Ik bezit een netwerkschijf van LaCie die zich achter een router (D-link DIR-615) bevindt. Nu zou ik de (gedeelde) bestanden op die schijf van op een externe pc willen bereiken, via het internet dus. Ik weet echter niet hoe ik hieraan moet beginnen.
Geert Ost

Jammer dat je ons niet vertelt om welke type netwerkschijf het precies gaat, maar we gaan er van uit dat die in een ftp-service voorziet (dat is onder meer het geval met een LaCie Network Space). De kans is echter groot dat deze service standaard is uitgeschakeld.

Om dat na te gaan én uit te vissen hoe je die dan activeert, raadpleeg je best de bijhorende handleiding. Die kan je vast en zeker op de site van de producent vinden, bijvoorbeeld op www.lacie.com/be/support/downloads/index.htm.

Vermoedelijk zal je je eerst moeten aanmelden in de webinterface met je beheerders-id. Typ daarvoor het ip-adres van je netwerkschijf in je browser en zet daarna de ftp-service op ENABLED. We raden je ook aan de gebruikersnaam en het wachtwoord voor die ftp-service te wijzigen.

We gaan er van uit dat die schijf(service) van op een pc binnen je eigen netwerkje te bereiken is. Daarvoor kan je een ftp-client als het gratis FileZilla installeren, waarna je ip-adres van je schijf en login-id invult en op de juiste poort afstemt (standaard is dat 21).

Dat lukt echter nog niet van op een externe pc, want de router doet moeilijk. Open dus de webinterface van je router en zorg ervoor dat je poort 21 forwardt naar het ip-adres van je netwerkschijf.

Normaliter vind je deze optie op jouw router via het menu ADVANCED, PORT FORWARDING, maar op www.portforward.com/english/routers/port_forwarding/Dlink/DIR-615/FTP.htm krijg je meer uitleg.

Om je schijf nu van buitenaf te bereiken, moet je niet ftp’en naar het interne ip-adres van je schijf, maar naar het WAN ip-adres van je router. Dat vind je door van op een van je pc’s in je eigen netwerkje te surfen naar www.whatismyip.nl.

Tot slot: mocht je de firewall op je router geactiveerd hebben, zorg er dan voor dat ook die het ftp-verkeer ongemoeid laat!