Voor mijn werk ben ik geregeld op reis en dan neem ik altijd een laptop mee, zodat ik onderweg een filmpje kan meepikken. Moet ik daarvoor telkens al mijn dvd’s meesleuren, of kan ik die ook kopiëren naar mijn harde schijf?
Bart Dehaese

Het is niet zo vanzelfsprekend dvd’s te moeten meezeulen als je op reis bent, om nog maar te zwijgen van het risico op verlies of beschadiging. Op zich is het inderdaad mogelijk een dvd naar harde schijf te ‘rippen’.

Dat kan onder meer met de oude, maar gratis tool DVD Decrypter 3.5.4.

DVD Decrypter kan de film niet alleen in de vorm van een typische dvd-structuur (met VOB- en IFO-bestanden in de map VIDEO_TS) op schijf planten, maar ook omzetten naar een ISO-beeldbestand.

In dit laatste geval selecteer je in het menu MODE wel eerst ISO, READ. Meer uitleg over de verschillende modi in DVD Decrypter vind je op www.doom9.nl/index.html?/dvddec.htm.

Nu hoef je maar op je pc een tool te installeren die zo’n ISO-bestand kan ‘mounten’ alsof het zich in een heus dvd-station bevindt. Dat kan bijvoorbeeld met het gratis DAEMON Tools Lite.

Let er wel op dat je tijdens de installatie de onderdelen SPONSOR AD MODULE, DEFAULT SEARCH PROVIDER en BROWSER’S START PAGE niet mee installeert!

Na installatie tref je een nieuw icoontje aan in de Windows taakbalk. Klik erop met de rechtermuisknop en kies achtereenvolgens VIRTUELE CD/DVD-ROM, APPARAAT 0: [X:] LEEG, IMAGE MOUNTEN. Blader naar je ISO-bestand.

Open nu je mediaspeler – die met dvd’s overweg kan – en verwijs naar de letter van je virtuele dvd-station waarin je zonet het beeldbestand hebt ‘gemount’.

Een gratis speler is alvast VLC media player. Start de speler op, ga naar het menu BESTAND en kies OPEN DISK.

Toch nog dit: let er op dat je de wettelijke eigenaar bent van het medium en dat het schijfje niet beveiligd is tegen kopiëren, want het omzeilen van zulke mechanismen is niet toegestaan!

External links

DVD Decrypter

External links

VLC Media Player

External links

DVD Decrypter gids