Als ik Windows Vista opstart, krijg ik na een tijdje de melding SCHIJFCONTROLE UITVOEREN. Ik moet dan altijd binnen de 9 seconden een toets indrukken om die controle te annuleren. Hoe krijg ik dat weg?
Ilja De Maeseneer

We raden je aan de schijfcontrole (alvast één keer) volledig te laten uitvoeren; de kans is reëel dat je die vraag daarna een tijdje niet meer te zien krijgt. Blijft Vista koppig vasthouden aan die schijfcontrole, dan los je het wel op met een manuele registeringreep.

Meld je bij voorkeur aan als administrator en voer bij ZOEKOPDRACHT STARTEN het commando regedit uit. Vervolgens navigeer je in het linkerpaneel van de Register-editor naar de sleutel HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCURRENTCONTROLSETCONTROLSESSION MANAGER.

Open deze sleutel en dubbelklik in het rechterpaneel op BOOTEXECUTE. De standaardwaarde van deze sleutel is autocheck autochk *, wat erop neerkomt dat elke schijf op bestandsinconsistenties wordt gecheckt. Nu hoef je alleen maar voor de * een extra parameter toe te voegen om die automatische controle op een bepaald station uit te schakelen.

Zo zorgt bijvoorbeeld autocheck autochk /k:C * ervoor dat het C-station niet langer zal worden gecontroleerd. Wil je ook andere schijven (zoals D en E) aan die controle onttrekken, dan vul je als volgt aan: autocheck autochk /k:C /k:D /k:E *.

Vermijd je liever een manuele ingreep in het register, dan kan je ook nog weg met het commando chkntfs, uit te voeren op de opdrachtprompt. Zo zorgt de opdracht chkntfs /x c: d: e: ervoor dat de drie vermelde stations niet langer automatisch worden gecontroleerd.

Met de opdracht chkntfs /d herstel je weer de oorspronkelijke situatie, waarbij standaard alle schijven gecheckt worden.