Telkens ik Vista Ultimate opstart op mijn laptop van Acer, blijkt mijn ingebouwd numeriek klavier uitgeschakeld. Ik moet dus altijd zelf op de Num Lock-toets drukken om het te activeren. Hoe los ik dat op? Daarnaast zou ik graag mijn touchpad deactiveren. Ik werk namelijk altijd met een (draadloze) muis en nu maakt mijn cursor bokkensprongen als ik per ongeluk over het touchpad beweeg.
Bernard

Laten we om te beginnen je numeriek klavier instellen. Kijk eerst na of het SETUP-scherm van je BIOS een optie biedt om deze functie in- of uit te schakelen.

Controleer ook het register. Voer het commando regedit uit bij ZOEKOPDRACHT STARTEN en navigeer naar de volgende sleutel: HKEY_USERS.DEFAULTCONTROL PANELKEYBOARD.

Exporteer deze sleutel voor alle zekerheid (via het menu BESTAND, EXPORTEREN). Vervolgens open je hem en dubbelklik je in het rechterpaneel op het item INITIALKEYBOARDINDICATORS.

Wellicht staat die waarde bij jou op 0 ingesteld (of op 2147483648, het decimale equivalent voor het hexadecimale getal 0x80000000). Wijzig deze waarde in 2 (of in 2147483650, de pendant van 0x80000002). Sluit regedit af en herstart je pc: het probleem zou nu van de baan moeten zijn.

Dezelfde waarden gelden ook voor het item InitialKeyboardIndicators in de sleutel HKEY_CURRENT_USERCONTROL PANELKEYBOARD. Deze sleutel heeft echter pas impact nadat je bij Windows bent aangemeld (en dus niet bij het opstarten).

Ga voor alle zekerheid na of ook hier de gewenste waarde staat ingevuld. Hieronder vind je trouwens de waarden voor andere schakeltoetsen.

  1. alles uit
  2. Caps Lock aan
  3. Num Lock aan
  4. Caps Lock en Num Lock aan
  5. Scroll Lock aan
  6. Caps Lock en Scroll Lock aan
  7. Num Lock en Scroll Lock aan
  8. alles aan

Over naar vraag twee. Op heel wat laptops kan je het touchpad uitschakelen met een speciale toetscombinatie. Vaak is dat de toets Fn, gevolgd door een functietoets als F3, F7 of F9. Kijk daarvoor in de handleiding van je laptop.

Maar er is nog een andere manier. Ga naar het Windows CONFIGURATIESCHERM en klik op MUIS (in klassieke weergave). Open het tabblad APPARAATINSTELLINGEN, selecteer je touchpad en druk op de knop UITSCHAKELEN.

Desnoods probeer je het met een tooltje, zoals het gratis Touchfreeze.

External links

TouchFreeze