Met twee homeplug-adapters verdeel ik mijn netwerk langs het elektriciteitsnet door mijn appartement. Kunnen mijn buren nu ongemerkt meesurfen?

Jos Van Camp

Voor veel mensen is ‘Homeplug’ synoniem geworden met ‘netwerken via het elektriciteitsnet’, maar Homeplug (Powerline Alliance) is maar een van de standaarden.

Zo heb je bijvoorbeeld ook nog de UPA-standaard. Het is dus niet uitgesloten dat je adapters niet van het Homeplug-type zijn.

En dan heb je nog het onderscheid tussen de specificaties HomePlug 1.0 – die verkocht worden in een Turbo-versie met theoretische doorvoersnelheden tot circa 85 Mbit/s – en de huidige standaard HomePlug AV, die in theorie tot 200 Mbit/s gaat.

Over de beveiliging van deze standaarden hoef je je gelukkig niet te veel zorgen te maken… Filters in de verdeelkast zorgen er in de meeste gevallen wel voor dat het signaal niet verder gaat dan je eigen elektriciteitsnet.

In een flatgebouw kan dat wel eens anders uitdraaien, maar dan kan je nog altijd terugvallen op de ingebouwde beveiliging van de adapters, die ervoor zorgt dat alle communicatie wordt afgeschermd voor onbevoegden.

Homeplug AV-producten voorzien namelijk in een stevige AES 128-bits encryptie. De op DS2-gebaseerde UPA-adapters maken gebruik van 112-bits 3DES, maar daar staat tegenover dat je bij deze toestellen apart een netwerk-ID en een sleutel moet opgeven.

Homeplug houdt het bij één unieke code. Een brute force-aanval, waarbij alle mogelijke tekencombinaties worden geprobeerd in de hoop op de code te botsen, zou duizenden jaren in beslag nemen.

En zelfs het afluisteren van de versleutelde data om zo conclusies te trekken over de ongecodeerde gegevens heeft weinig zin: de adapterchip encrypteert namelijk niet alleen de gegevens, ze worden ook direct gemoduleerd (lees: geconverteerd naar een analoge golf voor transport over het elektriciteitsnet), wat het nog lastiger maakt om ze te kraken.

External links

HomePlug Power Alliance