Intro

Op FriendFeed kan je Twitter-gewijs in korte berichten aan de wereld laten weten waar je mee bezig bent, maar de dienst gaat gelukkig verder dan dat.

Zo kan je al je online updates automatisch in je zogenaamde feed of stroom laten verschijnen. Op die manier kunnen je vrienden op één plaats volgen wanneer je nieuwe foto’s online hebt gezet, een nieuw blogbericht hebt geschreven of je Twitter-account hebt aangepast.

STAP 1: Een account aanmaken

Om een account bij FriendFeed aan te maken, surf je naar www.friendfeed.com en klik je onderaan op de grote oranje JOIN FRIENDFEED-knop. Als je al een Facebook-, Google- of Twitter-account hebt, kan je op de bijhorende knop drukken om met één klik een bijhorende FriendFeed-account te creëren. In het andere geval vul je het formuliertje in. Zoals je ziet, bepaalt je Username ook je url. Die ziet er uit als http://friendfeed.com/<username>. Vul je een gebruikersnaam in, dan krijg je meteen te zien of de url nog beschikbaar is.

Zet een vinkje bij PRIVATE FEED, zodat mensen je goedkeuring moeten hebben voor ze je feed kunnen bekijken. Als je wil, kan je die optie later nog aanpassen. Druk op CREATE MY ACCOUNT en wacht op de bevestigingsmail. Die bevat een link waarmee je je account activeert.

Stap 1: een eigen account aanmaken

 

STAP 2: Instellingen aanpassen

Zodra je je inschrijving bevestigd hebt, loodst FriendFeed je naar je persoonlijke pagina. Je kan al meteen op zoek gaan naar je vrienden, maar je poetst beter eerst je profiel wat op. Klik rechts bovenaan onder je naam op SETTINGS. In het dialoogvenster kan je al je gegevens en voorkeuren aanpassen. Je kan een andere taal kiezen, maar Nederlands behoort jammer genoeg niet tot de mogelijkheden.

Om een profielfoto toe te voegen, druk je onder de amateuristische smiley op CHANGE PICTURE en ga je met een druk op BLADEREN op zoek naar een geschikt kiekje. Met UPLOAD PICTURE wordt de standaardafbeelding vervangen en wordt het optievenster automatisch gesloten. Wil je nog aanpassingen doorvoeren, dan druk je opnieuw op SETTINGS.

Stap 2: Instellingen aanpassen

 

STAP 3: Nog meer instellingen aanpassen

Wil je op de hoogte gehouden worden van wat er in je feed gebeurt, dan druk je in het opties-venster op EMAIL / IM PREFERENCES. Hier kan je aanvinken waarvan je bericht wil krijgen als er iets verandert. Naast e-mail kan je ook kiezen voor IM en desktop. IM staat voor Instant Messaging en het betekent dat je berichtjes kan krijgen via chatprogramma’s als Google Talk of Jabber. Dat heeft uiteraard alleen zin als je een van beide programma’s gebruikt.

Je kan ook een tooltje downloaden en installeren dat FriendFeed-berichtjes op je desktop laat zien. Daarvoor klik je bovenaan op ENABLE DESKTOP NOTIFICATIONS en vervolgens op INSTALL NOW. Hou je je pc net als ons liever zo schoon mogelijk, dan zet je alleen vinkjes in de kolom EMAIL. Wil je geen informatie ontvangen, dan verwijder je uiteraard alle vinkjes. Met een druk op SAVE CHANGES zijn die voorkeuren ook weer vastgelegd.

Stap 3: Nog meer instellingen aanpassen

 

STAP 4: Thema kiezen

Hoewel een FriendFeed-profiel vrij sober is, kan je een thema kiezen om het uiterlijk op te fleuren. Daarvoor klik je in het SETTINGS-venster op CHOOSE A THEME. Klik je op een thema, dan kan je de veranderingen meteen bekijken en indien nodig een ander thema kiezen. Wij gaan voor GRASSLANDS, een fris en zomers exemplaar.

Stap 4: Thema kiezen

 

STAP 5: Een eerste post

Nu alle instellingen achter de rug zijn, ben je klaar voor je eerste post. Klik aan de rechterkant in het Friends-kader op HOME om weer op de beginpagina terecht te komen. Onder het FriendFeed-logo zie je een tekstvak staan waar je een boodschap in kwijt kan. Met een klik op PHOTOS of FILES kan je respectievelijk foto’s of andere bestanden aan je post hangen. Een bijlage verwijderen doe je door er op te klikken. Met een druk op POST maak je je bericht wereldkundig. Je ziet het ook meteen verschijnen.

Stap 5: Een eerste post

 

STAP 6: Doorsturen, reageren, …

Onder je berichtje zie je een aantal links staan. Met COMMENT kan je reageren op een post, terwijl SHARE een dialoogvenster tevoorschijn tovert om je post met anderen te delen. Zo vind je er de rechtstreekse url naar je bericht, een verkorte url en bij EMBED zelfs een html-code om het bericht op je eigen website te plaatsen. Om de post over te nemen op sociale websites zoals Twitter en Facebook, klik je onderaan in het dialoogvenster op het logo van de dienst in kwestie en volg je de instructies. Je sluit het dialoogvenster met een klik op het kruisje in de rechterbovenhoek.

De voorlaatste link onder je post is HIDE, waarmee je het bericht al dan niet tijdelijk verbergt. Een druk op EDIT toont drie extra opties: met EDIT THIS ENTRY bewerk je het bericht, met DISABLE COMMENTS voorkom je dat mensen er op kunnen reageren en met DELETE THIS ENTRY verwijder je je post.

Stap 6:Doorsturen, reageren, ...

 

STAP 7: Externe zaken toevoegen aan je feed

Nog leuker wordt het wanneer je feeds van andere websites opneemt in je FriendFeed. Zo kan je bijvoorbeeld je Flickr-account toevoegen, zodat er op FriendFeed een melding verschijnt telkens je een nieuwe foto hebt geüpload. Je kan bijvoorbeeld ook de rss-feed van je blog toevoegen, je Facebook-status of je YouTube-account. FriendFeed wordt dan de centrale plaats waar je vrienden je online activiteiten in de gaten kunnen houden.

Om externe feeds toe te voegen, klik je rechts bovenaan op je naam. Vervolgens druk je op IMPORT A SERVICE in het hoofdvenster. Je krijgt een kort lijstje van externe websites, maar als je onderaan op SEE ALL 58 SERVICES klikt, krijg je alle mogelijkheden te zien. Een feed toevoegen is eenvoudig: je drukt op de dienst die je wil toevoegen en vult de nodige veldjes in.

Om bijvoorbeeld je blog te importeren volstaat de url, voor je status op Facebook moet je uiteraard je gebruikersnaam en wachtwoord ingeven. De geïmporteerde feeds komen in een lijstje naast de services te staan. Je FriendFeed wordt meteen gevuld met de inhoud van de geïmporteerde websites.

Stap 7: Externe zaken toevoegen aan je feed

 

STAP 8: Vrienden maken

Geen FriendFeed zonder friends natuurlijk. Als je vrienden ook een account hebben, kan je hen op FriendFeed toevoegen aan je vriendenlijst. Dat maakt het extra makkelijk om elkaar online te volgen. Vrienden toevoegen is erg eenvoudig: je typt gewoon hun naam of gebruikersnaam in het zoekveld bovenaan en klikt op SEARCH. In het resultatenlijst snor je de juiste persoon op, waarna je op zijn of haar naam klikt.

Op het profiel klik je op de grote blauwe knop met de tekst SUBSCRIBE TO (DE NAAM VAN JE VRIEND). Je krijgt er ook te zien hoeveel posts gemiddeld op zijn profiel verschijnen. Vervolgens moet je aanduiden in welke Friend list je de mens in kwestie wil opnemen. Zo kan je bijvoorbeeld de feeds van je vrienden in één lijst stoppen en de feeds van interessante onbekenden in een andere. Zet dus enkel een vinkje bij het lege invulveld en schrijf er bijvoorbeeld VRIENDEN in.

Met een druk op SUBSCRIBE wordt de lijst aangemaakt en de feed van je vriend er in geplaatst. De nieuwe lijst verschijnt nu ook in het Friends-kader dat je aan de rechterkant op elke pagina ziet. Klik je op een lijst, dan krijg je de updates van alle mensen in die lijst te zien.

Stap 8: Vrienden maken

 

STAP 9: Ingebeelde vrienden toevoegen

Stel dat een van je vrienden geen FriendFeed-account heeft of wil, maar dat je wel op de hoogte wil gehouden worden wanneer hij pakweg een nieuwe foto uploadt op Flickr. Dan kan je hem toevoegen als ‘imaginary friend’ of ingebeelde vriend. Dat doe je door in het FRIENDS-kader aan de rechterkant op BROWSE/EDIT FRIENDS te klikken en vervolgens in het hoofdvenster op IMAGINARY FRIENDS.

Met een druk op CREATE IMAGINARY FRIEND kan je je ingebeelde vriend eerst een naam geven en vervolgens de services toevoegen zoals je ook voor je eigen profiel deed. De ingebeelde vriend wordt automatisch in de Home-feed ondergebracht. Om dat te veranderen, klik je weer op BROWSE/EDIT FRIENDS en laat je je muisaanwijzer even boven de avatar van de vriend in kwestie zweven, tot er een kadertje tevoorschijn komt (zie afbeelding 9). Naast HOME FEED druk je op EDIT en vervolgens vink je de lijst aan waar je de ingebeelde vriend in wil onderbrengen.

TIP: Je kan ook blogs of feeds van anderen aan je eigen feed toevoegen, al is dat verwarrend voor wie enkel jouw activiteiten wil volgen.

Stap 9: een eigen account aanmaken

 

STAP 10: Lid worden van groepen

Tot slot kan je op FriendFeed ook lid worden van groepen. Dat zijn eigenlijk gewone feeds waar meerdere mensen op kunnen posten. Om interessante groepen te zoeken, klik je in het GROUPS-kadertje op BROWSE/CREATE GROUPS. Je krijgt meteen al een paar groepen te zien die populair zijn bij je vrienden, en groepen die populair zijn bij de algemene FriendFeed-bevolking.

Ben je op zoek naar een groep met een bepaald onderwerp, dan kan je dat in het zoekveld opgeven en op SEARCH klikken. Wil je zelf een groep aanmaken, dan klik je rechtsboven op CREATE A GROUP. Vervolgens kan je de groep een naam en indien nodig een aangepaste url geven. De aangemaakte groep komt automatisch terecht in je Groups-kadertje.

Om lid te worden van een groep, bezoek je de feed en klik je op SUBSCRIBE TO (NAAM VAN DE GROEP). Hetzelfde proces als vrienden toevoegen dus. Om je lidmaatschap op te zeggen, klik je op UNSUBSCRIBE.

Stap 10: Lid worden van groepen

 

STAP 11: Posten in een groep

Posten in een groep is erg eenvoudig. Als je op je eigen pagina een berichtje begint te typen, verschijnt de TO-balk, met daarin alle geadresseerden. Standaard staat er enkel My feed in, wat betekent dat je post enkel in je eigen FriendFeed zal verschijnen. Klik je in de TO-balk echter op ADD/EDIT, dan kan je meerdere geadresseerden invoegen, net als bij een e-mail. Zodra je de eerste letters van een groepsnaam begint te typen, krijg je de verschillende mogelijkheden te zien.

Stap 11: Posten in een groep

 

External links

Friendfeed