Intro

Koop je regelmatig een dvd’tje? Wellicht wil je die af en toe op je computer bekijken, zonder dat je de schijfjes zelf nodig hebt. In deze workshop leggen we je uit hoe je dvd’s naar DivX-bestanden converteert.

In een volgende workshop doen we het omgekeerde en maken we filmbestanden klaar om af te spelen in de woonkamer.

STAP 1: Installeer de juiste codecs

Voor je aan de slag gaat, moet je eerst de juiste codecs installeren. De meeste filmpjes zijn namelijk verpakt met DivX- of Xvid-codecs, en die worden standaard niet met Windows meegeleverd. Zo’n codec pakt het gecomprimeerde beeldmateriaal uit en zorgt ervoor dat je het kan afspelen. Het pakt het ook weer in als dat nodig blijkt.

Je kan de officiële DivX-codec installeren, maar die is groot en bevat bovendien reclame. Beter installeer je een codecpakket, dat niet alleen DivX en Xvid bevat, maar ook tientallen andere codecs zoals RealVideo en Indeo.

Een uitstekend voorbeeld van zo’n verzameling codecs is K-Lite Codec Pack. De STANDARD-download zal voor de meeste mensen volstaan. Installeer het bestand, en je kan in Windows Media Player of een andere mediaspeler voortaan zowat alle formaten bekijken.

 

STAP 2: SimpleDivX downloaden en installeren

Ga naar www.simpledivx.org en klik op DOWNLOAD (naast SimpleDivX). Pak het gecomprimeerde zip-bestand uit en dubbelklik op het exe-bestand om het programma te installeren.

Doorloop de wizard; de standaardwaarden volstaan. Na de installatie start je SimpleDivX op via de startknop.

 

STAP 3: Bestanden selecteren

Steek een dvd in je pc en start SimpleDivX op. Ga eerst naar het tabblad 9. SETUP en kies DUTCH onder TAAL INSTELLINGEN. Het programma heeft 9 tabbladen, die je allemaal moet doorlopen om videobestanden te ‘rippen’ naar je harde schijf.

Klik onder 1. INVOER op de knop met de drie puntjes (…) naast MAP en navigeer naar je dvd-speler. Selecteer vervolgens de map VIDEO_TS. In het venstertje VOB/IFO BESTANDEN kies je het juiste IFO-bestand. In de meeste gevallen is dat er maar één. Zijn er meer opties, dan vink je gewoon SELECTEER HOOFDFILM aan (zie afbeelding).

Zo’n IFO-bestand bevat alle informatie over de dvd, zoals videobestanden, ondertitels, audio, enzovoort. Bij KIES TITEL kies je 1, waarna je daaronder meteen ziet hoelang die ‘titel’ is – komt het overeen met de lengte van de film, dan heb je juist gekozen; krijg je bij FILM LENGTE echter een heel korte duur te zien, dan moet je een andere TITEL kiezen. Meestal zijn er maar twee keuzes, dus moeilijk zal dat niet zijn.

 

STAP 4: Video- en audio-opties instellen

Klik op het tabblad 2. BEELD en selecteer BRON FORMAAT. Vink vervolgens AUTOMATISCH SNIJDEN EN VERANDEREN en kies bijvoorbeeld 640 als BREEDTE.

Je kan ook AUTOMATISCH SNIJDEN EN VERANDEREN niet aanvinken en bij BEELD-UITVOER FORMAAT ORIGINAL selecteren. Dan wordt er helemaal niets veranderd aan de resolutie van de film, met als gevolg dat de bestandsgrootte wel iets groter is. Met de knop VOORBEELD kan je nagaan of de resolutie en aspectratio van de film kloppen. Let nog niet op het geluid, want dat kan wel eens in een andere (exotische) taal zijn.

Daarvoor moet je namelijk op het tabblad 3. GELUID zijn. Vink hier MAAK EEN FILM MET GELUID aan. Duid ook CONTROLEER HET GELUID aan en selecteer de taal naast TAAL. Bij sommige dvd’s staat de taal vermeld, bij andere lees je alleen maar een code als 0X80 of 0X81. Engels is meestal de eerste code, in dit geval 0X80 (zie afbeelding). Onder GELUIDSFORMAAT kies je MP3, of toch als je het bestand enkel op een gewone computer wil afspelen. Wil je een beter geluid, kies dan AC3. Dan wordt het bestand wel een stuk groter. Als bitrate kan je voor MP3 bijvoorbeeld 160 KBPS kiezen.

 

STAP 5: Compressie, codec en ondertitels kiezen

Selecteer je het tabblad 4. CODEC, dan kan je onder CODEC OPTIES een codec kiezen. Dat is bijvoorbeeld DivX of XviD.

In het tabblad 5. COMPRESSIE kies je GEEF BITRATE en voer je naast het veldje BITRATE een waarde in, bijvoorbeeld 1400 KBPS (zie afbeelding). In dit geval (de film duurt meer dan 2 uur) krijg je dan een bestand van 1,5 GB.

Je kan ook GEEF DE TOTALE GROOTTE VAN DE FILM kiezen om zelf een bestandsgrootte in te geven. Wees hier echter niet te gierig, want dat heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van je film. In het tabblad 6. DIVERSE kies je MAAK ONDERTITELING MET VOBSUB. Selecteer de taal of talen onder TAAL en kies AVI als het FILM CONTAINER FORMAT.

Voor de beste beeldkwaliteit, vink je op tabblad ‘4.Codec’ best ‘Maak een 2-pass film’ aan.

 

STAP 6: Rippen maar!

Je bent nu op het tabblad 7. PROJECT aanbeland (zie afbeelding). Geef je project een naam en bepaal in welke mappen de tijdelijke bestanden en de avi-bestanden moeten terechtkomen.

Wil je je films op een cd branden, vink dan SPLITS DE FILM aan, en selecteer in hoeveel stukken van 700 MB het bestand gesplitst moet worden.

Ga nu naar 8. UITVOER en klik op START. Na een tijdje is het bestand klaar en kan je het afspelen met Windows Media Player of een andere speler. In Windows Media Player activeer je de ondertitels door met de rechtermuisknop op de knoppenbalk onderaan te klikken en AFSPELEN, TEKSTEN, BIJSCHRIFTEN EN ONDERTITELS, INSCHAKELEN te kiezen.