Ik had per ongeluk verkeerde dvd’s gekocht en wilde de schijfjes doorverkopen op eBay. Maanden nadat de veiling afliep kreeg ik een brief van Auvibel met een verzoek tot betaling. Hoe zit dat?

Rachid Yassouf

Auvibel staat in voor de inning van de vergoeding voor thuiskopieerders. Dat wil zeggen dat handelaars 12 cent per cd en 59 cent per dvd moeten aanrekenen en dat bedrag dan moeten doorstorten naar Auvibel.

Die vergoeding gaat naar auteurs, artiesten en producenten. Als je in de winkel lege schijfjes koopt, zit die bijdrage bij in de prijs.

Wie lege cd’s en dvd’s verkoopt via Ebay, kan vroeg of laat een standaard betalingsbrief van Auvibel in de bus verwachten.

De organisatie vraagt de geadresseerden om per schijfje een vergoeding te betalen, of een gerechtelijke procedure met bezoek van een deurwaarder volgt.

De brieven zorgen voor veel ophef onder de verkopers op de veilingsite, maar in feite gaat het om een waarschuwing voor wie de heffing niet aanrekent.

Bij een tweedehands verkoop van spullen waarvoor al een vergoeding werd betaald, ligt het natuurlijk anders.

Volgens Auvibel moet de verkoper dan aantonen waar ze de cd’s hebben gekocht, waarna de organisator controleert of  de bijdrage bij de oorspronkelijke aankoop werd aangerekend.

De organisatie benadrukt dat ze niet verwacht dat consumenten hun kasticket bijhouden voor een pakje van dertig lege schijfjes, maar wil vooral een waarschuwing sturen.

De heffing van Auvibel is een uitloop van de toelating om een kopie voor eigen gebruik te maken. In principe heeft de auteur als enige het recht om zijn werk te verspreiden.

De wet maakt echter een uitzondering voor de thuiskopie. In ruil daarvoor betaal je een vergoeding op de lege cd’s en dvd’s die je daarvoor gebruikt.

Ook als je die enkel gebruikt voor je eigen foto’s of muziek.

External links

Auvibel