Als ik met de rechtermuisknop op de startknop van Windows XP klik, verschijnt daar een menu met enkele items die ik daar liever niet heb, zoals ‘Browse with Paint Shop Pro’. Hoe krijg ik die overtolligheden weg?
Jos Vanreppelen

Dat vereist een ingreep in het Windows-register en daarvoor typ je bij UITVOEREN dus het commando regedit in. Hier navigeer je naar de sleutel HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREClassesDirectoryShell.

Vooraleer je echter wijzigingen doorvoert aan deze sleutel, exporteer je die veiligheidshalve eerst. Draait er iets in de soep, dan kan je de originele (inhoud van die) sleutel alsnog weer importeren.

Klik dus met de rechtermuisknop op SHELL en kies EXPORTEREN. Geef een duidelijke naam aan het reg-bestand en sla het op. Klik vervolgens op het plusje naast SHELL: in de subsleutels herken je wellicht al de meeste items uit je contextmenu.

Klik met de rechtermuisknop op een ongewenst item – alleen daarop! – en kies VERWIJDEREN, waarna je bevestigt met JA. Navigeer vervolgens naar de sleutel HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREClassesFolderShell en controleer ook deze inhoud op eventuele ongewenste items.

Ga op dezelfde manier als hierboven te werk en exporteer veiligheidshalve ook eerst deze sleutel. Een geëxporteerde sleutel laat zich trouwens makkelijk weer in het register importeren: een dubbelklik op het geëxporteerde reg-bestand en je bevestiging met JA volstaat.

Voor lezers die ook het Windows contextmenu willen uitmesten – het menu dat verschijnt als je met de rechtermuisknop op een bestand(smap)op het bureaublad of in de Verkenner klikt – hebben we twee handige en gratis tools in de aanbieding: ShellMenuView en ShellExView .

Beide werken complementair en laten je toe heel snel (on)gewenste items te (de)activeren in het contextmenu (klik met de rechtermuisknop op zo’n item en kies DISABLE of ENABLE SELECTED ITEMS).

Een methode die alvast makkelijker en veiliger is dan zelf het register te moeten doorploegen, maar toch ga je ook hier best niet te lichtzinnig te werk!