Met Capzles maak je een leuke, interactieve tijdlijn met foto's en filmpjes. Van een leuke reis of van het afgelopen seizoen van je sportvereniging bijvoorbeeld.

Intro

PowerPoint is leuk om diavoorstellingen mee te maken, maar Capzles is een pak interactiever. Met Capzles kan je namelijk een tijdlijn maken met onder andere foto’s, video’s, muziek en Office-documenten, die je chronologisch kan ordenen.

Zo kan je bijvoorbeeld een leuk overzicht maken van de eerste levensjaren van je jongste spruit, of een verslag van je wereldreis. De bezoekers van je capzle kunnen naar hartenlust bladeren en op een foto, video of ander document klikken om het van dichterbij te bekijken en meer informatie op te vragen.

STAP 1: Account aanmaken

Op www.capzles.com klik je rechtsboven op de blauwe knop met de tekst JOIN NOW, IT’S FREE. Vervolgens kies je een gebruikersnaam en een wachtwoord en klik je op GO TO FINAL STEP. Op de laatste pagina moet je nog een paar gegevens invullen, maar alleen een geldig e-mailadres en de verificatiecode zijn verplicht.

Om je mailbox proper te houden, verwijder je ten slotte best het vinkje voor CAPZLES MAY CONTACT ME OCCASIONALLY. Druk op de knop I’M DONE, LET ME IN! om je account aan te maken. Je wordt meteen naar je profielpagina gebracht.

Wil je graag persoonlijke gegevens delen met Capzles-bezoekers of een profielfoto toevoegen, dan druk je op EDIT PROFILE.

STAP 1: Account aanmaken

 

STAP 2: Een capzle bouwen

Zodra je klaar bent om aan je capzle te beginnen, druk je bovenaan op CREATE en vervolgens op NEW CAPZLE. Aan de linkerkant zie je een balk met alle tools die je nodig hebt om een capzle te bouwen.

In het werkvenster, dat het grootste gedeelte van het scherm beslaat, krijg je het resultaat te zien. Klik aan de linkerkant op ADD TITLE & DESCRIPTION om de titeltools tevoorschijn te halen. In het TITLE-veld geef je je capzle een naam en bij DESCRIPTION vul je uiteraard een beschrijving in.

Tenzij je het vinkje voor DISPLAY TITLE INSIDE MY CAPZLE verwijdert, zie je je titel in het werkvenster verschijnen. Je kan zowel het lettertype als de opmaak, de grootte en de kleur nog veranderen. Je kan alles later overigens nog aanpassen als je wil. Klik opnieuw op ADD TITLE & DESCRIPTION om dat onderdeel terug toe te vouwen.

STAP 2: Een capzle bouwen

 

STAP 3: Tags aanvullen

Straks kan je kiezen of je capzle publiek toegankelijk dan wel privé moet zijn. In het eerste geval wil je wellicht dat zoveel mogelijk mensen je capzle zo makkelijk mogelijk kunnen vinden. Tags, die beschrijven waar je capzle over gaat, kunnen daarbij helpen.

Klik op TAGS & CATEGORIES en typ een aantal kernwoorden in het veldje onder TAGS FOR THIS CAPZLE. Eronder kan je de categorieën aanvinken waar je capzle in thuishoort. Klik nogmaals op de hoofding om het onderdeel te sluiten.

STAP 3: Tags aanvullen

 

STAP 4: Inhoud toevoegen

In een capzle kan je heel wat verschillende soorten inhoud kwijt, zoals video, foto’s, mp3’s en Office-bestanden. Druk je op ADD CONTENT, dan zie je drie verschillende mogelijkheden om bestanden op je tijdlijn te zwieren. Wil je voor elk bestand een apart moment reserveren op de tijdlijn, dan klik je op UPLOAD DIRECTLY ONTO MY TIMELINE.

In het dialoogvenster druk je op ADD FILES en selecteer je de bestanden die je in je capzle wil. Een druk op de knop START UPLOAD zet de upload in gang.

Zodra het uploaden voltooid is, zie je de bestanden meteen netjes gerangschikt in je tijdlijn staan. Door op een bestand te klikken, kan je de details ervan aanpassen. Om een bestand uit je capzle te verwijderen, klik je er op en kies je in het dialoogvenster voor DELETE THIS ENTRY, waarna je bevestigt met YES. Je kan de volgorde van de bestanden wijzigen door ze te verslepen.

STAP 4: Inhoud toevoegen

 

STAP 5: Meerdere bestanden op één moment

Maak je een capzle van het kampioensjaar van de voetbalploeg van je zoon, dan wil je wellicht meerdere foto’s en video’s van de kampioenenviering op hetzelfde moment in de tijdlijn zetten. In capzle-taal heet zo’n stapeltje bestanden een ‘stack’. Klik op UPLOAD INTO A “STACK” ON MY TIMELINE om het uploadvenster te openen.

Geef je stack een titel en een beschrijving in de Stack Title- en Description-velden, voeg er wat tags en een datum aan toe en selecteer de te uploaden bestanden. Druk op START UPLOAD en wacht tot de stack op je tijdlijn verschijnt. Je zal maar één beeld zien verschijnen, maar als je er op klikt, komt de hele zwik tevoorschijn.

STAP 5: Meerdere bestanden op één moment

 

STAP 6: Bloggen op de tijdlijn

De derde en laatste mogelijkheid om inhoud aan je capzle toe te voegen, is door rechtstreeks te bloggen op de tijdlijn. Onder ADD CONTENT klik je op BLOG DIRECTLY ONTO MY TIMELINE om het blogvenster te openen. Geef je stukje een titel, een beschrijving en enkele tags en typ vervolgens je overpeinzingen in de tekstverwerker.

Je kan ook stukjes plakken vanuit Word en ze in de Capzle-tekstverwerker verder vormgeven. Met één druk op DONE wordt je schrijfsel opgenomen in de tijdlijn.

STAP 6: Bloggen op de tijdlijn

 

STAP 7: Het uiterlijk aanpassen

Je capzle ziet er voorlopig nogal saai uit, maar daar passen we in deze stap een mouw aan. Vouw het onderdeel DESIGN YOUR CAPZLE open door er op te klikken. De gemakkelijkste optie is een keuze maken uit de meer dan tweehonderd beschikbare thema’s.

Standaard krijg je de volledige lijst te zien, maar je kan ook filteren op eigenschappen door in de uitklaplijst All Themes te veranderen in pakweg Nature, Retro of Wedding. Klik je een thema aan, dan wordt het meteen toegepast op je capzle. Zowel de achtergrond als de titel van je capzle veranderen.

STAP 7:Het uiterlijk aanpassen

 

STAP 8: Zelf een thema maken

Wil je liever zelf een thema opbouwen, dan open je het tabblad DESIGN IT MYSELF. Zo kan je een volle kleur of een kleurverloop als achtergrond kiezen, door bovenaan SINGLE COLOR dan wel 2 COLOR GRADIENT aan te stippen en de kleur(en) in het pallet eronder aan te duiden.

Stip je TILE GRAPHIC aan, dan kan je kiezen uit een aantal motiefjes. Krijg je niets te zien omdat je in de vorige stap een thema hebt gekozen, dan druk je op BACKGROUND IMAGE en vervolgens op REMOVE FILE.

In hetzelfde kadertje kan je ook je eigen achtergrondafbeelding uploaden. Met een druk op ADD FILE ga je op zoek naar het bestand, waarna je de knop START UPLOAD een duw geeft. Je capzle wordt meteen aangepast. Onder de knop BACKGROUND IMAGE kan je nog aanstippen waar de achtergrondafbeelding geplaatst moet worden.

Is je achtergrond te klein om het scherm te vullen, dan wordt de rest opgevuld met de kleur, het verloop of het motief dat je aan het begin van deze stap uitkoos.

STAP 8:Zelf een thema maken

 

STAP 9: Achtergrondmuziek kiezen

Voor extra sfeerschepping kan je een afspeellijst met achtergrondmuziek maken voor je capzle. Daarvoor open je het onderdeel ADD BACKGROUND MUSIC en druk je op de knop UPLOAD MUSIC. Ga op zoek naar de juiste liedjes op je harde schijf en wacht geduldig tot ze geüpload zijn.

Vervolgens pas je de volgorde aan met de knoppen MOVE UP en MOVE DOWN. Om een nummer te verwijderen, selecteer je het en druk je op REMOVE.

STAP 9: Achtergrondmuziek kiezen

 

STAP 10: Privacy bewaken

Capzles biedt twee aanpasbare privacy-instellingen. Met de eerste, CURRENT PRIVACY LEVEL, bepaal je wie de hele capzle te zien krijgt. Standaard kan iedereen je capzle bekijken. Met DEFAULT PRIVACY LEVEL FOR ALL NEW UPLOADS geef je de privacy-instelling aan voor alle items die je vanaf dat moment gaat uploaden.

Deze instelling heeft dus geen invloed op de items dit al op de tijdlijn staan. Je hebt de keuze uit Everybody (Public), Friends Only of Nobody (Private), die respectievelijk betekenen dat iedereen je capzle mag bekijken, dat enkel je Capzles-vrienden dat mogen of dat enkel jij je tijdlijn mag zien.

STAP 10:Privacy bewaken

 

STAP 11: Capzle bekijken

Voor je je capzle aan je vrienden of familie gaat tonen, kan je eerst het eindresultaat eens bekijken. Dat doe je door rechts boven het werkvenster op I’M FINISHED te klikken. Je kan door de tijdlijn bladeren door er met je muis over te gaan, door de balk onderaan het venster te verslepen of met de bedieningsknoppen in het midden van het scherm.

Wil je de pictogrammen groter of kleiner weergeven, dan druk je links van die knoppen op het vergrootglas. Het volume van de achtergrondmuziek wijzig je met het luidsprekerknopje. Commentaren bekijken of toevoegen doe je door bovenaan op COMMENTS, ETC. te klikken. Met EDIT CAPZLE kan je wijzigingen toevoegen.

STAP 11:Capzle bekijken

 

STAP 12: Tentoonstellen

Tevreden? Dan kan je je vrienden de link naar je capzle doorsturen. Vouw het onderdeel SHARE YOUR CAPZLE open en kopieer het adres door op de knop COPY URL TO CLIPBOARD te klikken. Die url kan je nu via je standaard mailprogramma doorsturen.

Capzles heeft ook een ingebouwde mailfunctie, maar toen wij die testten, stuurde hij enkel een link naar de openingspagina van Capzles door. Wat je zelf doet, doe je dus beter.

STAP 12: Een capzle bouwen

 

STAP 13: Vrienden toevoegen

Om van de privacy-instelling Friends Only gebruik te kunnen maken, heb je uiteraard vrienden nodig. Om een andere Capzles-gebruiker tot vriend te maken, klik je op zijn gebruikersnaam en druk je in zijn profiel op de knop ADD TO FRIENDS. De toegevoegde gebruiker komt meteen in je vriendenlijst te zitten, maar omgekeerd is dat niet het geval.

Vrienden maken is dus eenrichtingsverkeer. Je kan elkaar wel berichtjes sturen met de knop SEND MESSAGE op je profiel.

STAP 13: Vrienden toevoegen

 

External links

Capzles