Steeds meer software wordt gratis aangeboden op internet, maar wel ‘enkel voor persoonlijk gebruik’. Wat wil dat precies zeggen? En wat als je de computer zowel voor persoonlijke als voor professionele doeleinden gebruikt?
Marcel Haantjens

Vroeger moest je voor elk softwarepakket een licentie (of doos) kopen. Sinds de komst van het internet hoeft dat vaak niet meer. Natuurlijk moet je nog altijd betalen voor Windows of Office, maar heel wat software is ook gratis – en legaal – te vinden op internet.

Sommige software is helemaal gratis, of je die nu als privé-persoon of als bedrijf gebruikt. Maar heel wat andere software is alleen gratis voor persoonlijk gebruik, bijvoorbeeld antiviruspakketten zoals AVG Free of Avast Antivirus.

Kan je deze software dan echt niet gebruiken als je een bedrijf hebt? Dat hangt af van de licentie: wij downloadden AVG Free. Hoewel op de homepagina staat dat je AVG Anti-Virus Free Edition niet voor commerciële doeleinden mag gebruiken, vonden wij hier niets over terug in de eigenlijke licentie die je moet aanvaarden tijdens de installatie!

In theorie kan je deze software dus wél in je zaak gebruiken. We vonden wel dit terug: “This particular software version is distributed free of charge, therefore, the applicable license is only granted for home use thereof. In case of this free version, the program is not subject to any guarantees, and the user has no right to any technical support whatsoever.”

De software is gratis, en je moet een gegeven paard niet in de mond kijken. De fabrikant bevestigt hier dat je geen recht hebt op technische ondersteuning. Wil je dat wel, dan moet je een betalende versie kopen.

Andere pakketten voor persoonlijk gebruik zijn écht wel beperkt tot persoonlijk gebruik. Zo is Avast Home Edition alleen bedoeld voor thuisgebruikers voor ‘non-commercial’ gebruik, dat wil zeggen dat je er in theorie zelfs geen gebruik van mag maken als je voor het werk op je thuiscomputer werkt.

Dit is echter ‘maar’ theorie: geen enkele fabrikant kan nagaan of je diens software soms ook voor werkdoeleinden gebruikt.

Ons advies: gratis software voor persoonlijke doeleinden gebruik je best maar met mondjesmaat voor commerciële of niet-persoonlijke doeleinden.

Een ‘gratis’ virusscanner kan je probleemloos op de achtergrond gebruiken als je mailtjes voor het werk binnenhaalt, maar voor meer ingewikkelde software heb je vaak ook ondersteuning nodig… en die krijg je maar als je betaalt!