Heb je videobestanden die je zelf hebt gemaakt en wil je die op een gewone dvd-speler in de woonkamer bekijken? Dan is deze workshop precies wat je nodig hebt.Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Intro

In een vorige workshop vertelden we je hoe je films op je computer kan bekijken door je dvd-schijfjes te rippen. Deze workshop doet precies het omgekeerde.

Heb je videobestanden die je zelf hebt gemaakt en wil je die op een gewone dvd-speler in de woonkamer bekijken, dan kan je die niet zomaar op dvd branden – je moet namelijk het standaard video-dvd formaat als bestandsindeling respecteren. Daarvoor bestaan er heel wat commerciële programma’s, maar het lukt ook met het uitstekende freeware programma AVI2DVD, dat we in deze workshop gebruiken.

STAP 1: AVI2DVD downloaden en installeren

Ga met je browser naar www.trustfm.net/divx/SoftwareAvi2Dvd.php om AVI2DVD te downloaden. Klik er op DOWNLOAD, EASY-SHARE, wacht 20 seconden, geef de beveiligingscode in en download het bestand.

Klik vervolgens op het .EXE-bestand om AVI2DVD te installeren. Doorloop de wizard en wijzig niets aan de standaardinstellingen. Omdat AVI2DVD een aantal andere programma’s bevat, moet je wel heel wat klikwerk verrichten. Daarna start het programma automatisch op.

 

STAP 2: Aan de slag met AVI2DVD

Klik eerst op de Nederlandse vlag om AVI2DVD te gebruiken met een Nederlandse interface. Daarna druk je op de knop LAAD AVI/OGM/MKV/WMV om videobestanden te selecteren. AVI2DVD ondersteunt zowat elk formaat, inclusief DivX. Maar ook wmv-filmpjes die je van het internet hebt gedownload, worden ondersteund, net als filmpjes van je digitale camera (zie afbeelding).

Je kan meer dan één bestand selecteren – AVI2DVD zet ze dan allemaal netjes op de dvd. Let wel op! Wil je meer dan één film op een dvd zetten, dan moet je elke film hernoemen naar MYVIDEO CD1.EXTENSIE, MYVIDEO CD2.EXTENSIE, enzovoort (de extensie is bijvoorbeeld .AVI).

Tip: je kan ook IFO-bestanden importeren van geripte, maar niet geconverteerde dvd’s door DVD MODE te selecteren en het IFO-bestand te kiezen. Kies nu de AUDIOSTREAM (meestal heb je maar één keuze) en vervolgens de AUDIO TAAL. Standaard is dit NL DUTCH, maar als het een Engelstalige film is, kies je hier natuurlijk EN ENGLISH.

 

STAP 3: Uitvoeropties instellen

Klik op het tabblad STAP 2 OUTPUT (zie afbeelding). Hier geef je allereerst de map in waar het ISO-bestand, dat je later op dvd zal branden, bewaard moet worden. Standaard wordt er vanuit gegaan dat je een gewone dvd van 4,7 GB gebruikt. Is dat niet het geval, kies dan een dubbellaags dvd (DVD-9) van 8,5 GB.

Je kan ook voor een gewone cd gaan, maar sommige dvd-spelers spelen die niet (goed) af. De andere opties mag je ongemoeid laten – AVI2DVD maakt automatisch elke vijf minuten een dvd-hoofdstuk aan, zodat je makkelijk en snel doorheen de film kan springen.

 

STAP 4: Encoders en ondertiteling toevoegen

In het tabblad STAP 3 ENCODERS kan je wijzigingen in de encodering van de dvd aanbrengen. We raden dat niet aan, want de standaardwaarden zijn uitstekend.

Tabblad 4 ONDERTITELS is dan net iets interessanter (zie afbeelding). Hier kan je een txt- of srt-bestand aangeven voor ondertiteling. Heb je zo geen srt-bestand (dat enkele kilobytes groot is), dan vind je dat meestal wel via Google. Klik op ONDERTITEL 1 en selecteer het juiste bestand. Kies verder de juiste taal van de ondertitels en wijzig eventueel het lettertype.

Het tabblad onder STAP 5 DVD menu stelt je in staat om een primitief dvd-menu te maken, dat je te zien krijgt als je de dvd afspeelt. Je kan met de knop CAPTURE IMAGES ‘foto’s’ maken van de film zelf en die als dvd-menu gebruiken. Een dvd-menu is echter niet nodig als je maar één film op je dvd hebt staan.

 

STAP 5: Encoderen starten

Als je klaar bent, klik je op WERK INVOEGEN en daarna op GO!!! om het encoderen te starten. Druk ten slotte op PROCEED. Let niet op de benodigde ruimte (meestal rond de 10 GB) – dit is tijdelijke ruimte die het programma nodig heeft. Het hele proces kan een aantal uren in beslag nemen, en je kan niet altijd nagaan hoeveel tijd er nog nodig is. Geduld hebben is dus de boodschap!

 

STAP 6: ISO-bestand op dvd branden

Is AVI2DVD klaar met het encoderen, dan heb je als resultaat een ISO-bestand. Dat moet je dan nog op een dvd branden.

Dat kan bijvoorbeeld met Nero. Start het op en klik op ANNULEREN als er een tweede venster verschijnt. Vervolgens ga je naar RECORDER, IMAGE BRANDEN. Selecteer het ISO-bestand en klik op BRANDEN.

Heb je nog geen brandprogramma dat ISO-bestanden ondersteunt, dan raden we het gratis CDBurnerXP aan. Installeer het, start het op en kies BRAND ISO BEELDBESTAND (zie afbeelding). Eens de cd klaar is, kan je deze probleemloos in de dvd-speler in de woonkamer bekijken – of op een andere pc.