Je hebt vast al wel eens foto's gezien die opgebouwd bleken te zijn uit honderden kleinere foto's. Met AndreaMosaic kan je zelf zo'n mozaïekfoto's maken.

Intro

Het principe achter een mozaïekfoto is simpel. Je haalt de foto die je wil omzetten binnen in het gratis programma AndreaMosaic. De foto wordt in honderden of zelfs duizenden vierkantjes verdeeld. Dan zoekt de software in jouw fotocollectie voor elk vierkantje een foto die qua kleur en tint met dat vierkantje overeenkomt, en plaatst die in het mozaïek.

Voor een mooi resultaat laat je het programma best putten uit een zo groot mogelijke fotocollectie, waarin heel wat kleurrijke foto’s zitten. Je kan op de website van AndreaMosaic al een startercollectie downloaden. Daarmee kan je meteen aan de slag.

STAP 1: Installeren

Ga naar de website van AndreaMosaic en klik op DOWNLOAD. Kies de versie van AndreaMosaic voor jouw besturingssysteem en klik op DOWNLOAD SETUP.

Bewaar het setup-bestand op je harde schijf en dubbelklik erop nadat het is gedownload. Volg de instructies om AndreaMosaic te installeren (zie afbeelding) en klik op FINISH om het programma op te starten.

 

STAP 2: Beelden downloaden

Op de Download-pagina kan je ook een collectie met 500 gratis foto’s downloaden. Die kan je gebruiken als beginpunt voor je mozaïek. Heb je zelf een voldoende grote en gevarieerde fotocollectie, dan kan je deze stap eventueel overslaan.

Klik op SAMPLE IMAGE COLLECTION om de fotocollectie te krijgen. Die zit verpakt in een bestand dat je net als een programma moet downloaden en installeren (zie afbeelding). Installeer de collectie in dezelfde map als het programma AndreaMosaic (waarschijnlijk is dat C:Program FilesAndreaMosaic).

 

STAP 3: Selecteer tegels

Start AndreaMosaic nu op. Eerst moet je een ‘archief’ aanmaken, met daarin de tegels die je in je mozaïek wil gebruiken. Klik hiervoor op SELECTEER TEGELS, onderaan het programmavenster.

Als je de voorbeeldcollectie hebt geïnstalleerd, klik je op ARCHIEF OPENEN. Navigeer naar de programmamap (of naar de locatie waar je ze geïnstalleerd hebt) en zoek het bestand EXAMPLE.AMC. Klik op OPENEN om dit bestand te gebruiken en vervolgens op OK.

Wil je je eigen foto’s gebruiken, dan is er iets meer werk aan de winkel. Klik op TOEVOEGEN FOLDER (zie afbeelding) en navigeer naar de map op je harde schijf waarin je fotocollectie staat. Eventuele submappen worden automatisch mee opgenomen in het Archief. Klik vervolgens op ARCHIEF OPSLAAN.

AndreaMosaic analyseert nu alle foto’s in de geselecteerde map of mappen en maakt er bruikbare mozaïektegeltjes van. Afhankelijk van het aantal foto’s kan dat wel een tijdje duren. Geef het archiefbestand een naam en klik op OPSLAAN. Bevestig dat je dit archief wil gebruiken en klik op OK om terug te keren naar het hoofdvenster van AndreaMosaic.

 

STAP 4: Foto kiezen

Kies nu een foto die je wil omzetten naar een mozaïek. Dat doe je door op het plusteken onder ORIGINELE AFBEELDINGEN te klikken.

Navigeer naar de map op je computer waar je foto staat, selecteer de foto en klik dan op OPENEN. In het hoofdvenster zie je de geselecteerde foto, met daarover een raster dat toont hoe hij in tegels verdeeld wordt (zie afbeelding).

 

STAP 5: Formaatparameters instellen

In het programmavenster kan je instellen hoe groot je mozaïek moet zijn. Je kan best een van de voorinstellingen kiezen, zoals A4 of A3. De resolutie laat je best op 300 ppi staan; dat is goed genoeg als je het mozaïek wil afdrukken (zie afbeelding).

Je kan ook instellen hoeveel tegels je wil gebruiken. Minder tegels betekent dat elke tegel groter afgebeeld wordt, en dat de minifoto op die tegel dus beter herkenbaar is. Maar de originele foto zal minder herkenbaar worden. Meer tegels betekent kleinere tegels, en dus meer detail in de originele foto, maar dit gaat uiteraard ten koste van de herkenbaarheid van de individuele minifoto’s op de tegels. Als je de grootte verandert, wijzigt ook het raster over de originele foto.

 

STAP 6: Andere parameters aanpassen

AndreaMosaic bevat nog heel wat bijkomende instellingen. Bij je eerste mozaïek laat je die best ongemoeid, maar later kan je naar hartenlust experimenteren met alternatieve patronen – in plaats van vierkante tegels (STANDAARD) kan je bijvoorbeeld ook een parketpatroon simuleren.

Onder KLEUR stel je in hoe sterk de foto’s aangepast mogen worden om beter in het mozaïek te passen. Hoe sterker de aanpassing, hoe natuurgetrouwer het mozaïek oogt, maar ook dit gaat ten koste van de herkenbaarheid van de tegeltjes.

 

STAP 7: Mozaïek maken

Als je alle parameters hebt ingesteld, klik je op CREËER MOZAÏEK om de foto om te zetten. Dat duurt even, afhankelijk van de gekozen tegelgrootte en mozaïekgrootte en van de snelheid van je computer.

Als het mozaïek klaar is, wordt het automatisch opgeslagen in de folder waarin de geselecteerde foto zit. AndreaMosaic zal voorstellen om deze folder te openen, zodat je het resultaat meteen kan bewonderen.