Wat is het beste voor de batterij van een notebook: zoveel mogelijk in het stopcontact laten zitten, of de batterij telkens leeg laten lopen en weer opladen?

Glenn Denkips

Beschik je nog over een Nikkelcadmium-batterij (NiCad), dan raden we je zeker aan die pakweg om de drie weken geheel op te laden en weer volledig te ontladen om het zogenoemde geheugeneffect tegen te gaan.

Stel dat je een batterij telkens voor slechts 70 procent gebruikt en die daarna weer geheel oplaadt, dan dreigt de batterij te ‘vergeten’ dat die uiteindelijk nog over 30 prcent extra capaciteit beschikt.

Ook Nikkelmetaalhydride-batterijen (NiMH) zijn hier tot op zekere hoogte gevoelig voor. Lithium-ion types (Li-ion) daarentegen hebben geen last van dit fenomeen en hoef je dan ook niet geheel te ontladen.

Probeer echter in de mate van het mogelijke je batterij te sparen en de laptop op het elektriciteitsnet aan te sluiten.

Idealiter haal je de batterij ook uit de laptop wanneer die op het net is aangesloten: de batterij verliest namelijk stelselmatig energie en wordt op een bepaald moment dan automatisch weer opgeladen, wat de levensduur kan verkorten.

Het is hoe dan ook nooit een slecht idee nieuwe batterijen eerst geheel op te laden alvorens je die gebruikt, en dit proces een drietal keer te herhalen.

Ook als je de batterij gedurende een aantal weken niet gebruikt hebt, doe je er goed aan die te herconditioneren zoals dat heet. Beschik je over reservebatterijen, bewaar die dan op een koele maar droge plaats.