Intro
Je wist het wellicht niet, maar als je op het internet zit, dan gaan de bits en bytes ongecodeerd over het netwerk. Dat betekent dat je provider precies kan zien wat je aan het doen bent, naar welke sites je surft, welke bestanden je binnenhaalt en zelfs welke mailtjes je ontvangt en verstuurt.
Enkel beveiligde sites (die met https:// beginnen) worden geëncrypteerd of gecodeerd, en enkel die zijn dus volledig veilig. Heb je een laptop en surf je soms op een hotspot of gewoon draadloos, dan bestaat de kans dat hackers de datastroom kunnen onderscheppen en zo bijvoorbeeld je mailwachtwoord kunnen achterhalen.
Met een VPN of ‘virtual private network’ los je bovengenoemde problemen op. Je legt dan namelijk een versleutelde of gecodeerde tunnel van je computer naar de VPN-provider. Daardoor valt alle informatie over je internetgebruik niet meer te achterhalen. In theorie zou de VPN-provider natuurlijk zelf wel de data kunnen bekijken, maar die kan is relatief klein.
Zowat alle bedrijven hebben wel een VPN voor wanneer hun werknemers van thuis uit op het bedrijfsnetwerk willen. Sinds kort is het met de dienst Hotspot Shield echter ook mogelijk om gratis een VPN op te zetten voor thuisgebruik.
Let wel op: deze dienst is Amerikaans, zodat het surfen een stukje trager zal gaan. Voor grote downloads is het dus niet aan te raden. Bovendien krijg je maar 5 GB per maand aan trafiek. Toch is Hotspot Shield een veilige oplossing en een uitstekende introductie tot de wereld van de VPN.
STAP 1: Hotspot Shield downloaden en installeren
Ga naar www.hotspotshield.com en klik op DOWNLOAD. Sla het zip-bestand ergens op, bijvoorbeeld op het bureaublad, en dubbelklik erop om het uit te pakken. Installeer het vervolgens, maar zorg ervoor dat je het vinkje wegdoet voor INCLUDE THE HOTSPOT SHIELD COMMUNITY TOOLBAR.
In het volgende schermpje raden we je ook aan om alle vinkjes weg te halen. Geeft Windows een foutmelding, druk dan telken op DIT STUURPROGRAMMA TOCH INSTALLEREN. Ook als je antiviruspakket klaagt of een vraag stelt, moet je alles toelaten.
Na de installatie start Hotspot Shield automatisch op. Je krijgt enkele seconden een browservenster te zien met een nieuw ip-adres, waarna de startpagina van je browser verschijnt.
STAP 2: Internetten met Hotspot Shield
In het systeemvak van Windows, links van de klok, vind je nu een nieuw icoontje. Is het groen, dan betekent dat dat al je internetverbindingen nu via Hotspot Shield verlopen. Wil je dat niet, klik er dan op en kies DISCONNECT, zodat het icoontje rood wordt. Je surft dan weer rechtstreeks via je provider.
Met Hotspot Shield kan je gewoon surfen, downloaden en internetten zoals je gewend bent. Let wel op: gebruik je een mailprogramma (zoals Outlook), dan kan je waarschijnlijk geen mail versturen, omdat de SMTP-server van je provider geen verbindingen van buiten het netwerk toelaat. Dit los je op door te mailen via webmail. Mail ontvangen is geen probleem.
STAP 3: Ip-adres checken
Wil je 100% zeker weten dat je via de VPN internet, open dan een browservenster en ga naar http://my-i-p.com.
Staat er bij IP LOCATION UNITED STATES, dan surf je inderdaad via Hotspot Shield. Staat er echter BELGIUM, dan is er iets mis en moet je bovenstaande stappen opnieuw uitvoeren.
STAP 4: Surf als een Amerikaan
Je hebt nu een Amerikaans ip-adres, en het lijkt dus alsof je in Amerika zit als je via Hotspot Shield surft. Dat kan handig zijn om bijvoorbeeld op websites te geraken die niet toegankelijk zijn voor internetters buiten Amerika, meestal wegens auteursrechtelijke beperkingen.
Ga bijvoorbeeld eens naar Hulu.com, de grootste legale website die streaming filmpjes van grote televisienetwerken NBC, Fox, ABC en Disney aanbiedt. Die zijn volledig gratis, in uitstekende kwaliteit, en kan je zonder enige registratie via Hulu bekijken.
Ook Pandora.com, een alternatief voor Last.fm, dat gratis streaming muziek aanbiedt, kan je op die manier bezoeken.
STAP 5: Conclusie
Hotspot Shield is dan wel gratis, maar het programma voegt wel een grote banner toe aan elke pagina die je bezoekt. Je kan die telkens afsluiten door op het kruisje te drukken.
Wil je geen banners, dan moet je op zoek naar een betalende VPN-dienst zoals www.publicvpn.com (zo’n € 5 per maand) in Amerika of Relakks www.relakks.com (€ 5 per maand) in Zweden. Beide zijn eenvoudig in gebruik.