Firefox blinkt uit door de vele uitbreidings- en aanpassingsmogelijkheden. Maar dat heeft ook impact op de snelheid van deze browser. SpeedyFox is een tool die de Mozilla-browser terug vlotter maakt.

Firefox bewaart heel wat van zijn gegevens in sqlite-databases, en na verloop van tijd worden die groter (en dus ook trager). SpeedyFox optimaliseert deze databases en maakt ze compacter, waardoor Firefox sneller opstart en minder log werkt.

In tegenstelling tot de meeste Firefox-hulpjes is SpeedyFox geen add-on, maar een aparte applicatie. Na de installatie rest je weinig meer dan een Firefox-profiel te kiezen (voor de meeste gebruikers is dit gewoon ‘default’) en een druk te geven op ‘Speed Up My Firefox’.

[download_file]

Zorg er wel voor dat Firefox niet actief is vooraleer je SpeedyFox loslaat. Afhankelijk van je browseractiviteit en de grootte van de databases duurt het hele optimalisatieproces tussen de 5 minuten en een uur. Al je instellingen, wachtwoorden en surfgeschiedenis blijven netjes buiten schot.

De makers raden aan om SpeedyFox om de 1 à 2 weken te gebruiken.