Na een computerdefect heb ik Windows XP opnieuw geïnstalleerd, maar nu beschik ik blijkbaar over twee XP-installaties, waaronder de versie die ik dagelijks gebruikte. Hoe kan ik die tweede installatie opnieuw verwijderen om alleen met de oude verder te werken?
Jos Verdoodt

Als we het goed hebben, krijg je bij het opstarten van de pc een menu te zien waarin je uit twee XP-installaties kan kiezen. Als je zeker bent dat je oude XP-installatie het prima doet, dan kan je inderdaad de tweede installatie ongedaan maken. De hele procedure is wel redelijk omslachtig en laat zich lastig uitleggen in enkele regels…

Start je pc opnieuw op en laat Windows automatisch een standaard besturingssysteem uitkiezen. Blijkt dat niet de gewenste XP-installatie te zijn, start de pc dan opnieuw op en kies zelf de juiste.

In Windows klik je daarna met de rechtermuisknop op DEZE COMPUTER en kies je EIGENSCHAPPEN. Open het tabblad GEAVANCEERD en druk achtereenvolgens op de onderste knop INSTELLINGEN en op BEWERKEN.

Kijk goed wat er staat achter default=. Een paar regels verder zie je exact dezelfde (!) tekst verschijnen in de rubriek [Operating Systems].

Startte je pc daarstraks vanzelf op met de juiste XP-installatie, dan mag je de andere regel in de rubriek [Operating Systems] verwijderen en het aangepaste boot.ini-bestand opslaan.

In het andere geval druk je de inhoud van boot.ini af, sluit je het venster en typ je bij UITVOEREN de opdracht cmd.

In het DOS-venster voer je ofwel het commando bootcfg /default /ID 2 uit als in het boot.ini-bestand default= naar de eerste regel in de rubriek [Operating Systems] verwees, of bootcfg /default /ID 1 als default= naar de tweede regel refereerde.

Daarna mag je weer het venster van boot.ini in Kladblok openen en de overtollige regel in de rubriek [Operating Systems] verwijderen – dus niet (!) de regel waarnaar default= nu verwijst! Sla je wijzigingen op en herstart de pc: nu zou die linea recta van je goede installatie moeten opstarten.

Is dat gelukt? Dan kunnen we nu die overtollige installatie verwijderen (gesteld dat die op een aparte schijf(partitie) staat). Tik hiervoor het commando diskmgmt.msc in bij UITVOEREN: de module Schijfbeheer verschijnt.

Onderaan, bij de grafische representatie, selecteer je de partitie die de overbodige XP-installatie bevat (vergis je niet!). Klik erop met de rechtermuisknop en kies FORMATTEREN.

Bevestig je keuze en selecteer NTFS als bestandssysteem. De clustergrootte laat je op STANDAARD ingesteld. Je mag een vinkje plaatsen bij SNELFORMATTEREN.

Na afloop kan je die partitie bijvoorbeeld gebruiken voor gegevensopslag. Maak wel eerst een back-up van je gegevens en roep bij twijfel de hulp in van een meer onderlegde kennis!