Ik heb mijn usb-geheugenstick een eigen naam gegeven, zodat ik hem op elke pc snel terugvind. Nu zou ik die stick graag ook een aangepast pictogram meegeven. Kan dat, en zo ja: hoe?
Wouter Struelens

Dat kan, maar voor onze andere lezers vertellen we eerst hoe je zo’n stick een eigen naam geeft. Stop de stick in de usb-poort en open je Verkenner.

Klik met de rechtermuisknop op de stick in de mappenlijst van de Verkenner en kies NAAM WIJZIGEN. Vul een gepaste naam in en bevestig met OK. Dat is alles.

Een eigen icoontje meegeven is iets ingewikkelder. Zorg er bij voorkeur eerst voor dat je in de Verkenner de volledige bestandsnaam mét extensie te zien krijgt. Open daarvoor je Verkenner en kies in het menu EXTRA voor MAPOPTIES.

Open het tabblad WEERGAVE, verwijder het vinkje bij EXTENSIES VOOR BEKENDE BESTANDSTYPEN VERBERGEN en stip eventueel ook de optie VERBORGEN BESTANDEN EN MAPPEN WEERGEVEN aan.

Bevestig met OK. Nu gaan we er even van uit dat je nog geen geschikt pictogram in de lade hebt liggen. Het web biedt gelukkig soelaas. Brengt een zoekopdracht als ‘free icons’ je niet op het juiste spoor, probeer het dan met een zoekterm als ‘usb stick’ en klik in Google op de link AFBEELDINGEN.

Spoor een geschikt jpg-, gif-, png- of bmp-plaatje op en schaal het met behulp van bijvoorbeeld Photoshop Elements, bij voorkeur naar 48 x 48 pixels. Download vervolgens het gratis programma IcoFx en installeer het.

Start het op en kies FILE, OPEN. Selecteer IMAGES bij bestandstypen en importeer het icoonbestand. Bewaar het onder de naam usbstick.ico in de root van je usb-stick. Start nu je Kladblok op en tik de volgende twee regels in:

[autorun]
ICON=usbstick.ico

Sla dit bestand op met de naam autorun.inf, eveneens in de root van je usb-stick. Verwijder de stick en plug die opnieuw in: voortaan heeft die ook een eigen gezicht!

External links

IcoFx