Wie zijn kinderen lekker even wil laten kliederen achter de computer zal Tux Paint kunnen waarderen. Deze toepassing is gemaakt om door kinderen bediend te worden, bevat grote knoppen en is zo te starten dat je haar niet uit kunt zetten.

De interface is opgedeeld in drie stukken. Links staan gereedschapsgroepen zoals penselen, stempels en vormen. Rechts staan onderdelen die bij die groep horen, bijvoorbeeld verschillende stempels of penselen. Onderaan kun je – indien beschikbaar – de kleur kiezen waarmee je werkt.

[download_file]

Veruit het leukste deel om mee te rommelen is de Toverij. Hier zitten opties in om meerdere lijnen te zetten, de tekening te vervormen of bijvoorbeeld gebogen hoekjes op de randen te maken. Om een optie te gebruiken klik je erop en klik je op het scherm, je ziet meteen resultaat. Bevalt het niet, dan klik je op de duim naar beneden om je werk weer ongedaan te maken.

Nederlandse vertaling
De applicatie is niet helemaal vlekkeloos in de Nederlandse editie. Een aantal woorden is nogal vreemd vertaald. Zo heet de optie om met willekeurige stippen ruis toe te voegen aan een tekening ‘geluid’. Ook past de tekst niet goed op de grote knoppen, waardoor het geheel er nogal in elkaar gedrukt uitziet.

Wat wel heel slim is, zijn de beheersopties. Die krijg je bij de eerste start een keer te zien, en kun je daarna alleen via een aparte link in het startmenu bereiken. Hier kun je bijvoorbeeld instellen dat het programma niet uit te zetten is en hoe afbeeldingen opgeslagen moeten worden. Ook zeer belangrijk, je kan hier instellen dat de toepassing niet mag printen. Dat kan een hoop inkt besparen.

Windows Vista, XP, 2000

 

External links

Tux Paint