Ik wil Ubuntu verwijderen en vervangen door Windows Vista. Mijn pc wil echter niet meer opstarten vanaf de installatie-cd van Windows. Hoe los ik dat op?
Thomas Claeys

Het is niet helemaal duidelijk wat je bedoelt met ‘wil niet meer opstarten vanaf de installatie-cd’.

Als dat betekent dat je pc vanaf geen enkele opstartbare cd wil opstarten, dan zit het probleem wellicht in je BIOS-setup, waar je de opstartvolgorde (‘boot sequence’) moet aanpassen, zodat je cd-rom het eerste opstartmedium is.

Je geraakt in dit setup-menu door bij het opstarten van je systeem even een speciale toets (zoals Delete of F2) ingedrukt te houden.

Ondervind je alleen problemen bij die ene cd, dan is hij mogelijk beschadigd. Een ander scenario is dat hij wel vanaf de installatie-cd opstart, maar na enige tijd de brui aan geeft. Dan struikelt die wellicht over de onorthodoxe bootrecord van je harde schijf, al zou ons dat wel verbazen.

In dat geval kan je je ongetwijfeld nog redden met de live cd GParted. Een Linux-programma, maar laat je daardoor niet afschrikken: de grafische interface oogt erg vriendelijk.

Eerst moet je wel het gedownloade ISO-bestand naar een opstartbare cd krijgen met bijvoorbeeld het gratis CDBurnerXP. Na het opstarten duid je het juiste toetsenbord en de juiste taal aan (SELECT KEYMAP FROM ARCH LIST, AZERTY, BELGIAN, STANDARD, 06).

Zodra GParted is opgestart, krijg je een overzicht van de schijfindeling. Normaliter hoef je in jouw geval alleen maar de (ene) partitie te selecteren (wellicht /dev/hda1), op DELETE te drukken en te bevestigen met de knop APPLY.

Daarbij gaan wel alle gegevens (op deze partitie) onherroepelijk verloren! Met een dubbelklik op de rode EXIT-knop verlaat je Gparted weer.

External links

CDBurnerXP

External links

GParted