Intro

Wat extra opslagruimte kan je best gebruiken? Of je vindt het vervelend dat je onderweg geen toegang hebt tot je vertrouwde gegevens? ZumoDrive lost beide problemen in één klap op!

Je krijgt namelijk een stuk online opslagruimte – in the cloud dus, ergens op de servers van ZumoDrive en Amazon – die je zowel via je browser als vanuit de Verkenner van je eigen pc kan benaderen via een veilig versleutelde verbinding.

Na de installatie van een kleine clientmodule duikt je ‘ZumoDrive’ namelijk op als een gewoon station, net als een lokale schijf. Enkele slimme handigheden zorgen er bovendien voor dat je ook offline toegang krijgt tot je bestanden, dat je muziekcollectie netjes gestreamd wordt en dat je bestanden met anderen kan delen.

Hoe? Je verneemt het allemaal in deze workshop.

STAP 1: Installeren

Surf naar www.zumodrive.com en download ZumoDrive for Windows (7,22 MB). Dubbelklik op het gedownloade exe-bestand en voer het programma uit. Even bevestigen met I AGREE, op INSTALL en op FINISH drukken, en de installatie is een feit.

Standaard start ZumoDrive samen met Windows op, maar desnoods kan het ook manueel via ALLE PROGRAMMA’S, ZUMODRIVE. Voor je effectief aan de slag kan, zal je wellicht eerst nog je firewall moeten sussen – jawel, ZumoDrive is koosjere software! – en moet je je ook registreren bij de service.

Druk dus maar op SIGN UP FREE, vul je naam, e-mailadres en wachtwoord in en verklaar je akkoord met de Terms of Service. Een viertal NEXT-knoppen verder vul je dan de gewenste naam van de computer in. Druk vervolgens weer op NEXT en stel de gewenste grootte van je ZumoDrive in.

Voor je al te gretig naar gigabytes graait: de eerste GB is gratis, maar méér opslagruimte valt te betalen: van circa 2 euro per maand voor 10 GB tot 57 euro voor 500 GB.

Nog even op NEXT en op FINISH drukken, en de pret kan beginnen.

STAP 2: Configureren

Als alles goed gaat, is er nu een schijfstation bijgekomen: standaard is dat station Z: en luistert dat naar de naam ZumoDrive. Je krijgt toegang tot dit station via (DEZE) COMPUTER, vanuit de Verkenner of door te dubbelklikken op het nieuwe icoontje in het systeemgebied van de Windows taakbalk.

Lukt dat niet bij jou, bijvoorbeeld omdat je al een (netwerk?)station had met de letter Z, klik dit icoontje dan met de rechtermuisknop aan en kies SETTINGS. Op het tabblad GENERAL kan je nu een andere stationsletter kiezen; deze wijziging zet zich echter pas door nadat je ZumoDrive herstart hebt.

Op het tabblad NETWORK kan je de transfersnelheid aanpassen en een eventuele proxyserver instellen (dat kan bijvoorbeeld nodig zijn als je ZumoDrive op het werk wil gebruiken).

Denk je sommige bestanden op je ZumoDrive geregeld ook offline nodig te hebben (wanneer je dus geen internetconnectie hebt), loop dan even langs het tabblad ADVANCED. Hoe meer Local Storage Size je hier namelijk ter beschikking stelt, hoe meer bestanden er óók lokaal worden opgeslagen.

Je kan hier zelfs aangeven of bepaalde bestandstypes (MUSIC, DOCUMENTS en PICTURES) nooit dan wel altijd lokaal gecached worden. Ga je voor AUTOMATIC, dan beslist de ZumoDrive-service zelf welke bestanden een lokale ‘back-up’ krijgen (gewoonlijk zijn dat de frequentst en/of recentst geopende bestanden).

Bevestig eventuele wijzigingen met APPLY.

STAP 3: Bestanden beheren (met clientmodule)

Bestanden van of naar je ZumoDrive kopiëren of verplaatsen gaat precies zoals bij elke andere lokale schijf. Dat hoeft dus niet moeilijker te zijn dan een eenvoudige versleepbeweging met de muis. Maar er is meer…

Klik maar eens met de rechtermuisknop op een van de bestanden of mappen. In het snelmenu verschijnen nu enkele specifieke ZumoDrive-opties. Eén ervan is ZUMODRIVE – KEEP LOCAL COPY. Klik je deze optie aan, dan wordt meteen een lokale kopie van het bestand opgeslagen, zodat je het ook offline kan bewerken. Wanneer je nadien weer online gaat, wordt de gewijzigde versie automatisch met de online versie gesynchroniseerd.

Een andere optie is ZUMODRIVE – VIEW ONLINE: die stemt je browser af op je online ZumoDrive en opent het bewuste document in een browservenster – althans wanneer er voor dat documenttype een geschikte viewer voorzien is.

Maar wat als je per abuis een bestand in je ZumoDrive gewist hebt? Paniek is dan nergens voor nodig: standaard wordt elk verwijderd bestand namelijk 7 dagen bijgehouden in een online prullenbak. Hoe je daar toegang toe krijgt, lees je in de volgende stap.

 

STAP 4: Bestanden beheren (zonder clientmodule)

Wat als je onderweg bent en je wil – bijvoorbeeld vanaf een pc in een cybercafé – toegang krijgen tot een van de bestanden in je ZumoDrive? Geen probleem: start je browser op en surf naar www.zumodrive.com, waar je je aanmeldt met je accountgegevens.

Zodra je bent aangemeld, krijg je op het tabblad FILES een overzicht van je mappenstructuur en bestanden te zien. Je hoeft nu maar naar het gewenste bestand te navigeren en het te selecteren. In het rechterpaneel verschijnen dan enkele opties, waaronder RENAME, DELETE en DOWNLOAD. Klik deze laatste optie aan om het bestand naar je lokale pc te halen.

Bestanden uploaden naar je online ZumoDrive gaat trouwens net zo makkelijk: de UPLOAD-link vind je bovenaan het mappenoverzicht en via de BROWSE-knop kan je desgewenst verschillende bestanden tegelijk selecteren.

Hoe vis je nu een verwijderd bestand terug op? Klik hiervoor op het zwarte pijltje naast MY ZUMODRIVE en kies RECYCLE BIN. Selecteer het bewuste bestand en klik in het rechterpaneel op RESTORE. Zo, het verloren schaap is teruggekeerd!

STAP 5: Audio streamen

Is iTunes je favoriete mediaspeler, dan zit je gebeiteld met ZumoDrive: die twee werken namelijk vlekkeloos samen!

Van iTunes naar ZumoDrive
Zo is het perfect mogelijk je complete iTunes-bibliotheek richting ZumoDrive te verhuizen en de songs voortaan te laten streamen. Dat gaat als volgt. Start iTunes op, open het menu BEWERKEN en kies VOORKEUREN. Ga naar het tabblad GEAVANCEERD en druk op de knop WIJZIGEN.Navigeer naar de stationsletter van je ZumoDrive, open die, klik op de map MUSIC en bevestig met MAP SELECTEREN en met OK.

Over nu naar het menu BESTAND, waar je achtereenvolgens BIBLIOTHEEK, INHOUD BIBLIOTHEEK VERZAMELEN kiest. Bevestig met INHOUD VERZAMELEN: de complete muziekbibliotheek wordt nu richting ZumoDrive versast. Dit kopieerproces kan je trouwens volgen door met de rechtermuisknop op het ZumoDrive-icoon in de Windows-taakbalk te klikken en STATUS te selecteren.

Eens de verhuis achter de rug, kan je de lokale bestanden dan eventueel verwijderen. Dankzij ZumoDrive kan je je songs voortaan ook op andere toestellen beluisteren.

Van ZumoDrive naar iTunes
De ‘omgekeerde’ richting is eveneens mogelijk: heb je muziekbestanden aan de Music-map van je ZumoDrive toegevoegd, dan kan je die snel in je iTunes-bibliotheek steken: klik met de rechtermuisknop op het ZumoDrive-icoontje en kies SETTINGS. Klik op ITUNES SETTINGS en kies IMPORT NEW SONGS of eventueel RE-IMPORT ALL SONGS.

STAP 6: Bestanden delen

ZumoDrive maakt het ook mogelijk bestanden met anderen te delen, waarbij je zelf kan bepalen wie wat met welke bestanden kan doen. Open alvast je ZumoDrive met je Verkenner, klik met de rechtermuisknop op het beoogde bestand (of map) en kies ZUMODRIVE, SHARE… Er verschijnt nu een venstertje met twee of drie tabbladen, afhankelijk van wat je precies hebt aangeklikt.

Het tabblad LINK is de snelste maar minst gesofistikeerde manier om bestanden met anderen te delen: je hoeft hier alleen maar de knop GET LINK in te drukken en de gegenereerde url naar anderen door te sturen (via e-mail of chat bijvoorbeeld). Wie naar deze url surft, krijgt het bestand in een viewer te zien en kan het vandaar ook naar zijn eigen pc downloaden.Wil je de url toch weer liever weg, druk dan op de knop DISABLE LINK.

Op het tabblad EMBED tref je een stukje html-code aan. Plaats je dit tussen de <body>-tags op een webpagina, dan krijgen bezoekers het bestand te zien in een ingebedde viewer. Een meer geavanceerde manier om bestanden te delen, vind je echter op het tabblad SHARED FILE / SHARED FOLDER…

STAP 7: Geavanceerd bestanden delen

Wanneer je dit tabblad opent, is de kolom USER wellicht nog maagdelijk blank. Dat is echter snel aangepast: druk op de knop ADD USER en vul de e-mailadressen in van de personen met wie je het bestand of de mapinhoud wil delen (scheid elk adres door een komma).

Voorzie ook een SUBJECT en een MESSAGE en geef aan welke machtigingen je de ontvanger(s) op jouw gedeelde map of bestand wil geven: VIEW ONLINE (NO DOWNLOAD), VIEW AND DOWNLOAD of VIEW AND EDIT. Bevestig met SHARE en met OK.

Zodra een ontvanger op de link in het ontvangen mailtje klikt, krijgt hij jouw gedeelde bestand(en) in ZumoDrive te zien en kan hij die downloaden – mits hij over de juiste machtigingen beschikt. Wil hij die gedeelde bestanden voortaan ook in zijn eigen ZumoDrive te zien krijgen, dan moet hij wel eerst nog op ACCEPT SHARE drukken.

Het is trouwens altijd mogelijk om de machtigingen van gebruikers aan te passen en gebruikers te verwijderen of nieuwe toe te voegen: alle nodige opties vind je op het tabblad SHARED FILE / SHARED FOLDER van het bewuste bestand of map.

External links

ZumoDrive