Intro

Sony’s PlayStation Portable is een serieus onderschatte machine. Het toestel doet het niet fantastisch als draagbare gameconsole (voor elke PSP-eigenaar zijn er meer dan twee gamers met een concurrerende Nintendo DS), maar is dankzij zijn MemoryStick-lezer, zijn vermogen om de gangbare digitale muziek-, foto- en videoformaten af te spelen en zijn ingebouwde WiFi-antenne een bijzonder veelzijdige mediaspeler.

Alleen wordt hij niet herkend door iTunes, en laat dat nu net de toepassing zijn waarmee je muziek afspeelt op je pc. Als je nummers uit je muziekcollectie wil afspelen op het ding, moet je de bestanden handmatig overzetten.

Bijzonder onhandig, want je hebt je favoriete muziek ondertussen samengebald in talloze afspeellijsten, en die moet je nu dus – nummer per nummer – handmatig opnieuw samenstellen als je de muziek naar je PSP overzet. En nummers die aangekocht zijn via iTunes? Slikt hij niet. Bovendien is de PSP gewoon géén iPod, want hij heeft er de opslagruimte niet voor.

Je kan op een MemoryStick van enkele gigabytes natuurlijk wel wat meer nummers opslaan dan op het standaard meegeleverde staafje, maar die ruimte moet ook nog gedeeld worden met andere inhoud, zoals opgeslagen videogames, foto’s en video’s.

Maar er is een andere manier om, tenminste binnenshuis, naar je iTunes-collectie te luisteren op je PSP. In deze workshop gaan we de muziek naar onze PSP streamen: we zetten een kanaal open via het internet, waarnaar de pc (via een speciaal programma) onze afspeellijsten uitzendt, en stellen de PSP zo in dat hij ze ontvangt als een rss-feed. Al wat je dus nodig hebt, is een draadloos netwerk: er is geen opslagruimte op de PSP nodig.

STAP 1: Sluit je PSP aan op je draadloze netwerk

Heel wat PSP-gebruikers gebruiken hun toestel alleen maar om te gamen of om muziek en filmpjes te spelen die ze via de usb-kabel van hun pc hebben gehaald, en hebben hun draadloze netwerkverbinding nooit gebruikt. Dus leggen we even uit hoe dat werkt: ga in het hoofdmenu van de PSP naar INSTELLINGEN en kies NETWERKINSTELLINGEN.

Vervolgens kies je INFRASTRUCTUURMODUS en haal je je draadloze netwerk uit een lijst. Dan klik je op SCANNEN om de Service Set Identifier of SSID (de unieke identificatiecode) van je draadloze netwerk te zoeken. Haal die opnieuw uit de lijst en druk op de volgende pagina op de pijltjesknop naar rechts.

Dan moet je je beveiligingsmodus kiezen (als er een is ingesteld op je draadloze netwerk) en de sleutelcode daarvan invoeren. De volgende instellingskeuzes mag je overslaan (telkens met het pijltje naar rechts), om tot slot te bevestigen met de X-knop.

STAP 2: Download de serverapplicatie

Om de verbinding tussen de pc en de PSP te maken, hebben we het gratis downloadbare programma iTunes PSP Server nodig. Dat is een doodeenvoudig uitvoerbaar bestandje, dat onder meer op deze website te vinden is: www.skattertech.com/media/2006/04/iTunes-PSP-Server.exe.

Indien je het daar niet meer vindt, google je eventjes op “iTunes PSP Server”. Download het programma gewoon naar je bureaublad. 

STAP 2: Download de serverapplicatie

 

STAP 3: Maak iTunes uitzendklaar

Vanuit iTunes zelf gebeurt er niets, maar het is wel absoluut noodzakelijk dat de toepassing draait op je pc. Start het programma dus op. Daarna doe je hetzelfde met iTunes PSP Server, het zonet gedownloade programma dat een radiostation maakt van je iTunes-afspeellijsten.

Het opent gewoon een DOS-venster, waarin je zelf niets hoeft te doen: laat het gewoon open staan. Je pc is nu klaar om muziek te streamen.

STAP 3a: Maak iTunes uitzendklaar

 

STAP 4: Zet de ‘poort’ open

De server waarmee iTunes-muziek naar de PSP gestreamd kan worden, staat nu open. Nu moeten we er nog voor zorgen dat ook de stream wordt opengezet. Een laatste handeling die we daarvoor moeten uitvoeren, gaat via je internetbrowser: gooi die open en typ http://localhost:8080 in.

Als alles goed gaat, zou je nu in je internetbrowser een opsomming van je afspeellijsten moeten zien, en ook in het venster van iTunes PSP Server zou een en ander veranderd moeten zijn.

TIP: als je geen doorgang krijgt, ligt dat wellicht aan je firewall. Zorg dat die het programma iTunes-PSP-Server.exe volledige toegang tot het internet verleent, en zorg ook dat netwerkpoort 8080 open is.

STAP 4: Zet de 'poort' open

 

STAP 5: Achterhaal het ip-adres van je pc

Maar daarmee zijn we er nog niet. Om de stream naar je PSP te kunnen sturen, moet je het ip-adres van je pc zien te achterhalen. De eenvoudigste manier om daar achter te komen, is via de DOS-onderbouw van Vista. Ga onder het menu START naar ALLE PROGRAMMA’S, waar je onder BUREAU-ACCESSOIRES kiest voor OPDRACHTPROMPT.

Je krijgt een nieuw DOS-venster te zien. Typ op de opdrachtprompt het commando ipconfig in. Dat levert een lijst op met je netwerkconfiguratie. Schrijf vervolgens de acht cijfers (mét de punten ertussen) achter Ipv4-adres op: dat is het ip-adres dat in dit draadloze netwerk aan je computer is toegewezen.

Sluit tot slot het opdrachtprompt-venster: dat heb je niet meer nodig.

STAP 5: Achterhaal het ip-adres van je pc

 

STAP 6: Ontvangst op de PSP voorbereiden

De pc is klaar: nu verplaatst de actie zich naar je PSP. Ga onder NETWERK naar INTERNETBROWSER en start die op. Selecteer de balk ADRES en typ daar http://(je IP-adres):8080 in. (De protocolprompt http:// heeft zijn eigen knop in het virtuele browsertoetsenbord.)

Je krijgt opnieuw een overzicht van je iTunes-afspeellijsten te zien. Ga onderaan naar BLADWIJZERS, kies daar MIJN BLADWIJZERS en selecteer TOEVOEGEN AAN BLADWIJZERS om ervoor te zorgen dat je in een volgende sessie niet opnieuw dat volledige ip-adres hoeft te typen.

STAP 7: Een rss-feed maken van je afspeellijsten

Je PSP is nu helemaal klaar om streams te ontvangen. Maar het afspelen zelf gaan we op een nog eenvoudigere manier doen. We gaan van onze belangrijkste afspeellijsten een rss-kanaal maken. Klik op de rechterschouderknop van de PSP om naar de inhoud van het browservenster te gaan. Je hebt nu ook een muiscursor om te bedienen.

Ga op het rss-icoontje van een afspeellijst staan en klik erop. Er wordt gevraagd of je dit kanaal wilt toevoegen, waarop je uiteraard JA antwoordt. Het systeem geeft aan dat het kanaal is toegevoegd. Druk op de cirkel om terug te keren. Herhaal deze procedure voor alle afspeellijsten die je op de PSP wil.

Zet vervolgens de internetbrowser uit door op de cirkelknop te drukken en te bevestigen met JA.

STAP 8: Muziek afspelen op je PSP

Eindelijk is het zover. Ga in het hoofdmenu van je PSP naar NETWERK en kies daar voor RSS-KANAAL. Je krijgt nu een overzicht van je beschikbare kanalen, waaruit je een iTunes-afspeellijst kiest. Je kan zelfs kiezen tussen alle nummers in die lijst. Kies er eentje, wacht even tot hij opstart, en je stream is vertrokken.

STAP 9: Nieuwe afspeellijsten toevoegen

Niets houdt je tegen om nieuwe afspeellijsten toe te voegen aan je PSP-repertoire. Als je onder iTunes een nieuwe lijst maakt, wordt die automatisch herkend door iTunes PSP Server, en dus ook door de webpagina die je op de PSP als bladwijzer hebt opgeslagen.

Om hem opnieuw te raadplegen, ga je naar NETWERK, INTERNETBROWSER en selecteer je in de balk onderaan BLADWIJZERS. Kies de pagina uit de lijst, selecteer de nieuwe lijst als een rss-kanaal, en luisteren maar.

External links

iTunes PSP Server

External links

iTunes