Maak komaf met de geniepige software die stiekem je computergedrag registreert en doorgeeft.

Intro

Voor wie de afgelopen jaren in een kuil op Mars heeft doorgebracht, willen we het nog één keer herhalen. Spyware is digitale rotzooi die in het geniep informatie over je computergebruik verzamelt en verstuurt naar mensen die er munt uit willen slaan. Op basis van wat jij doet op je pc, passen gladde jongens hun reclame, websites of software aan.

Haal een splinternieuwe computer uit de doos, surf een uurtje en installeer dan een spyware-scanner. Er is een grote kans dat er dan al spionagesoftware zich op je harde schijf genesteld heeft. Jammer genoeg zullen grote hoeveelheden spyware je computer ook een pak trager maken.

Spybot ruimt trouwens niet alleen spyware op, maar bevat ook een immuniseerfunctie om spyware te blokkeren en een updatefunctie, zodat de software zich bijwerkt voor nieuwe bedreigingen. Bovendien kan je de toepassing verregaand aanpassen aan je persoonlijk noden.

STAP 1: Installeren

De installatie verloopt zoals bij de meeste software, al zijn er wel een aantal aandachtspunten. Eerst wordt er gevraagd in welke taal je Spybot Search & Destroy wil installeren. Kies voor NEDERLANDS en klik op OK. In de wizard verschijnt er op een bepaald ogenblik een venster met de opties USE INTERNET EXPLORER PROTECTION (SDHELPER) en USE SYSTEM SETTINGS PROTECTOR (TEATIMER).

De eerste optie voegt aan Internet Explorer een zogenaamde ‘Browser Helper Object’ toe, die moet voorkomen dat je schadelijke software downloadt via websites die bekend staan als ‘onveilig’. TeaTimer draait dan weer op de achtergrond en waarschuwt je als er aan je instellingen wordt gemorreld.

Het nadeel is dat de meldingen vaak moeilijk te begrijpen zijn, zodat de bescherming grotendeels haar nut verliest. Beginnende computergebruiker installeren TeaTimer dus best niet.

Daarna vraagt de wizard of het een back-up moet maken van het systeemregister en of het programma mag zoeken naar updates. Sta beide toe. Ook op de vraag of Spybot het systeem immuun mag maken voor spyware, antwoord je positief. Ten slotte polst het programma of je de tutorial wil lezen of meteen van start wil gaan.

Vermits deze tekst voor je neus ligt, kan je het programma gewoon starten.

STAP 1: Installeren

 

STAP 2: Regelmatig updaten

Welkom in het hoofdvenster. Je ziet hier drie opvallende knoppen. Als eerste is er de knop UPDATES ZOEKEN. Gebruik die regelmatig. De makers raden zelf aan om minstens één keer per week te controleren of er updates aanwezig zijn. Bij ons gaf het programma af en toe aan dat de update een ‘bad checksum’ had, waardoor Spybot S&D de update niet kon downloaden.

Dat wijst er gewoon op dat de server waar de download staat op dat ogenblik niet bereikbaar is. Dat kan je oplossen door bovenaan het scherm simpelweg een andere mirror te selecteren. Het programma toont zelf welke downloadbestanden absoluut noodzakelijk zijn (IMPORTANT FILES) en welke bestanden gewoon interessant zijn (OTHER FILES).

STAP 2: Regelmatig installeren

 

STAP 3: Scannen

Vervolgens klik je op de knop ALLES CONTROLEREN. Dit duurt eventjes. Aan de hand van de groene progressiebalk volg je het verloop van deze operatie. Bekijk daarna in het rapport naar de rommel die Spybot S&D heeft bovengespit.

Het programma werkt met rode en groene waarschuwingen, waarbij de rode slaan op spyware of gelijkaardige bedreigingen, terwijl de groene meldingen niet-kritieke gebruikssporen zijn. Elke keer als je een webpagina bezoekt of je een bestand opent, wordt er een afdrukspoor bewaard in Windows.

Hierdoor kan je bijvoorbeeld een recent bewerkt bestand selecteren in een lijst zonder de hele directorystructuur te moeten uitvlooien. Je kan ervoor opteren om die gebruikssporen te negeren. Ga eerst naar de GEAVANCEERDE MODUS via het menu MODUS. In de sectie INSTELLINGEN open je FILE SETS. Helemaal onderaan kan je de optie GEBRUIKSSPOREN deactiveren.

Wil je dat snoodaards zelfs jouw gebruikssporen niet kunnen achterhalen, dan kan je die hier verwijderen, al lijkt ons dat wat overdreven.

STAP 3: Scannen

 

STAP 4: Interpreteren

Dankzij de zwarte driehoekjes kan je bij elke bedreiging een uitgebreidere productomschrijving lezen. Ontvang je waarschuwingen over het WINDOWS SECURITY CENTER, dan betekent dit dat je in het Windows Beveiligingscentrum enkele instellingen moet nakijken. Je opent het via CONFIGURATIESCHERM, BEVEILIGINGSCENTRUM.

Pas er eventueel de parameters aan van de FIREWALL, AUTOMATISCHE UPDATES en VIRUSBEVEILIGING. Is alles in orde volgens jou, dan verwijder je het vinkje voor deze waarschuwing in het rapport. De overige meldingen laat je repareren met de knop GESELECTEERDE PROBLEMEN REPAREREN.

Er wordt nog een keer gevraagd om te bevestigen. Het programma geeft vervolgens aan hoeveel problemen het heeft verwijderd.

Het kan gebeuren dat Spybot S&D de gevonden schadelijke en ongewenste software niet kan verwijderen omdat die geladen zijn in het geheugen. Het programma zal dan vragen of het bij de volgende herstart van het systeem een scan een schoonmaak mag uitvoeren. Klik op JA.

STAP 4: Interpreteren

 

STAP 5: Bestanden herstellen

Met de knop HERSTEL krijg je een overzicht van alle items die Spybot S&D van het systeem heeft verwijderd. Merk je dat een bepaald programma na een scan van Spybot niet meer normaal functioneert, dan kan je eventueel de nodige bestanden terugplaatsen door ze aan te vinken en te kiezen voor HERSTEL SELECTIES.

Wil je bepaalde items echter definitief verwijderen, dan vink je ze eerst aan en kies je voor SELECTIES VERWIJDEREN.

STAP 5: Bestanden herstellen

 

STAP 6: Immuniseren

Omdat voorkomen steeds verstandiger is dan genezen, heeft Spybot S&D een functie om Internet Explorer en Firefox te immuniseren. Hierdoor zal de software de installatie van een aantal bekende spywareprogramma’s via ActiveX of andere technologieën voorkomen.

Open het hoofdscherm IMMUNISEREN (kies IMMUNISEREN in het menu links en klik op IMMUNISEREN). Je leest dan om hoeveel pop-ups, cookies of plugins het gaat. Wie zeker is van zijn zaak, kan voor iedere individuele risicobron beslissen of hij deze alsnog wil deblokkeren.

STAP 6: Immuniseren

 

External links

Spybot Search&Destroy