Hoe goed je je audiocassettes ook bewaart, zodra je cassettespeler het begeeft zijn de bandjes nutteloos. Een digitale kopie kan dus zeker geen kwaad.

Intro

Het leuke aan een grote opruimactie thuis is dat je vaak verloren schatten terugvindt. Brieven, tekeningen, oude foto’s, noem maar op. Je verliest misschien wel de helft van je opruimtijd aan nostalgie, maar meestal is het dat wel waard. Zo vonden wij een week of twee geleden een halfvergane schoendoos achter in een kast.

De inhoud? Allemaal cassettes uit onze kindertijd, met onder andere een gekopieerde cassette (toen al) van Michael Jacksons Bad en hopen opnames van onze jongere zelf. Een ware tijdcapsule dus, en zonde om ze weg te gooien. Omdat onze oude cassettespeler waarschijnlijk de volgende opruimactie niet zal overleven, besloten we om de hele zwik te digitaliseren. In deze workshop vertellen we je hoe.

STAP 1: Benodigdheden verzamelen

Veel heb je niet nodig om je cassettes om te zetten in digitaal geluid: de cassettes zelf natuurlijk, een cassettespeler, een kabel met aan elk uiteinde een stereo mini-jack (zoals het pinnetje aan je hoofdtelefoon, zie afbeelding) en de gratis geluidsbewerker Audacity. Die laatste kan je downloaden op http://audacity.sourceforge.net. Daar klik je op DOWNLOAD AUDACITY 1.2.6 en vervolgens onder AANBEVOLEN DOWNLOAD op AUDACITY 1.2.6 INSTALLER.

Zodra de download begonnen is, keer je terug naar de downloadpagina en klik je onder OPTIONELE DOWNLOADS op DE LAME MP3 ENCODER. Op de volgende pagina klik je onder Windows op LAME-DOWNLOADPAGINA en ten slotte links naast de gele rechthoek op LAME_V3.98.2_FOR_AUDACITY_ON_WINDOWS.EXE.

Stap 01: benodigdheden verzamelen

 

STAP 2: Audacity installeren

Audacity installeren is een fluitje van een cent: je dubbelklikt op het installatiebestand en volgt de eenvoudige wizard. Zodra de installatie voltooid is, doe je hetzelfde met het LAME-bestand. Onthoud wel in welke map LAME wordt geïnstalleerd, want zo meteen moet je het bestand kunnen terugvinden in Audacity.

Start Audacity op en klik in het menu op EDIT, PREFERENCES. Op het tabblad INTERFACE zie je LANGUAGE staan. Verander ENGLISH in NEDERLANDS, bevestig met OK en herstart Audacity.

Stap 02: Audacity installeren

 

STAP 3: Audacity opnameklaar maken

Voor je kan beginnen opnemen, moet je nog een paar instellingen aanpassen. Klik in het menu op BEWERKEN, VOORKEUREN. Op het tabblad AUDIO I/O zet je het aantal kanalen op 2 (STEREO). Haal nu het tabblad BESTANDSFORMATEN tevoorschijn en druk onder MP3-EXPORT INSTELLINGEN op de knop BIBLIOTHEEK OPZOEKEN.

Je krijgt een uitleg over waarom je LAME nodig hebt. Met een druk op JA kan je op zoek gaan naar het bestand LAME_ENC.DLL. Blader naar de installatiemap uit stap 2, wijs het bestand aan en druk op OK. Je kan nu ook de bitfrequentie aanpassen, die voor een deel de geluidskwaliteit bepaalt (zie afbeelding). Hoewel cassettes niet meteen bekend staan om hun uitstekende klank, kies je toch best voor 256 KBPS. Bevestig met OK.

Stap 03: Audacity opnameklaar maken

 

STAP 4: Cassettespeler aansluiten

De stereokabel steek je nu aan de ene kant in de hoofdtelefoonuitgang van je walkman of cassettespeler en aan de andere kant in de lijningang van je computer. Bij die laatste staat normaal gezien de vermelding LINE IN, als je niet weet welk gaatje het juiste is.

Heb je geen walkman of cassettespeler met een hoofdtelefoonuitgang, maar wel een hifiketen met een AUX-uitgang, dan heb je een andere kabel nodig: eentje met een mini-jack aan de ene kant en twee tulpstekkers, een rode en een witte, aan de andere.

Stap 04: Cassettespeler aansluiten

 

STAP 5: Geluid testen

In Audacity zie je aan de rechterkant van de bedieningsknoppen twee meters staan, respectievelijk de uitgangs- en ingangsmeter. Klik op die laatste om de preview in te schakelen. Als je nu je cassette begint af te spelen, zou je de meter moeten zien bewegen. Op basis van die metingen kan je het volume van het ingangssignaal aanpassen door de schuifbalk met het microfoontje te bewegen.

Als het ingangsvolume te luid is, zal er een rood blokje blijven staan aan de rechterkant van de ingangsmeter. Zodra je het volume hebt aangepast, kan je op dat blokje klikken om het te verwijderen. Is het volume nog steeds te luid, dan zal het blokje opnieuw rood worden.

Stap 05: Geluid testen

 

STAP 6: Opnemen

Alles in orde? Dan kan je beginnen opnemen. Spoel je cassette terug, druk op de RECORD-knop in Audacity en speel het bandje af. Als je de geluidsgolven ziet verschijnen op je scherm, is alles in orde. Nu heb je 30, 45, 60 of 90 minuten de tijd om iets anders te gaan doen, afhankelijk van de cassettes die je gebruikt en of je cassettespeler automatisch de twee kanten van het bandje kan afspelen.

Wil je uitzoomen in Audacity om de volledige opname te kunnen zien, dan klik je in de menubalk op de knop met het vergrootglas. Klik je met je rechtermuisknop in het opnameveld, dan zoom je uit. Inzoomen doe je met de linkermuisknop.

Stap 06: Opnemen

 

STAP 7: Liedjes opslaan

Is de cassette ten einde, dan druk je in Audacity op de STOP-knop. Best zoom je uit tot je de volledige opname op je scherm kan zien. Vervolgens druk je in de knoppenbalk op de cursor-knop, boven het vergrootglas. Selecteer het eerste nummer door je linkermuisknop ingedrukt te houden en te slepen.

Je kan het begin en het einde van de liedjes herkennen door de platte lijn die stilte tussen twee nummers voorstelt. Heb je een nummer geselecteerd, dan klik je in het menu op BESTAND, SELECTIE EXPORTEREN ALS MP3. Kies een doelmap, geef het nummer een bestandsnaam en druk op OPSLAAN.

Je krijgt een dialoogvenster te zien waarin je ID3-tags, zoals titel, artiest en album kan invullen. Dat doe je best niet, omdat Audacity dezelfde informatie zal gebruiken voor elk nummer van dezelfde opnamesessie. Zijn het allemaal nummers van dezelfde artiest of hetzelfde album, dan kan je die gegevens natuurlijk al wel invullen aangezien ze voor elk nummer hetzelfde zijn. De rest van de tags kan je nadien ingeven in je favoriete mediaspeler.

Stap 07: Liedjes opslaan

 

STAP 8: Sessie bewaren

Wil je liever eerst alle cassettes op je computer opnemen en later pas de afzonderlijke nummers naar mp3 exporteren, dan kan je ook de Audacity-sessies bewaren. Die kan je natuurlijk niet beluisteren in je mediaspeler.

Een sessie bewaren doe je door in het menu BESTAND te kiezen voor OPSLAAN en de sessie een naam te geven. Als je de sessie niet bewaard hebt, zal Audacity bij het afsluiten vragen of je de veranderingen wil opslaan. Tenzij je de opnamesessie in Audacity-formaat wil opslaan, kan je hier gerust NEE op antwoorden. De geëxporteerde mp3’s staan immers al veilig op je harde schijf.

Stap 08: Sessie bewaren

 

External links

Audacity