Hoe ga ik na of iemand (met administratorrechten) een netwerkverbinding naar mijn Windows-pc heeft gemaakt binnen een netwerk?
Wim Appelmans

Een informatief en overzichtelijk tooltje hiervoor is het commando fsmgmt.msc dat je intikt bij UITVOEREN (XP) of ZOEKOPDRACHT STARTEN (Vista).

Dit hulpprogramma voor gedeelde mappen maakt je meteen duidelijk in welke shares je systeem voorziet, welke netwerksessies actief zijn en hoelang, welke bestanden effectief via het netwerk geopend zijn en door wie ze geopend zijn.

Heel interessant is alvast de optie SESSIES in het linkerpaneel. Die toont je de naam van de gebruiker, en in de kolom GAST lees je ook af met welke status die persoon een verbinding heeft opgezet.

Staat in deze kolom JA, dan wordt die persoon als gast beschouwd en gelden voor hem automatisch de machtigingen van de ingebouwde gastaccount – in Windows XP Home is dat trouwens de enige mogelijkheid.

Staat hier NEE, dan is die persoon aangemeld als een geverifieerde gebruiker met een specifieke account.

Om precies te weten wat zijn machtigingen zijn op een bepaalde share, open je in het linkerpaneel de opties SHARES en klik je in het rechterpaneel met de rechtermuisknop op een van de shares, waarna je EIGENSCHAPPEN selecteert.

De effectieve machtigingen zijn dan de meeste restrictieve combinatie van de machtigingen op de tabbladen MACHTIGINGEN VOOR SHARE (via netwerk) en BEVEILIGING (lokale NTFS-machtigingen).

Wil je een actieve sessie sluiten, klik er dan op met de rechtermuisknop en kies SESSIE SLUITEN. Op een gelijkaardige manier kan je trouwens ook een willekeurig geopend bestand weer sluiten.