Op mijn nieuwe flatscreen-tv zijn verschillende aansluitmogelijkheden. Welke gebruik ik het beste om beeld van mijn computer op de televisie te tonen?

Wouter Bailleul

In deze afbeelding krijg je een overzicht van zowat alle mogelijke video-aansluitingen waarmee je een pc met een tv-toestel kan verbinden, volgens dalende kwaliteit.

De beste kwaliteit verkrijg je via HDMI (1) (‘high-definition multimedia interface’), een aansluiting voor audio- en videosignalen in ongecomprimeerde digitale vorm.

Een standaard HDMI-kabel bevat 19 draden, met een maximale bandbreedte van 5 Gbps. HDMI ondersteunt ook tot acht digitale audiokanalen.

DVI (‘digital visual interface’) (2) kan eveneens ongecomprimeerde, digitale videosignalen doorsturen, en levert dus ook een zeer goede beeldkwaliteit af.

De gekende vga-aansluiting (3) (‘video graphics array’) (ook wel D-sub 15 genoemd, omwille van de 15 pennen) zorgt voor het transporteren van analoge component RGBHV-videosignalen (rood, groen, blauw, horizontale & verticale sync).

De kwaliteit is nog altijd erg goed, maar moet het toch afleggen tegen de al eerder genoemde digitale aansluitingen.

Kwalitatief goed vergelijkbaar met D-sub 15 is de aansluiting voor Component-video (4). Deze aansluiting scheidt de signalen die het videobeeld genereren in drie afzonderlijke signalen, om te voorkomen dat de beeldkwaliteit vermindert als de signalen over de kabel worden getransporteerd.

S-video (5) (‘separate video’) stuurt de kleurinformatie over een aparte geleider, terwijl het videosignaal met de luminantie- en de synchronisatie-informatie (zwart/wit-beeld) over een tweede geleider wordt verstuurd.

En ten slotte is er ook nog de RCA composiet-aansluiting (6), die de videosignalen die samen het beeld vormen in één enkel signaal combineert – de overige twee tulpstekkers (wit en rood) zijn voor de audio.

Dergelijke kabels zijn goedkoop, maar de kwaliteit is dan ook iets minder goed.