Intro

Een lezer stuurde ons een tijdje geleden een handige tip waarmee je bestanden kan verbergen in een afbeelding, om ze zo ongemerkt te bewaren of door te sturen.

Hoewel Clickx-lezers uiteraard niets te verbergen hebben, delen we zijn tip graag met jullie in deze workshop.

Veel heb je daar niet voor nodig: een inpaktool en een paar minuutjes tijd.

Stap 1: 7-Zip installeren

Voor je bestanden in een afbeelding kan verbergen, moet je ze eerst inpakken in een zip- of rar-bestand. Andere inpakformaten kan je ook gebruiken, maar zip en rar zijn de meest voorkomende en kunnen dus ook door de meeste tools weer uitgepakt worden.

Als je nog geen inpaktool (waar je overigens ook mee kan uitpakken) hebt geïnstalleerd, kan je een gratis exemplaar downloaden van het internet.

In deze workshop gebruiken we 7-Zip. Andere goede tools zijn Winzip, Winrar en PeaZip. Op de website van 7-Zip klik je bovenaan op de juiste downloadlink voor jouw systeem.

Heb je een 32-bit versie van Windows, wat voor de meeste lezers het geval zal zijn, dan klik je op de eerste link (.EXE).

Draai je een 64-bit exemplaar, dan moet je de tweede link hebben (.MSI). Sla het installatiebestand op en start de wizard door er op te dubbelklikken.

Je hoeft enkel de installatielocatie te kiezen, de rest gaat automatisch, snel en pijnloos.

 

Stap 2: Bestanden inpakken

In Windows Verkenner ga je op zoek naar de map met de bestanden die je wil verbergen. Selecteer ze allemaal en klik vervolgens met je rechtermuisknop op een van de geselecteerde bestanden.

Je zal zien dat 7-Zip zich in het snelmenu dat verschijnt heeft genesteld. Kies voor 7-ZIP, ADD TO ARCHIVE.

In het dialoogvenster kan je het ingepakte bestand een naam geven, al doet dat er niet echt toe aangezien we het zo meteen toch in een afbeelding gaan verbergen.

Wil je het verborgen bestand doorsturen naar iemand anders, dan kies je bij ARCHIVE FORMAT best voor ZIP, aangezien je contactpersoon misschien een andere inpaktool geïnstalleerd heeft.

Als je wil, kan je ook nog een wachtwoord kiezen. De andere opties laat je ongemoeid. Met een druk op OK wordt het archief, zoals een ingepakt bestand ook genoemd wordt, aangemaakt.

 

Stap 3: Verstoppen in een afbeelding

Nu moet je een afbeelding kiezen waarin je het archief wil verstoppen. Beide bestanden zet je samen in een map, liefst op een niet al te ingewikkelde locatie, want je moet er zo meteen op een ouderwetse manier naartoe navigeren.

Zet ze bijvoorbeeld in C:TIJDELIJK. Vervolgens open je de command prompt. Klik daarvoor op START, kies UITVOEREN en tik cmd in, gevolgd door een druk op de Enter-toets.

In Windows Vista typ je cmd onderaan het Start-menu bij ZOEKOPDRACHT STARTEN.

Er wordt een DOS-venster geopend, waarin je naar de map moet navigeren met de afbeelding en het archief in. Dat doe je door Cd in te typen, gevolgd door het pad van de map in kwestie.

In ons voorbeeld is dat dus Cd c:Tijdelijk. Daarna druk je op ENTER.

Om het zip-bestand te verbergen in de afbeelding, geef je de volgende regel in en bevestig je met ENTER: COPY /B [NAAM VAN DE AFBEELDING].JPG +[NAAM VAN HET ZIP-BESTAND].ZIP [NAAM VAN HET RESULTAAT].JPG.

De naam van het resultaat mag je zelf kiezen, Windows maakt automatisch een afbeelding aan met de naam die je koos.

Sluit vervolgens het venster door EXIT in te typen en op ENTER te drukken.

 

Stap 4: Verborgen bestanden tevoorschijn halen

In de Verkenner zie je nu twee dezelfde afbeeldingen staan in de map, zij het wel met een andere naam. Het enige waaraan iemand kan merken dat de nieuwe afbeelding meer bevat dan alleen het plaatje, is de bestandsgrootte.

Met de gigantische megapixelfoto’s van tegenwoordig zal ook die niet snel opvallen.

Om de bestanden terug uit te pakken, verander je de extensie van het jpg-bestand naar zip.

Als je een waarschuwing krijgt dat het bestand door het veranderen van de extensie mogelijk onbruikbaar wordt, klik je die gewoon weg met OK.

Vervolgens klik je erop met je rechtermuisknop en kies je voor 7-ZIP, EXTRACT FILES (zie afbeelding 4). Duid aan waar de uitgepakte bestanden moeten terechtkomen en druk op OK.

Als je een andere inpaktool hebt geïnstalleerd, kan je die uiteraard ook gebruiken om het zip-bestand uit te pakken.

 

External links

7-Zip