Mijn nieuwe multifunctionele printer kan ingescande documenten niet meteen bewaren als pdf. Bestaat er (gratis) software die dat werkje voor me kan opknappen?
Jackie Koninckx

Als het om tekstuele documenten gaat en er zit OCR-software bij je toestel, dan lijkt de eenvoudigste oplossing ons dat je zulke documenten inscant, met de OCR-module bewerkt en vervolgens ophaalt in bijvoorbeeld Word 2007 of Writer.

Beide programma’s kunnen documenten namelijk rechtstreeks in pdf bewaren (voor Office 2007 kan je hiervoor de invoegtoepassing installeren van http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=4d951911-3e7e-4ae6-b059-a2e79ed87041&displaylang=nl).

Wat echter als je niet over OCR beschikt of wanneer je ook niet-tekstdocumenten wil inscannen en naar pdf omzetten? In dat geval kan je het gratis Scan2PDF overwegen. Elk ingescand document komt dan automatisch terecht op een aparte pagina in het programma, waarna je met één druk op de knop alle pagina’s (afbeeldingen) naar pdf omzet.

Maak je toch liever van je eigen scansoftware gebruik, dan ben je op pdf-convertors aangewezen. Degelijke en gratis tools zijn alvast PDF Creator en BullZip PDF Printer.

Beide nestelen zich als een virtuele printer in je systeem. Dat houdt in dat je elk document uit een willekeurige toepassing (tekstverwerker, tekenprogramma, enzovoort) via die ‘printer’ kan afdrukken. Het resultaat is dan een heus pdf-document, waarbij je eerst nog enkele instellingen kwijt kan als metadata, wachtwoord of watermerk.

External links

Scan2PDF

External links

Pdf-invoegtoepassing Office 2007

External links

PDFCreator

External links

BullZip PDF Printer