon1.gif" type="image/gif">. Upload de gewijzigde webpagina en ziedaar: je hoogsteigen favicon in de adresbalk!

External links

FavIcon from Pics