Ben je jaloers op Mac-gebruikers omwille van die stijlvolle 'dock' onderaan het bureaublad? Dan hebben we goed nieuws: met ObjectDock krijg je ook zo'n lanceringsdock op je Windows-pc.

Intro

Een ‘application launcher’ of lanceringsdock op het bureaublad is een van dingen die Windows Vista mist ten opzichte van Mac OS X. Dankzij ObjectDock is dat gelukkig snel opgelost.

Even het programma downloaden, en je hebt zelf zo’n lanceringsdock op je desktop, dat bovendien voldoende functies heeft om de traditionele taakbalk te vervangen en ongeveer dezelfde grafische effectjes als zijn tegenhanger bij Mac OS X. Er bestaan nog meer hulpprogramma’s die een dock toevoegen aan het Windows-bureaublad, maar met zijn 3,5 miljoen gebruikers is ObjectDock duidelijk de populairste. We loodsen je door de configuratie en de belangrijkste functies van de tool.

 

STAP 1: Downloaden en installeren

Ga naar www.stardock.com/products/objectdock en kies de gratis versie van ObjectDock (FREE DOWNLOAD!). Je wordt doorgeschakeld naar een pagina van Cnet Download.com, waar je met een klik op DOWNLOAD het installatiepakket binnenhaalt. Zoek op je computer naar objectdock_freeware.exe en start de installatie.

Die gaat behoorlijk snel te werk: je gaat met NEXT door een paar standaardstappen, waar je onder meer de licentieovereenkomst aanvaardt en eventueel de doelmap verandert, en je sluit af met FINISH. Dat is in vijf minuten geklonken.

ObjectDock: een handig dock in Vista

 

STAP 2: Opstarten en verkennen

Na de installatie is er nog geen dock te zien: die moet je eerst nog activeren. Ga naar het menu START, kies ALLE PROGRAMMA’S, selecteer de map STARDOCK en klik op OBJECTDOCK. Hop: hij springt onderaan je bureaublad tevoorschijn. Veeg eerst eens met de muiscursor horizontaal over de dock: elk icoon dat je pijltje aanraakt wordt eventjes groter, net als op een Mac-computer.

Klik nu op het icoon PICTURES. Je merkt dat het alvast rechtstreeks toegang geeft tot je map met beelden, net als DOCUMENTS en COMPUTER. De items MUSIC PLAYER en CHECK E-MAIL brengen je dan weer naar de corresponderende programma’s die je als standaardtoepassing voor die taak hebt ingesteld onder Windows.

ObjectDock: een handig dock in Vista

 

STAP 3: Omvang en positie aanpassen

Op dit moment staat je ObjectDock nog een beetje onwennig in Windows. De standaardpositie is namelijk onderaan, op de plaats waar ook je taakbalk al staat. Eén optie is om die twee van elkaar te scheiden. Klik op het icoon CONFIGURE DOCK en zoek naar het tabblad POSITIONING. Verander daar desgewenst de positie van je dock naar TOP.

Maar je kan ook gewoon de taakbalk van Windows volledig laten verdwijnen: ObjectDock neemt toch alle taken over. In dat geval ga je naar het tabblad GENERAL en vink je HIDE WINDOWS TASKBAR aan.

Tot slot vonden we dat de iconen van ObjectDock standaard een beetje klein zijn. Dat valt vlot te veranderen onder het tabblad APPEARANCE: verplaats de eerste schuifbalk een beetje naar rechts om je dock wat meer te doen opvallen. Sluit af met CLOSE.

ObjectDock: een handig dock in Vista

 

STAP 4: Items herschikken, toevoegen en verwijderen

Je hoeft je natuurlijk niet te houden aan de manier waarop ObjectDock zijn iconen zelf heeft geschikt. Pak er gerust eentje vast en sleep hem naar een andere plaats. Ook nieuwe items toevoegen gebeurt zoals bij Mac OS X: gewoon het icoon of de bureaubladkoppeling naar de dock slepen, en hij zit erbij.

Een paar standaardapplicaties zitten eveneens in de configuratiemodule van ObjectDock: klik op CONFIGURE DOCK en selecteer het tabblad DOCKLETS. Daar kan je nieuwe standaardfuncties toevoegen door ze te kiezen uit een lijst, en op de knop ADD THIS DOCKLET TO THE DOCK te klikken. Docklets verwijderen gaat via de rechtermuisknop: doe een rechterklik op het icoon dat je weg wil en kies in het valmenu voor REMOVE ENTRY.

ObjectDock: een handig dock in Vista

 

STAP 5: Verder configureren

Er zijn nog een paar handige configuratie-elementen waar we het nog niet over gehad hebben. Die zitten allemaal onder het CONFIGURE DOCK-icoon. Standaard bevat ObjectDock bijvoorbeeld alleen maar de toepassingen die je eraan vastkoppelt, maar het reserveert geen ruimte voor openstaande vensters.

Dat valt te verhelpen via het tabblad GENERAL: vink onder DOCK CONTENTS het item DISPLAY OPEN WINDOWS ALONG WITH MY ICONS aan, en ObjectDock heeft echt alle functies van de taakbalk overgenomen. Op deze plaats kan je er ook voor zorgen dat ObjectDock automatisch wordt opgestart als je de computer aanzet.

ObjectDock: een handig dock in Vista

 

STAP 6: Het uitzicht aanpassen

Nòg niet tevreden met je dock? Misschien verandert dat wel als we het uitzicht aanpassen, want ook daarvoor biedt het programma je tal van mogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld het standaardeffectje veranderen: ga onder CONFIGURE DOCK naar EFFECTS en verander daar desgewenst het vergrooteffect in eentje waarin de iconen naar links en rechts schommelen.

In hetzelfde venster, maar dan onder APPEARANCE, kan je uit een lange lijst de achtergrond (BACKGROUND) van de dock kiezen, en met de schuifbalk kan je de transparantie bijstellen.

Ook de iconen van individuele dockelementen kan je veranderen. Klik met de rechtermuisknop op een van de iconen en selecteer DOCK ENTRY PROPERTIES. In het daarna opspringende venster kan je met CHANGE IMAGE het icoon veranderen: ObjectDock levert zelf een hele rist aan alternatieven.

En tot slot kan het pakket rekenen op een redelijk actieve gebruikersgemeenschap, die een hoop volledige thema’s deelt met andere gebruikers via de website www.wincustomize.com. Surf daar naar GALLERY – OBJECTDOCK voor een overzicht. Is er iets naar je gading, download het dan en ga onder CONFIGURE DOCK naar THEME. Upload het via IMPORT A PACKAGE.

ObjectDock: een handig dock in Vista

 

External links

Stardock ObjectDock

External links

Wincustomize.com