Ik heb mijn persoonlijke bestanden versleuteld in Windows XP. Nu mijn computer de geest gegeven heeft, kan ik die niet meer openen. Hoe los ik dat op?Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Ik heb mijn persoonlijke bestanden versleuteld in Windows XP. Nu mijn computer de geest gegeven heeft, kan ik die ze niet meer openen. Hoe los ik dat op?
Dirk Van Der Jeught

We vrezen voor het ergste… De ingebouwde encryptiemethode van Windows XP, efs (encrypting file system) genaamd, is namelijk erg krachtig.

Het maakt gebruik van een persoonlijke encryptiecertificaat, dat zowel je publieke als je private sleutel bevat. Deze publieke sleutel gebruikt Windows om de eigenlijke bestandsencryptie-sleutel te encrypteren.

Deze laatste sleutel wordt eveneens gebruikt om de gegevens te ontsleutelen. Aangezien die echter met je publieke sleutel is geëncrypteerd, moet die eerst met je private sleutel worden gedecrypteerd.

Dit sleutelpaar is echter énkel toegankelijk voor wie zich met jouw account in Windows weet aan te melden! Het addertje onder het gras? Je bent het wachtwoord voor je login-account vergeten, de administrator wijzigt je wachtwoord of je Windows blijkt niet meer op te starten…

In dat geval krijg je geen toegang meer tot je versleutelde data! Ook niet als je een nieuwe Windows-account met een identieke naam als je oude zou creëren! Was je oude schijf (die je nu in de nieuwe pc hebt gestopt) een opstartbare Windows-partitie, dan komt het er op aan opnieuw van die partitie – en die Windows – op te starten, net zoals vroeger.

Kan dat om een of andere manier niet, dan blijven je data wellicht voor altijd versleuteld! Precies daarom raden we aan altijd zo snel mogelijk een back-up van je certificaat te maken.

Start hiervoor Internet Explorer op en kies INTERNET-OPTIES in het menu EXTRA. Open het tabblad INHOUD en druk op de knop CERTIFICATEN. Op het tabblad PERSOONLIJK selecteer je vervolgens je certificaat, waarna je op EXPORTEREN drukt.

Volg de aanwijzingen van de wizard, selecteer bij voorkeur ZWARE BEVEILIGING, kies een wachtwoord en leg het pad voor het back-upbestand vast. In een noodgeval kan je deze back-up dan op vergelijkbare wijze altijd weer importeren.